L'Ajuntament presenta "En qüestions de gènere... EMPAT!", un programa pioner
El projecte vol impulsar la millora en aspectes d'igualtat del sistema esportiu local
Amb l'objectiu d'aprofundir en el paper de la dona dins les entitats esportives de Sant Cugat, en diferents àmbits, com esportiu, tècnic, directiu, afició i familiar, l'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat, a través de la Fundació Catalana de l'Esplai, el programa "En qüestions de gènere... EMPAT!". L'acte, que s'ha celebrat aquest dimarts, 13 de març, a la tarda, a la Casa de Cultura, amb una quinzena d'assistents, ha estat presidit per Carmela Fortuny, tinent d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Sant Cugat, i Eloi Rovira, regidor d'Esports del municipi. Cal destacar la presència a l'acte de 5 clubs: el Club Voleibol Sant Cugat, la Unió Esportiva Sant Cugat, el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat i el Club de Rugby Sant Cugat. També hi ha participat l'empresa Paidos.
El projecte, que s'inclou dins del programa d'activitats de Sant Cugat Ciutat Europea de l'Esport 2018, vol impulsar la millora en aspectes d'igualtat del sistema esportiu local a través del suport a les entitats esportives, dins del marc normatiu vigent. Entres d'altres accions, "En qüestions de gènere... EMPAT!" vol convertir-se en un espai per conscienciar de la importància que té la igualtat de gènere efectiva al conjunt d'entitats esportives, a través de l'anàlisi de les seves mancances i necessitats, la formació, i l'acompanyament per al disseny d'un pla d'igualtat personalitzat.
Que pretén el pla?
De forma específica, el programa es planteja conèixer l'estat de les entitats en l'àmbit de la igualtat de gènere; formar a les entitats en aspectes bàsics que afecten la igualtat, i acompanyar a les entitats esportives en el disseny del seu propi pla d'igualtat. Aquests tres objectius s'emmarquen en un altre de més global: que Sant Cugat esdevingui pionera aconseguint que la majoria de les entitats esportives de la ciutat disposin d'un pla d'igualtat d'oportunitats. L'obtenció del certificat i la seva conseqüent execució per part de cada entitat es valorarà en la propera convocatòria de subvencions 2019 i en els convenis de les entitats.
El procés
Després d'aquesta jornada inicial i diagnosi, entre els mesos d'abril i maig tindran lloc quatre jornades de formació de 4 hores cadascuna, i al juny es farà un acte de cloenda. Les inscripcions es podran formalitzar pròximament.
Eloi Rovira ha assenyalat que "aquest és un projecte pioner" i ha demanat als clubs que si s'adhereixen "que ho facin perquè hi creuen". "Serà un salt qualitatiu en la gestió dels clubs", ha assenyalat.
Durant la presentació del projecte s'ha fet una interessant taula rodona, en la que hi han participat Carmela Fortuny, tinent d'alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Sant Cugat; Montse Mas, directora general d'Eurofitness-UBAE, i Núria Terribas, presidenta del Club Voleibol Sant Cugat. Han explicat la seva experiència dins el món de l'esport i la seva visió del paper de la dona en aquest àmbit.