Fer Cortizo, vicepresident segon del Club Muntanyenc Sant Cugat i responsable de la secció d'atletisme. FOTO: Cedida

Esports

Cortizo (Club Muntanyenc): "El gaudi fent esport motiva i ajuda a superar-se dia a dia"

Entrevista a Fer Cortizo, vicepresident segon del Club Muntanyenc Sant Cugat, per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El Club Muntanyenc Sant Cugat treballa des de fa temps amb persones amb diversitat funcional. Des del 2011, el club compta amb una secció d'atletisme adaptat i aquesta temporada ha decidit arrencar un nou projecte de gimnàstica inclusiva. És per això que hem entrevistat a Fer Cortizo, vicepresident segon del Club Muntanyenc Sant Cugat, per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada 3 de desembre.

Com sorgeix la idea de comptar amb seccions d'atletisme i gimnàstica inclusives?

L'atletisme adaptat neix el 2011 per oferir a la ciutadania la possibilitat d'apropar l'esport, i en particular, l'atletisme, a persones amb discapacitat per tal d'afavorir el seu desenvolupament personal, social i físic. Amb l'experiència adquirida amb la pràctica de l'atletisme, aquest 2023 hem ampliat i replicat el model donant vida al projecte Gimnàstica sense barreres des de la secció de gimnàstica rítmica del club.

Quins beneficis té per a les persones amb discapacitat aquesta pràctica esportiva?

Principalment podem parlar de salut. La pràctica de qualsevol esport és salut per a tothom. Per altra banda, també ajuda a desenvolupar les seves capacitats, a donar més autonomia personal i la millora de la cohesió i socialització amb els altres.

Com es treballa?

En el cas de l'atletisme, tenim definides tres línies d'actuació: un grup d'atletisme adaptat per a persones amb discapacitat intel·lectual; atletes en inclusió i totalment integrats dins dels mateixos grups ordinaris i el projecte StQlímpics per a persones amb discapacitat intel·lectual en centres ocupacionals. En el cas de la gimnàstica funciona similar: hi ha gimnastes amb discapacitat que entrenen amb els nostres grups de gimnàstica amb una entrenadora de suport i tenim també un grup de gimnàstica adaptada per a persones amb discapacitat.

Què és prima en els entrenaments? La superació o el gaudi dels infants?

Les dues coses van lligades. El gaudi fent esport motiva i ajuda a superar-se dia a dia. Hi ha una relació directa entre la pràctica d'una activitat esportiva i la millora de la qualitat de vida, afavorint diversos aspectes com l'autodeterminació, el benestar físic i emocional, les relacions interpersonals o la inclusió social, per això creiem que és essencial poder arribar a tota la població.

Els participants moltes vegades exhibeixen mostres de companyonia. Tenen molt a ensenyar ells també...

Per descomptat, no només tenen molt a ensenyar-nos, sinó que crec que són un exemple a seguir. Hauríem de fer mirall amb ells i aprendre de les seves relacions d'amistat pures i sense interferències que ens mostren i demostren cada dia.

Us heu plantejat crear més seccions inclusives?

No estem tancats a res, mai se sap. De fet, tot i que no parlaríem pròpiament de discapacitat, tenim en marxa el projecte del grup Obrim Camí. Aquest és un projecte que té un parell d'anys. L'objectiu és poder fer sortides a espais naturals portant a persones amb mobilitat reduïda amb el suport d'una cadira Joëlette per poder fer l'activitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.