Manel González, de 51 anys, va participar en els Jocs Olímpics de Los Ángeles, l'any 1981. El 2014 va guanyar un mundial. FOTO: Cedida

Esports

Esportistes locals no professionals que destaquen en l’elit

A partir dels 40 anys també es pot competir a l’alt nivell. Manel González, Agustín Gutiérrez, Miguel Barrero i Joan Pareja, alguns dels exemples que mostren que l’edat no està renyida amb la competició

Sant Cugat té un munt d’esportistes veterans anònims (a partir dels 40 anys) que, tot i ser amateurs, competeixen en l’elit. Són professionals de l’esport, malgrat que no viuen dels seus èxits esportius. Ningú els paga, no estan becats, però demostren que a la seva edat també es pot competir, i quin nivell!

L’atleta Manel González

Aquest és el cas, per exemple, de Manel González Solanes, que l’any 1984 va participar amb la selecció espanyola als Jocs Olímpics de Los Angeles, en la prova del relleu 4x400 metres. El 2014, amb 50 anys, va guanyar el mundial en pista coberta, a Budapest, amb la selecció espanyola, i en la prova dels 400 metres. Un any abans, el 2013, a Sant Sebastià, ja havia estat subcampió d’Europa en pista coberta, també com a integrant de la selecció espanyola i en la prova dels 4x200 metres. Recentment ha estat segon al Campionat d’Espanya, a Madrid, en els 400 metres.

Aquest arquitecte de professió va competir fins als 26 anys, i després de deixar la competició una bona temporada va tornar-hi als 46 anys. “Vull donar-li a l’esport tot el que l’esport m’ha donat a mi”.

Ja en la categoria de veterans ha aconseguit diferents títols en els campionats de Catalunya i d’Espanya, a banda de diversos rècords catalans i nacionals. I així també va ser quan era més jove i també competia.

González detalla alguns dels motius que l’han empès a fer esport: “Lluitar contra l’envelliment, donar exemple als atletes de la Secció d’Atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat (n’és el director tècnic esportiu) i els que hem estat competitius ho érem als 20 i ho seguim sent als 40 anys”.

El navegant Agustín Gutiérrez

Agustín Gutiérrez Trullàs, de 62 anys, és un enamorat de la vela i ja ha fet diverses travesses de primer nivell. Del desembre del 2013 al juny del 2014 va fer la vuitena edició del Gran Prix de l’Atlàntic. El seu veler Kairós, un veler Bavaria 46 Cruiser de l’any 2005, va acabar el segon classificat, després de set mesos a l’alta mar. La seva tripulació, a més, va ser l’única mixta de tots els equips participants. El Gran Prix de l’Atlàntic és una travessa de l’oceà Atlàntic, amb viatge d’anada i de tornada. Aquesta travessa transatlàntica és una regata de caràcter bianual.

Gutiérrez, un experimentat regatista santcugatenc que també ha participat en diferents travesses de llarg recorregut, assegura que “m’entusiasme la navegació i el contacte amb el mar” i que “l’edat no em limita, al contrari. Tinc més coneixements”.

Barrero i la llarga distància

Fa només quatre anys que Miguel Barrero Duran competeix. Aquest 2015 ha pres part a la Marathon des Sables, una competició atlètica de llarga distància  de molta exigència física i mental. Ha estat 122è, sent el segon millor català i vuitè espanyol.

Té 40 anys i per a Barrero això només acaba de començar. “Em queden molts anys per seguir competint. Vull arribar als 60 fent tot el que faig. Tot i que sóc amateur, m’ho prenc molt seriosament, i cada any em marco reptes importants. El meu somni és pujar a algun podi”. El seu objectiu per al 2016 serà baixar de les 10 hores en un ironman.

Ha participat a l’Ironman de Vitòria, on va ser 72è en la classificació general i 20è en la seva categoria, amb un temps de 10 hores i 3 minuts. També ha pres part a la Ultra Trail de Collserola i, per quart any consecutiu, competirà a la Marató de Barcelona. També recentment ha estat quart classificat en l’Aurun Sunset Beach, en la categoria de 40 quilòmetres que es desenvolupa a les platges de Castelldefels.

Barrero es podria animar a participar el 26 d’octubre, a Eivissa, en el Campionat d’Espanya de Triatló per categories d’edat.

Joan Pareja i el tennis de taula

Joan Pareja Mallat té 61 anys i una experiència envejable en les competicions nacionals i internacionals. Ha estat en mundials i europeus. El 2011, amb la selecció espanyola, va competir en el Campionat d’Europa, a la República Txeca, en la categoria de més de 50 anys. Espanya es va classificar entre les 32 millors seleccions de l’europeu.  Ha estat campió de Catalunya i d’Espanya en moltes ocasions. A l’estatal ho va fer l’any 1995 en la categoria de més de 40 anys. Deu anys més tard, el 2015, també va ser campió en més de 50 anys.

Pareja, que en els últims anys competeix per la Unió Esportiva Sant Cugat, explica que “vaig començar a jugar a tennis de taula tard, amb companys de feina i, poc a poc, em vaig anar aficionant”. També destaca que fer esport “és una vàlvula d’escapament. És una manera de mantenir-me en forma. El tennis de taula és un esport més tècnic que físic”.

Més esportistes d’elit

La llista d’esportistes d’elit santcugatencs que superen els 40 anys i que en aquesta edat han triomfat o ho estan fent en els seus respectius esports és molt llarga. Hi trobem els tennistes Jairo Velasco, Albert Meca i Gisela Riera; el golfista Txomin Hospital; els atletes Enric Gómez Pàmies, David Ribas i Nicole Ribera, i el muntanyenc Antoni Pifarré.

Aquests són alguns dels esportistes de Sant Cugat que també formen part de la història de l’esport català, estatal i internacional.