Albert Alcaraz, campió del Trofeu Internacional de Tennis Vila de Valldoreix
Ha estat la desena edició del torneig Futures que organitza el Club Esportiu Valldoreix, en col·laboració amb l'EMD, i que reparteix 10.000 dòlars en metàl·lic
El Club Esportiu Valldoreix ha organitzat la 10a edició del Futures BTT Tennis Academy - Trofeu Internacional Vila de Valldoreix. El torneig forma part del calendari de tornejos Futures de la Federació Internacional de Tennis (ITF). És en categoria masculina, en terra batuda i amb una dotació de 10.000 dòlars en premis en metàl·lic. A més, és important perquè dóna punts pel rànquing mundial d'ATP (Associació de Tennistes Professionals).
L'inici de la fase prèvia de la competició va tenir lloc el cap de setmana passat, que, juntament amb la fase final, i amb el torneig de dobles, s'ha disputat durant tota la setmana. Avui, diumenge 15 de maig, ha tingut lloc la final entre Carlos Taberner i Albert Alcaraz. Aquest darrer s'ha endut la victòria per 2 sets a 0 (6-2 i 6-3) en un match que ha estat força igualat.
Alcaraz i Taberner destaquen el bon tracte rebut
Després, s'ha dut a terme l'entrega de premis, en la qual hi ha participat Joan Carles Pradell, president del club; Joan Navarro, president de la Federació Catalana de Tennis; Eloi Rovira, regidor d'esports de l'Ajuntament; i Susanna Herrada, regidora de l'EMD de Valldoreix, que ha vingut en representació de Josep Puig, president de la EMD, que no ha pogut assistir a l'acte.
L'acte s'ha iniciat amb l'entrega d'una placa commemorativa a Eduard Peidró, jutge-àrbitre de la competició. Després, els dos finalistes han tingut un torn de paraula per a fer el discurs de cloenda, on han coincidit amb el bon tracte rebut per part de l'organització del torneig durant la seva estada a la ciutat.
La final de dobles es va jugar ahir, dissabte 14, i va guanyar la parella formada per Álvaro López San Martín i Jaume Munar, després de derrotar a Carlos Calderon-Rodríguez i a Pedro Martínez Portero.
Aquest torneig forma part del circuit mundial Futures
A la seva fase inicial, el torneig comptava amb 64 jugadors, de moltes nacionalitats diferents. A part d'Espanya, hi havia jugadors de França, d'Eslovàquia, del Brasil, de Lituània, de Bèlgica, del Marroc, de Venezuela i d'Alemanya, entre d'altres. D'aquests, els 8 millors van passar al quadre final, que estava format per 18 tennistes més, posicionats al rànquing ATP, 4 wild-cards del club i 2 especial-exempt. Un total de 32 jugadors.
"Cada una de les diferents federacions nacionals sol·licita l'organització d'un nombre de tornejos a la Federació Internacional de Tennis (ITF), i després els diferents clubs demanen d'organitzar el torneig, si poden reunir la dotació del premi," explica Joan Carles Pradell, president del Club Esportiu Valldoreix. Enguany, ja és el desè any consecutiu que organitzen aquest esdeveniment. "Hi ha molta participació internacional. La gent ve de tot arreu per enganxar els primers punts d'ATP, que permeten anar a jugar a altres nivells."
El primer cap de sèrie és número 261 del món
El francès Maxime Chazal, de 23 anys, ostenta el rànquing 237 ATP. I és que els tornejos Futures són competicions molt importants a escala professional. Són les primeres competicions on es pot començar a sumar punts ATP, que serveixen als jugadors per professionalitzar-se. Per això aquest tipus de competicions solen reunir a jugadors joves, de menys de 20 anys.
Només s'organitzen, actualment, 12 competicions així a Catalunya. Després dels Trofeus Futures, n'hi ha de més importants, com els Satellites, els Challenger, els ATP 250, els ATP 500, els Master Series i els Grand Slams.
Chazal, que venia com a favorit, va perdre a la semifinal contra Albert Alcaraz, actualment 434 del món, que també va derrotar a vuitens de final a Felix Auger-Aliassame, de tan sols 15 anys i guanyador del Torneig Tennis de Lleida. "He tingut sensacions increïbles," comenta Alcaraz, en relació al gran nivell de la competició i dels contrincants a qui s'ha hagut d'enfrontar per poder arribar a coronar-se campió. Amb 21 anys, és la primera vegada que guanya un Future, després de perdre la final l'any passat en el mateix torneig Vila de Valldoreix contra el nord-americà Tommy Paul, qui aquell mateix any va guanyar el Roland Garros Jr. Emocionat, el jugador alacantí afegeix: "Me'n vaig molt content per la feina realitzada," i ja es comença a concentrar pel torneig de la setmana vinent, que jugarà a Vic.
El trofeu porta el nom de Vila de Valldoreix
L'EMD de Valldoreix és una de les principals contribuents del premi, juntament amb alguns espònsors privats. És per això que el torneig porta el nom de la Vila, en agraïment a l'EMD. L'Ajuntament de Sant Cugat també col·labora amb el club anualment amb suports econòmics, per tal d'ajudar en la tasca del club.
"En tenir una acadèmia de tennis, fa que els jugadors que hi entrenen puguin disputar aquest torneig, perquè donem algunes wild-cards per a alguns jugadors de l'acadèmica," explica el president del club. Aquest és el cas del santcugatenc Juan Lizariturry, que va arribar fins a quarts de final al torneig, abans de perdre contra Jaume Pla. Pradell afegeix que "és comprensible que un club com el nostre organitzi un torneig d'aquest nivell per tots aquests factors."
L'any que ve, però, des de la ITF han decidit pujar la dotació a 15.000 dòlars, i el club ho tindrà més difícil per reunir els diners, però es mostren optimistes davant poder organitzar-ne l'11a edició.