Arrenquen els Jocs Olímpics de París amb 3 esportistes de Sant Cugat
Diferents esportistes de Sant Cugat tornaran a estar presents en la cita olímpica. D'ençà de Sidney 2000, la ciutat ha estat sempre representada en els Jocs Olímpics
Sant Cugat estarà representada per 3 esportistes en els Jocs Olímpics d'enguany, la cita esportiva per excel·lència i que enguany té lloc a París fins al diumenge 11 d'agost. Aquests 3 santcugatencs són Paula Ramírez (natació artística), Bruno Font (hoquei herba) i Jaël Bestué (atletisme).
Jaël Bestué retorna a la cita olímpica, després de competir a Tòquio 2021 en la modalitat de 200 metres. Enguany, però, la santcugatenca ho farà en les modalitats de 200 metres i relleus 4x100. En un gran estat de forma, la velocista buscarà la classificació per a les semifinals dels 200 metres i la final del relleu.
Paula Ramírez participarà per segon cop als Jocs Olímpics en la modalitat per equips de la natació artística, després de fer-ho per primera vegada a Tòquio 2021. La nedadora, així, ha estat una de les 8 escollida per representar a la selecció espanyola en la capital francesa amb la intenció de lluitar per una medalla.
Bruno Font també representarà a Sant Cugat en els Jocs Olímpics. El jugador d'hoquei herba del Junior FC ha estat un dels 16 escollits pel seleccionador Max Caldas per representar la selecció i intentar lluitar per fer-se un lloc entre els millors combinats estatals. Serà la primera presència del santcugatenc en la cita olímpica.
El Junior FC d'hoquei herba també tindrà presència en la prova femenina, i és que la migcampista de Terrassa Júlia Strappato ha estat convocada pel seleccionador Carlos García i serà una de les 16 jugadores que competirà amb Espanya.
Santcugatencs a les portes de ser als Jocs Olímpics
Diversos esportistes de Sant Cugat han lluitat fins al final per obtenir una plaça als Jocs Olímpics, però al final no han pogut aconseguir-la o han quedat fora de la convocatòria
- Laia Vidosa. Hoquei Herba La jugadora del Junior FC d'hoquei herba va aconseguir amb la selecció espanyola la classificació per als Jocs Olímpics en el Preolímpic. Vidosa, no obstant això, ha quedat reserva de l'equip
- Pol Pla i Josep Serres. Rugbi 7 Ambdós jugadors santcugatencs van lluitar fins al final amb la selecció espanyola per aconseguir plaça olímpica. En el Preolímpic van acabar en la 3a posició, però només es repartia 1 plaça
- Cristina Pujol. ILCA 6 (Vela) La santcugatenca no revalidarà la seva participació, i és que la Federació Espanyola va escollir Ana Moncada com a representant. Moncada va ser l'encarregada de guanyar la plaça estatal
- Blai Mallarach. Waterpolo El santcugatenc va participar en la classificació de la selecció espanyola als Jocs Olímpics en guanyar el Campionat d'Europa. Mallarach, però, al final ha caigut de la convocatòria estatal
La relació de Sant Cugat i els Jocs Olímpics
L'octubre de 1986, Barcelona era escollida com a seu dels Jocs Olímpics de 1992. Dins d'aquest colossal projecte, el valldoreixenc Romà Cuyàs va tenir una gran implicació, ja que va ser l'encarregat de redactar el primer estudi de viabilitat de la candidatura el 1982 i va ser el primer comissari del projecte Olímpic, vicepresident primer de la candidatura en nom del govern espanyol i membre del comitè organitzador, el COOB'92.
L'oficialització de la candidatura de Barcelona 1992 va suposar un canvi important pel municipi: la modificació del Centre de Rehabilitació del Treball per una instal·lació pionera on practicar esport, el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, un centre creat el 1987 i que va incidir amb el salt qualitatiu i quantitatiu en el medaller final. A més, a partir del 1988 el CAR va introduir la possibilitat de cursar estudis als esportistes, ampliant el ventall formatiu d'aquest.
