Cent anys de golf a Sant Cugat
El CG Sant Cugat va ser el primer camp de golf de 18 forats que es va construir a Catalunya. L’entitat celebra aquest 2014 el centenari. Durant aquest temps molts presidents i socis van lluitar per evitar la desaparició
La història del CG Sant Cugat la recull un llibre commemoratiu del centenari del club, amb 283 pàgines, editat el gener d’aquest 2014 per l’entitat esportiva local, escrit per la periodista Núria Pastor.
El primer camp a Catalunya
Aquest enginyer nord-americà (la Floresta Pearson va recollir el seu nom) va comprar els terrenys el 1912 i va contractar l’anglès Harry S. Colt, el millor dissenyador del moment, que va construir el primer camp de golf de 18 forats de Catalunya, un dels primers de l’Estat espanyol i un dels pocs que poden presumir d’haver-se mantingut cent anys al mateix lloc. Els terrenys, 45 hectàrees, els va adquirir el 1912 l’empresa Catalonian Land Company. Els nou primers forats del llavors anomenat New Barcelona Golf Club es van completar el 1917.
El golf, que va néixer a Escòcia al segle XIV, va arribar a Sant Cugat de mans dels britànics. De fet, durant una època, Sant Cugat es coneixia amb el nom d’“el club dels anglesos”.
La primera de les diverses vegades en què al llarg de la història el club ha estat a punt de desaparèixer va ser el 1917, quan l’Ajuntament de Barcelona va planejar la construcció de dos grans parcs per a la ciutat, un a Montjuïc i un altre a Pedralbes. L’empresa Catalonian Land Company, propietària dels terrenys, va oferir un contracte d’arrendament al New Barcelona Golf Club i l’acord es va segellar el 20 de setembre del 1919. El club havia de pagar 12 pessetes a l’any. Més tard, el 1969, el CG Sant Cugat va comprar primer els terrenys i després tota la societat a Inmuebles y Terrenos de Catalunya, propietària de les finques.
Sant Cugat no es feia seu el New Barcelona Golf Club, però respectava molt l’entitat pel fet que havia portat el tren fins a Sant Cugat.
El tren arriba a Sant Cugat
Gràcies a Frederick Stark Pearson, per la seva professió i les seves influències, el tren va arribar a l’estació de Sant Cugat el 26 d’octubre de 1917.
Edwin Ernest Cretchley (1933-1939) va permetre la incorporació de socis espanyols a la junta directiva de l’entitat, com Augusto Malvehy i Genaro de la Riva, que va ser president en l’etapa de recuperació del club després de la guerra.
Cretchley va ser qui va canviar el nom al New Barcelona Golf Club, que va passar a anomenar-se Sant Cugat Club Golf, el 1934.
Camp d’Instrucció Premilitar
El gener de 1937, tres oficials van presentar-se al Sant Cugat Club de Golf per confiscar-lo. El president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, va inaugurar el 21 de març de 1937 el primer Camp d’Instrucció Premilitar de l’Exèrcit Popular Regular a Pins del Vallès, amb un centenar de tendes de campanya, trinxeres i pistes d’instrucció. Més de 8.000 soldats (tenien entre 18 i 25 anys i la majoria eren catalans) van ocupar la Masia de Can Mora i els terrenys de golf per ser ensinistrats i preparats per a la guerra.
Un cop acabada la guerra, el camp es va retornar al seu propietari, el Sant Cugat Club Golf. Era el maig de 1939, i ja amb massa social autòctona. I el 1941 el club va passar a dir-se Club de Golf Sant Cugat.
Després de la guerra, un grup de socis liderats per Augusto Batlló i Genaro de la Riva (després en seria president) van revitalitzar el Sant Cugat Club Golf, amb il·lusió, imaginació i voluntat. Els fundadors havien emigrat als seus països. El Sant Cugat Club Golf va tornar a ser un camp de golf el 1940.
Els greens del camp de golf van ser de sorra fins al 1950, quan es van començar a reemplaçar per la gespa. Els 18 greens verds no van estar fins al 1959.
Molts socis marxen al Prat
A partir de 1948 hi va haver una fugida de socis, personal, cadis, professionals i directius al camp de golf del Prat de Llobregat. Però la tenacitat d’Eduardo Bagaría (1958-1961) va aconseguir frenar aquesta situació. Fins i tot, el 1954 el CG Sant Cugat va estar a punt de desaparèixer. Dos anys abans s’havia instal·lat la primera zona de pràctiques del club (1952). Bagaría, que també va fer realitat el reg, va posar en marxa el 1958 l’escola infantil del CG Sant Cugat. Bagaría va rebre la Medalla de Mèrit Esportiu de mans de la Federació Espanyola de Golf.
El club, en propietat
Salvador Montagut (1962-1970) va comprar la primera finca de Can Mora i, finalment, la societat que l’explotava, Inmuebles y Terrenos de Catalunya. La compra li va costar al club 24.600.000 pessetes, a pagar en cinc anys. Llavors, el 1969 el CG Sant Cugat va passar a ser-ne el propietari. Montagut, enginyer de camins (havia fet el túnel de Viella), va aconseguir que el camp tornés a tenir 18 forats de gespa i reg automàtic a tot el recorregut, que va arribar a tenir 21 forats.
La casa-club es va remodelar durant la presidència de José Antonio Gefaell (1970-1978).
Juan Echevarría (1978-1988) també va haver de resoldre una nova amenaça de fallida del club i va emprendre diferents accions que ho van aturar. El deute del club era de 170 milions de pessetes. Durant aquest mandat es va aconseguir la requalificació dels terrenys de la Casa del Golf, que es van vendre.
Juan Luís Asensio (1995-2003) va patir una situació crítica entre els anys 1996 i 1997 ja que els ecologistes volien la desaparició del camp de golf.
Francisco Cailá (2003-2011) va ser el responsable, entre altres accions, de posar en marxa el gimnàs, i Enrique Hevia és, des del 7 de maig del 2011, el president del CG Sant Cugat.
Golfistes santcugatencs
Del Club de Golf Sant Cugat també n’han sortit golfistes de primer nivell, com Estefanía Knuth, Paula Martí, Txomin Hospital, Ivó Giner, Nacho Feliu i Fernando Roca. El CG Sant Cugat és un dels set clubs constituents de la Federació Catalana de Golf.
Ballesteros, a Sant Cugat
L’any 1974, el malauradament desaparegut golfista Severiano Ballesteros va debutar com a professional al CG Sant Cugat, en un Campionat d’Espanya per a Professionals. Més tard, el 1979, hi va tornar per endur-se l’Open del Vallès. Un altre gran del golf espanyol, José Maria Olazábal va guanyar el Campionat d’Espanya Infantil, també al CG Sant Cugat. Sergio García també va aconseguir el seu primer títol com a jugador amateur al CG Sant Cugat, el 1997.
La vida esportiva del club
Després de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), el Sant Cugat Club Golf va acollir el primer Campionat d’Espanya de Professionals l’abril de 1940, després de la guerra. Era una bona ocasió per posicionar l’entitat. A més, aquesta competició s’havia celebrat sempre, des del 2012, al Real Club Puerta de Hierro de Madrid.
Durant aquests 100 anys del Club de Golf Sant Cugat són molts i importants els torneigs que s’hi han jugat, com Campionats d’Espanya i de Catalunya, l’Open Sanyo (els anys 1981 i 1982) , i el Catalunya World Match Play Femení, amb la presència d’alguna de les millors jugadores del món.
El primer cadi màster que hi va haver al CG Sant Cugat va ser Francisco Pujol, els anys 20.