Eloi Rovira: "Hem de continuar actualitzant les instal·lacions esportives"
Eloi Rovira Campos, de 33 anys, és el nou regidor d'Esports i de Joventut de l'Ajuntament de Sant Cugat pels pròxims 4 anys
És membre de l'executiva local de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), del que n'és el responsable de comunicació. Va començar a militar a CDC fa 6 anys. Està estudiant el quart i últim curs de Relacions Laborals i Ocupació per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).
És atleta en actiu i, des de fa deu anys, el capità de la Secció d'Atletisme del FC Barcelona. És especialista en llançament de pes. Ha estat campió d'Espanya Júnior i més de 10 vegades campió de Catalunya Absolut. Té el rècord de Catalunya Absolut (18.06 metres) en pista coberta. Ha estat internacional amb la selecció catalana i espanyola.
Vostè entra amb molt bon peu. Els clubs parlen molt bé de vostè.
També t'exigeix moltíssim perquè ara estic al capdavant de l'àrea. Ja em coneixen, hem treballat quatre anys junts, saben quin és el meu tarannà i la meva idea política esportiva de la ciutat. Aquests quatre anys hem tingut molt bona entesa i espero que continuï sent així. Treballaré al màxim per estar a l'altura d'aquest reconeixement per part de les entitats.
Com afronta els pròxims quatre anys com a regidor d'Esports de l'Ajuntament de Sant Cugat?
Em fa molta il·lusió ser regidor d'Esports i treballar per l'esport de Sant Cugat. Ja feia quatre anys que estava a l'àrea d'Esports sent el coordinador d'Entitats Esportives. Ara tinc aquesta oportunitat i ho faré amb molta responsabilitat i humilitat. Intentaré ajudar al màxim al teixit esportiu de Sant Cugat, que és molt ric. Em caracteritzo per seu una persona propera i humil. Intento ajudar. A vegades estarem d'acord o no, perquè podrem tenir criteris diferents, però intento dialogar i entendre els altres posicionaments que hi hagi.
Quin balanç en fa de Xavier Tizón com a regidor d'Esports els últims quatre anys?
Jo no acostumo a fer balanços de ningú perquè qui els ha de fer ja ho fa. Amb Tizón hem tingut molt bona relació, hem treballat junts i ens hem coordinat bé.
Xavier Codina no seguirà com a director de l'àrea d'Esports. La seva plaça i la de coordinador d'Entitats Esportives, que assumia vostè, no les ocuparà ningú. Quins són els diferents canvis que hi ha hagut a l'organigrama de l'àrea d'Esports?
La regidoria d'Esports ha passat a formar part de la tinència d'alcaldia de Benestar Social, Ciutadania, Esports i Joventut, de la que Susanna Pellicer n'és la tinent d'alcalde. I tenim assignada a Cristina Recasens com a directora d'àmbit de tot aquest conjunt d'àrees, que assumirà les responsabilitats que fins ara assumia Xavier Codina. També assumirà la direcció i el control de l'àrea i l'aplicació de tot allò que anem fent. I la coordinació d'Entitats Esportives l'assumiré jo. Ferran Domínguez seguirà sent el cap de servei, que fa totes les tasques d'administració internes, i els dos tècnics (Paco García i Bernat Domènech) que desenvolupen els programes i el seguiment de les instal·lacions esportives municipals.
Quins són els principals objectius que es marca en aquest mandat de quatre anys?
Tenim un gran repte, que és continuar actualitzant les instal·lacions esportives municipals. En els últims quatre anys hem fet una gran feina en inversions a instal·lacions ja existents per posar-les al dia. Seguirem desenvolupant el pla d'equipaments, que ja vam presentar en l'últim Consell Sectorial d'Esports, amb les noves inversions com els dos nous pavellons, la zona esportiva de Mira-sol, les dues Pistes de Sant Francesc i altres punts que portem en el programa electoral. El nou pavelló 1 del nou Leonardo da Vinci hauria d'estar operatiu pel curs 2016-2017 i el pavelló 3 de la ZEM La Guinardera està en fase d'elaboració del projecte. Són dos grans equipaments que podrem gaudir aviat. Necessitem més espais esportius per la gran demanda d'esport que hi ha a la ciutat.
Per fi, el projecte de remodelació de les Pistes Sant Francesc serà una realitat.
Acabem d'instal·lar un nou paviment al gimnàs de l'escola de la Floresta. S'està elaborant el projecte de les dues pistes de Sant Francesc. A la pista inferior hi haurà un camp de futbol de dimensions reduïdes de gespa artificial. L'utilitzaran l'escola Collserola i la Penya Blaugrana Sant Cugat, per petició des de fa temps i per proximitat. A la pista de dalt està planificat que es faci una coberta integrada i donar sortida a esports com l'hoquei sobre patins, l'handbol o el futbol sala que tenen moltes hores al descobert. També volem que sigui un equipament de barri, que les associacions el puguin utilitzar.
A banda dels dos nous pavellons, està previst la construcció d'una nova instal·lació esportiva en els pròxims quatre anys?
Ara tenim compromès força part del pressupost amb aquestes inversions, perquè són inversions amb xifres molt importants. Des d'esports i l'equip de govern buscarem finançament propi o de la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana o d'allà on puguem per seguir desenvolupant aquells projectes que portàvem al nostre programa electoral, com l'augment dels carrils bici, el Bike-Center i la zona esportiva de Mira-sol.
També s'ampliaran els vestidors de la ZEM Jaume Tubau.
