Créixer Salarich assegura que els clubs ja s’han fet seu el projecte. FOTO: Artur Ribera

Esports

Albert Salarich: “Sant Cugat Creix ens pot fer créixer a nosaltres, però també a la ciutat”

Sant Cugat Creix és una associació de 3 entitats esportives que, unides, volen donar resposta al creixement que han experimentat en els darrers anys

El Club de Rugby Sant Cugat, el Club Voleibol Sant Cugat i el Patí Hoquei Club Sant Cugat formen Sant Cugat Creix, una associació creada a partir de la necessitat de trobar recursos i mecanismes per fer créixer aquests clubs. Uns clubs que actualment disposen d’un equip –o en el cas del Patí, dos– en la primera o segona categoria estatal i que comparteixen la mateixa filosofia: cohesionar l’entitat apostant pels jugadors formats a casa. Sant Cugat Creix va néixer a partir de la idea que la unió i la suma d’esforços pot ser més profitosa pels clubs, que no pas si treballen cadascun per separat. Albert Salarich, membre de la junta directiva del Patí Hoquei Club Sant Cugat, en va ser el precursor.

Què tenen en comú el Club de Rugby, el Club Voleibol i el Patí Hoquei Club Sant Cugat?

Són tres clubs de la ciutat que estan creixent i que fa temps que estan treballant bé l’esport de base. La filosofia d’aquests clubs és apostar per la gent de casa perquè és la manera de cohesionar tota la línia formativa. I són tres clubs que, a conseqüència de fer les coses bé, han assolit categories altes. El que ens hem trobat els tres clubs és que mantenir aquests equips en aquestes categories suposa canvis importants en molts aspectes.

De quins canvis estem parlant? En l’aspecte esportiu, econòmic?
El tema és que has de decidir entre estar o no estar en aquestes categories altes. Si decideixes no estar-hi, el problema que et trobes és que els jugadors marxen i suposa un problema esportiu. Però la conjuntura no només és esportiva. També hi ha una conjuntura econòmica: el fet d’estar a categories altes i a lligues estatals t’obliga a tenir un pressupost més gran. També en l’aspecte organitzatiu es necessita adaptar l’estructura del club. Tot això ho pots fer de manera individual o, per què no, unint esforços amb altres clubs que es troben en la mateixa situació i que tenen la mateixa filosofia, que necessiten treballar aquest vessant esportiu, que tenen desplaçaments llargs... Quan som tres els que ens posem a pensar, sorgeixen moltes més oportunitats.

L’eslògan de Sant Cugat Creix és “Créixer i fer créixer la ciutat”.
Creiem que Sant Cugat Creix ens pot fer créixer a nosaltres, però també pot fer créixer la ciutat, ja que al final també estem generant activitat econòmica. És a dir, d’una banda, hem d’intentar trobar recursos i treballar de manera comuna en totes les parcel·les on puguem fer-ho, però, de l’altra, no hem de perdre de vista que Sant Cugat, en l’aspecte econòmic, té un entorn molt potent. Jo crec que es pot treballar en un projecte on hi hagi un benefici social entre aquest col·lectiu esportiu i totes aquestes companyies.

Són optimistes amb el projecte?
Jo estic segur que tindrem resultats. De fet, ja n’hi ha alguns, pel que fa a establir col·laboracions. Estem treballant en tots els apartats, en la coordinació de viatges, en gestió de compres, en temes de material amb marques... En el vessant social, ja tenim redactat el Codi Ètic, i ara estem mirant de poder fer alguna acció conjunta amb altres institucions de la ciutat per poder-lo difondre. Sant Cugat Creix ha de ser una eina per vehicular totes aquestes coses que si hagués de gestionar un sol club seria molt més difícil.

Esportivament parlant, com poden créixer aquests tres clubs?
Créixer vol dir que si en l’àmbit esportiu tens un club com el Club Voleibol que està a Superlliga 2 i que pot fer el salt a Superlliga, ho pugui fer i es pugui mantenir en aquesta categoria perquè la seva base ho suporta. Al final, l’objectiu és que el club es posi a l’altura dels seus esportistes. Sense tornar-nos bojos i sense tirar la casa per la finestra. El president del Club de Rugby Sant Cugat, el Maurici Benito, parla de retenir el talent. I es tracta d’això, de retenir el talent però d’una manera natural, no a qualsevol cost.

