Salut i esport en el Clínic de la Sant Silvestre
Jaume Leiva i el Doctor Brotons s'han encarregat de facilitar consells i recomanacions als atletes presents al Claustre del Monestir per a prevenir patologies derivades de l'esport
Dins dels actes celebrats per a la 9a edició de la Cursa Sant Silvestre Barcelonesa - Sant Cugat, el Claustre del Monestir ha acollit, el dijous 20 de desembre, un clínic enfocat a les curses populars. En ell, Jaume Leiva, atleta i últim vencedor de la cursa, i Daniel Brotons, doctor especialista en Medicina de l’Esport, han parlat respecte a aquesta prova esportiva.
Durant l'acte, una vintena d’assistents han pogut escoltar la importància que tenen els seguiments mèdics per a continuar amb la pràctica esportiva que ha transmès el Doctor Brotons. Com ha explicat l'especialista en Medicina de l'Esport, no tan sols es tracta d'una qüestió clínica, sinó d'un tema fisiològic perquè els entrenadors puguin aplicar-ho en l'entrenament i tothom pugui continuar gaudint de l'esport.
Així, en paraules del Doctor Brotons: "Els metges sempre volem inculcar l'activitat esportiva, ja que no només és beneficiós saludablement, sinó com a eina no farmacològica. A més, ens trobem que el sedentarisme està en augment i és molt perjudicial", comenta en relació a les sorprenents dades europees que desvelen que un 42% de la població no practica mai esport.
D'altra banda, Daniel Brotonos, mitjançant l'ús d'exemples viscuts en la seva experiència laboral, ha explicat als assistents com gràcies a la detecció de petits símptomes molts dels seus pacients, entre ells atletes professionals, han pogut seguir competint de manera federada. "El nostre principal objectiu és lluitar contra la mort sobtada i d'aquesta manera, minimitzar els riscos. Els metges volem prodigar l'esport, però sempre des d'un vessant clínic i és cert que falta més prescripció".
Finalment, el Doctor Brotons ha animat als presents ha seguir aquests consells: "No s'ha de tenir por de fer aquestes revisions per si es troba alguna petita anomalia. Tenim sort de la cardiologia que hi ha a Catalunya, ja que la majoria de casos es poden solucionar".
Presència del darrer guanyador de la cursa
L'atleta Jaume Leiva també ha estat present en la xerrada i ha explicat la seva experiència amb aquest assumpte: "Falta educació en l’entrenament invisible. En el meu cas, he millorat les meves marques perquè m'he preocupat per la meva salut. La qüestió està a maximitzar el rendiment, assolint una millor salut i per això és important invertir més temps en aquest entrenament invisible".
A més, el santcugatenc, que acabarà l'any amb 7.000 quilòmetres en les seves cames, ha donat diferents consells per a la carrera: "Recomano fer un esmorzar potent i un dinar suau, escalfar molt bé abans de córrer, ja que és un circuit exigent, i el més important, gaudir i acabar l'any de la manera que més ens agrada".