Casa Viñolas i Cal Quitèria als anys deu. Autor desconegut. Fons Dolors Gabernet Gayà, AHSCV.

Actualitat

Casa Viñolas i Cal Quitèria el 1910

Foto d'inicis del segle XX que ens mostra dues cases icòniques de Sant Cugat: la casa Viñolas a l’esquerra i cal Quitèria a la dreta

Mostren elements arquitectònics típics de la casa urbana de tipus pairal, estil molt comú durant el segle XIX i emprat per mostrar l’estatus social benestant del propietari.

Ambdues cases estan situades a l’inici del carrer de Viñolas, que anteriorment s’anomenava carrer de la Independència en honor a la Guerra del Francès. No obstant, les tropes franquistes malinterpretaren el nom i el rebatejaren pel de Viñolas, cognom d’un dels principals propietaris del carrer.

Malentès en època de la República
Actualment en desús però de titularitat pública, cal Quitèria visqué una de les anècdotes més curioses de Sant Cugat. El 6 d’octubre del 1934, dia de la proclamació de l’Estat Català de la República Federal Espanyola, un destacament de guàrdies d’assalt foren enviats des de Barcelona amb l’objectiu de fer fora els militants de la CNT que ocupaven l’ajuntament de Sant Cugat. Les indicacions que havien rebut eren que l’Ajuntament era la primera casa gran en arribar a la ciutat, un cop creuada la riera. La primera casa era cal Quitèria, així que quan els soldats la localitzen comencen a disparar. Els habitants de la casa, espantats, aconsegueixen treure un pal amb una bandera blanca en senyal de rendició. Un cop desfet el malentès, els guàrdies seguiren el seu camí fins a localitzar l’autèntic ajuntament.

Què veiem a la foto?
A la foto es poden veure les dues cases amb els seus jardins i horts separades pel carrer de Viñolas, i al fons la plaça de Barcelona i el carrer de Sant Antoni. En primer terme hi ha la riera de Can Trabal o de Can Mora, que marcava la separació entre el nucli i l’Eixample Sud. L'autor és desconegut. Fons Dolors Gabernet Gayà, AHSCV.