Això que dèiem de cohesionar la base quan tens equips sèniors en categories altes.
Si tu fas això, la franja de l’adolescència la cohesiones. El que manté un nano al club és que pugui competir. Aquest és el principal raonament esportiu.

S’emmirallen en algun projecte com el de la Fundación Deporte Alcobendas o l’Scuola di Pallavolo Anderlini, que es van presentar a Esade?
Concretament, el model de l’Alcobendas és un model d’organització de ciutat, una ciutat que és molt similar a la nostra. La iniciativa també va néixer de manera molt similar, des dels clubs, i després la ciutat se la va fer seva. En l’aspecte públic es va fundar un patronat que és qui impulsa aquesta activitat. Ells tenen molt clar que hi ha uns clubs, em sembla que són cinc, que els donen visibilitat, i després hi ha tota una sèrie de clubs que també es beneficien d’aquesta acció. Per tant, és una realitat que hi és i està funcionant. L’Scuola di Pallavolo Anderlini és un club que en l’àmbit privat ha crescut a base de fer activitats. Fent aquestes activitats tenen directament vinculats 1.800 esportistes i gairebé 4.000 sota el paraigua. Ha passat de ser una entitat a ser una empresa.

I són models exportables?
Evidentment! A veure, nosaltres tenim la nostra realitat, no es pot fer exactament el mateix. Però sí que en traiem la mateixa conclusió: anant plegats es pot fer. En el cas de l’Alcobendas, ho fan amb el suport d’un patronat i ho impulsa la mateixa ciutat. Aquí som les entitats les que ho impulsem i de moment comptem amb totes les bones intencions de col·laboració de la ciutat.

Sant Cugat Creix està oberta perquè altres entitats de la ciutat s’hi sumin?
Nosaltres no tanquem la porta a ningú. Però també és veritat que ara estem en fase de construcció, i que si fóssim molts a tirar-ho endavant seria molt més complicat. Nosaltres ho vam tenir molt clar. Vam dir: tenim una necessitat real ara mateix, tirem-ho endavant i segur que ja arribarà el moment que s’hi afegiran altres entitats. Si després hi ha clubs que estan creixent i arriben a estar en la mateixa situació que nosaltres, unim-nos.

Hi ha entitats que consideren que Sant Cugat Creix és incompatible amb la Coordinadora d’Entitats Esportives. Què n’opina?
Si s’han queixat és per desconeixement. La coordinadora és una entitat que la va fundar un exdirectiu del Patí Hoquei Club Sant Cugat, que en un moment en què va estar a punt de desaparèixer un directiu del club, es va posar al capdavant. La coordinadora ha fet una feina molt important. I de fet, els tres clubs de Sant Cugat Creix en continuem formant part. Però la Coordinadora d’Entitats Esportives i Sant Cugat Creix tenen objectius diferents. Si hi ha algú que critica això és per desconeixement del projecte.

Als clubs ja es viu el fenomen Sant Cugat Creix. La gent s’ho creu.
I això és fantàstic! És un fenomen que jo també l’he observat. M’estic trobant gent que em parla del Sant Cugat Creix sense saber que hi estic a dins, pares del club, per exemple. Als pares els ha arribat molt bé. La veritat és que cada club s’ho ha fet seu, i aquella idea que potser inicialment va ser meva, ara ja no és així. És de cada club. Tothom està molt il·lusionat a treballar en aquesta direcció.

Sant Cugat està en un bon moment esportiu pel que fa a clubs. El futur serà millor?
Sí. Veig que hi ha molts clubs, i no només nosaltres tres, que estan fent les coses bé. Quan es treballa la base i s’inverteix per tenir els millors tècnics possibles, els resultats arriben.

La fotografia de Sant cugat Creix, diumenge 16 de novembre
La fotografia oficial dels esportistes que formen part de l'associació Sant Cugat Creix es farà, finalment, el diumenge 16 de novembre, a les 16 hores, a la plaça del Rei.