El Club Handbol Sant Cugat és una de les entitats esportives de la ciutat que aposta pels equips de base. FOTO: Lali Puig

Esports

Sant Cugat, una ciutat on l’esport és protagonista

Milers de santcugatencs fan de l’esport una part important de la seva vida. Les entitats esportives, clau en el desenvolupament de la xarxa esportiva local

Sant Cugat és una ciutat on fer esport és un luxe. Té molts clubs esportius, de tot tipus i per a totes les edats. És un municipi on els clubs esportius i l’Ajuntament organitzen un munt d’activitats esportives, fins a més de cent cada temporada esportiva. I això també és significatiu. Per exemple, Sant Cugat és l’epicentre de moltes curses atlètiques de prestigi, com el Cros Ciutat de Sant Cugat, la Mitja Marató de Sant Cugat, la Sant Silvestre o la cursa del DiR.

El model esportiu de Sant Cugat és un model multiesportiu. Els clubs es preocupen, sobretot pels equips de la base. I en alguns esports, a més, hi ha equips que destaquen per militar en les millors categories estatals (hoquei sobre herba, Divisió d’Honor Masculina i Femenina); hoquei sobre patins (OK Lliga Femenina i Primera Estatal Masculina); voleibol (Superlliga 2 Femenina); rugbi (Divisió d’Honor B masculina), futbol sala (2a Nacional B), handbol (Primera Estatal), tennis de taula (Primera Nacional), i bàsquet (Copa Catalunya masculina). L’Ajuntament de Sant Cugat, a través de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET), treballa a les escoles amb el programa dels Jocs Esportius Escolars.

Manca d’instal·lacions esportives

Però el fet de ser una ciutat jove, esportiva i dinàmica fa que des de fa molts anys, els clubs esportius sense ànim de lucre reclamin constantment a l’Ajuntament de Sant Cugat que construeixi noves instal·lacions esportives. Tot i l’esforç econòmic de l’administració local en els últims dotze anys en la construcció de nous equipaments, és una realitat el fet que continuen faltant instal·lacions. No haver aixecat noves instal·lacions abans del govern dels alcaldes Lluís Recoder i Mercè Conesa ha provocat la situació actual: molts clubs han de dir no a molts nens i nenes de la ciutat.

Els clubs sense ànim de lucre que utilitzen les instal·lacions esportives municipals ho fan pràcticament de cinc de la tarda a dotze de la nit, sense més horaris d’entrenaments. Amb tot, l’Ajuntament construirà en els pròxims dos anys un pavelló a la ZEM La Guinardera i un altre a la nova escola del Leonado da Vinci, al barri de Volpelleres. Segurament, una de les altres prioritats seria la construcció d’un nou camp de futbol.

Els quatre clubs esportius de la ciutat (Sant Cugat Esport FC, Junior FC, Penya Blaugrana Sant Cugat-Escola de Futbol Hristo Stòitxkov i CFU Mira-sol Baco) asseguren que treballen al màxim de la seva capacitat i que, any rere any, han de dir a nens i nenes que no poden jugar al seu club. Tan crítica és la situació que l’Ajuntament de Sant Cugat s’ha vist obligat en els últims anys a obrir els pavellons de la ZEM Rambla del Celler els diumenges a la tarda perquè els equips puguin jugar els seus respectius compromisos de lliga.

L'esport a Sant Cugat, en dades

2.603 nens i nenes Són els que fan esport escolar a la ciutat
1,8 milions d'euros És el que ha invertit l’Ajuntament en els últims 4 anys en instal·lacions esportives municipals
200 actuacions Són les que ha fet l’Ajuntament amb aquests 1.800.000 €
4 anys Els clubs demanen que l’equip de govern planifiqui un pla d’equipaments esportius
2 pavellons Són els que construirà l’Ajuntament entre el 2015 i el 2016
7 clubs Són els que tenen els seus primers equips en les primeres categories estatals
30 anys Fa més de 30 anys que l’OMET ofereix el programa dels Jocs Esportius Escolars
424 nens i nenes Són els que juguen a bàsquet als Jocs Escolars. És l’esport que més es practica

Aquesta informació està extreta del reportatge "Sant Cugat, una ciutat per fer esport", que va publicar el DIARI de Sant Cugat el 30 d'abril. En els pròxims dies, el TOT Sant Cugat seguirà editant més peces d'aquest reportatge.