Així ho vam presentar en l'últim Consell Sectorial d'Esports. És una instal·lació amb molts usos. Però ara mateix no està calendaritzat. Ara, les prioritats són la construcció dels dos pavellons i l'arranjament de les pistes de Sant Francesc.
I el circuit de bicis que proposa la Unió Ciclista Sant Cugat?
La nostra intenció és fer-lo, però dependrà que tinguem els recursos per fer-ho.
Qui gestionarà el local social de la ZEM La Guinardera?
L'obra ja està feta i s'està definint els equipaments que hi aniran. Està previst que el setembre entri en funcionament. Serà un espai social com qualsevol altra instal·lació. El Club de Rugby Sant Cugat, la Secció d'Atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat i l'escola de futbol de la XEF Sant Cugat són les entitats que utilitzen aquest equipament. I aviat hi haurà un nou pavelló. Hi ha hagut una entitat, el Club de Rugby Sant Cugat, que ha mostrat interès a gestionar aquest local social. Parlarem amb els tres clubs i arribarem a un acord.
Els clubs sempre han estat crítics amb el funcionament del Consell Sectorial d'Esports i amb les taules de participació. Pensa fer algun canvi?
És una opinió. El Consell Sectorial d'Esports ha decidit i ha influït en part de les inversions i el funcionament. El nostre repte és replantejar el consell, la seva estructura i, sobretot, aconseguir participació i implicació. Nosaltres hem d'oferir un espai de diàleg que funcioni, però hem d'aconseguir que hi hagi algú amb qui dialogar. Hem de fer que sigui atractiu perquè tant els clubs, els gestors privats, les AMPES o les direccions vulguin venir a opinar.
Hi ha clubs i la Coordinadora d'Entitats Esportives que critiquen el funcionament de l'Oficina Municipal d'Esport per a Tothom (OMET).
Com tot, tot és millorable. Fruït d'aquest debat, ens hem d'enriquir i anar incorporant millores en la mateixa gestió. L'OMET ofereix un servei de qualitat. Si mirem les dades de l'Observatori Sociològic, l'OMET és el servei municipal més ben valorat per la ciutadania.
En l'últim mandat hi ha hagut relacions tenses entre alguns clubs, com el Qbasket Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat, la Unió Ciclista Sant Cugat i el Club Karate Sant Cugat amb l'àrea d'Esports. Espera aconseguir millorar la relació amb aquestes entitats?
El diàleg ha de ser bo amb tots els clubs. Podem tenir posicionaments discrepants, però el que no podem fer és deixar de dialogar, ni faltar-nos al respecte. Cada entitat mira pels seus interessos i nosaltres hem de procurar ser sensibles a aquestes peticions alhora que gestionem moltíssimes altres peticions. Nosaltres hem d'administrar i intentar fer-ho amb el millor criteri.
Què n'espera de la Coordinadora d'Entitats Esportives de Sant Cugat?
Tenir un diàleg proper, sincer i constructiu.
El Club d'Arquers Sant Cugat vol que un dels centres de tecnificació de Catalunya tingui la seu a Sant Cugat. Però per això, la federació catalana vol que l'Ajuntament s'hi involucri. Ho farà?
Hem parlat amb el club i tenim pendent una reunió amb el club i la federació. Els ajudarem.
Les subvencions també estan en el punt de mira d'alguns clubs.
Els criteris estan escrits en la convocatòria de subvencions. A més, són criteris que en diferents ocasions s'han posat al damunt de la taula de la Coordinadora d'Entitats Esportives. Fem un seguiment molt exhaustiu perquè entenem que és una part dels ingressos de les entitats que són molt necessaris.
Té previst fer una revisió dels criteris de subvenció?
Oferim el diàleg i debatre els criteris de subvenció, si s'escau, al Consell Sectorial d'Esports. No és una cosa inamovible.
A Sant Cugat hi ha esportistes que competeixen amb el nom de Sant Cugat. Destinaran alguna partida per ajudar-los?
Fins ara aquest tipus d'ajuda no s'havia recollit, però és una cosa que ens hem plantejat perquè hi ha moltíssims esportistes a Sant Cugat que estan competint fora del teixit associatiu de Sant Cugat. I hem de ser capaços d'ajudar-los, encara que sigui simbòlicament, perquè també són santcugatencs i tenen el seu dret. Hem d'estudiar la fórmula adient i mirar què podem fer.
Hi ha qui no veu clar que entre les set primeres entitats dues són privades: el Junior FC (1) i el Club Esportiu Valldoreix (7).
Totes les entitats són privades. No fem cap tracte diferencial. El Junior FC ens presenta un volum d'activitat d'esportistes de Sant Cugat que, amb molta diferència, és de les més grans que hi ha a Sant Cugat. Per tant, no podem fer cap discriminació i no atendre'ls. Compleixen tots els requisits per presentar-se a la base de subvencions.
Ara és l'època, justament, de confeccionar els horaris d'entrenaments per a la pròxima temporada 2015-2016.
Les instal·lacions no han augmentat, però sí que tenim alguna capacitat de creixement en pista exterior. Estem elaborant una proposta que no afecta a tots els clubs, però sí a tres o quatre equipaments per mirar de ser més eficients en la gestió d'espais de la manera de poder encabir més equips.
Dels desfibril·ladors que l'Ajuntament vol instal·lar a la ciutat, n'hi haurà als equipaments esportius?
La nostra voluntat és que a cada equipament esportiu gran hi hagi un desfibril·lador.