L’alcalde d’aleshores de Sant Cugat, Joan Aymerich, aixeca la torxa dels Jocs Olímpics, juntament amb un esportista i Pepa Llunell, incansable lluitadora contra les barreres arquitectòniques. FOTO: Cedida
Sant Cugat també es va beneficiar de nous equipaments, com és el cas de l'actual Pavelló Municipal de Valldoreix. L'Ajuntament va arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya, mitjançant Josep Lluís Vilaseca (Secretari General de l'Esport), i amb el Govern Central, gràcies al Consell Superior d'Esports, pel qual es reconstruiria el vell pavelló enderrocat.
D'altra banda, la ciutat tindria el seu protagonisme en els Jocs Olímpics, ja que el municipi va ser un dels punts del recorregut de la Flama Paralímpica, suposant un increment de visitants aquell dia amb el respectiu impacte econòmic. Entre d'altres, per Sant Cugat van passar importants figures com Josep Guardiola o Johan Cruyff, fent de relleu de la torxa.
Els esportistes locals més llorejats
La nedadora artística Gemma Mengual ha participat en quatre edicions diferents en els Jocs Olímpics (Sidney 2000, Atenes 2004, Pequín 2008, i després d'anunciar la seva retirada abans de Londres 2012, la santcugatenca va retornar a Rio de Janeiro 2016). En aquestes 4 participacions, la nadadora de Sant Cugat suma dues medalles de plata en les modalitats de duet i d'equip, ambdues aconseguides en els Jocs Olímpics de Pequín 2008.
Gemma Mengual ha participat 4 vegades en els Jocs Olímpics i ha assolit 2 medalles de plata. FOTO: Mireia Comas
D'altra banda, el tenista de Sant Cugat, Àlex Corretja, acumula una participació en els Jocs Olímpics (Sidney 2000), tant en la modalitat de dobles, juntament amb Albert Costa, assolint la medalla de bronze després de guanyar 2 sets a 1 als sud-africans David Adams i John-Laffnie de Jager, i en la modalitat individual, quedant eliminat a la 3a ronda.
Àlex Corretja ha participat 1 vegada en els Jocs Olímpics i ha assolit 1 medalla de bronze. FOTO: Cedida
Erika Villaécija també ha tingut gran presència en els Jocs Olímpics, tot i no haver assolit cap medalla. Així doncs, Atenes 2004 (en els 400 metres i els 800 metres lliures i els relleus de 4x200 lliures), Pequín 2008 (en els 400 metres i els 800 metres lliures i els relleus de 4x200 lliures), Londres 2012 (en els 800 metres lliures i en aigua oberta 10 km) i Rio de Janeiro 2016 (en aigua oberta 10 km) són les participacions de la santcugatenca.
Erika Villaécija ha participat 4 vegades en els Jocs Olímpics. FOTO: Cedida
Durant aquest temps, la nadadora de Sant Cugat ha assolit 3 diplomes (6a posició en els relleus 4x200 d'Atenes, 5a en els 800 metres lliures, també a Atenes 2004, i 8a a Londres 2012 en aigües obertes). A més, Erika Villaécija ha estat la primera nadadora a competir en les proves de natació i d'aigües obertes en uns mateixos Jocs Olímpics (Londres 2012).
Menció important mereix també en aquest apartat el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, ja que d'ençà de la seva creació, els atletes d'aquest centre esportiu han assolit un total de 59 medalles (entre Jocs Olímpics i Paralímpics). Alguns dels esportistes més destacats són Mireia Belmonte (1 or, 2 plates i 1 bronze), Gervasio Deferr (2 ors i 1 plata) o l'equip de waterpolo tant masculí com femení (1 or i 3 plates). En aquesta edició participen 44 esportistes.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.