Cada vegada més comerços tancats al centre de Sant Cugat
Sant Cugat Comerç ha comptabilitzat una cinquantena de locals tancats en els eixos comercials de la ciutat
Sant Cugat Comerç ha alertat de la "desertització" del centre de la ciutat pel tancament de botigues i ha reclamat prendre mesures urgents per revertir aquesta situació abans que sigui "irreversible".
L'associació comercial ha realitzat un cens comercial de set eixos cèntrics de la ciutat i ha detectat més d'una cinquantena de locals tancats i sense activitat. Una situació visible a simple vista passejant per alguns dels principals carrers comercials de Sant Cugat, amb establiments amb persianes baixades i amb proliferació de cartells de 'En lloguer'.
Els locals tancats
Aquests són els principals eixos comercials que ha analitzat Sant Cugat Comerç i la xifra de locals amb la persiana baixada:
- Carrer d'Àngel Guimerà / Carrer de Lluís Companys: 15 locals tancats
- Carrer de Valldoreix / carrer de Villà: 12 locals tancats
- Avinguda de Rius i Taulet / Avinguda de Francesc Moragas: 9 locals tancats
- Carrer d'Endavallada: 5 locals tancats
- Carrer de Xerric: 4 locals tancats
- Carrer Major: 4 locals tancats
- Carrer de Santiago Rossinyol: 1 local tancat
Una situació agreujada
Els cartells de 'En lloguer' són cada vegada més habituals al centre de Sant Cugat FOTO: Bernat Millet
"Des de fa pràcticament un any i mig estem patint més tancaments de comerços. Hem fet l'anàlisi perquè la situació és més greu i ha arribat a l'eix comercial. Si no comencem a treballar ja, potser serà massa tard i irreversible", ha alertat Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç.
A més, adverteix que es pot entrar en un cercle perillós: "L'oferta comercial disminueix i això provoca que Sant Cugat sigui menys atractiva comercialment i que vingui menys gent perquè som menys atractius. O ho aturem i comencem a millorar l'oferta comercial o veurem com els carrers queden buits de comerços".
I és que pel gerent de l'associació comercial, el "comerç és bàsic" per a les ciutats. "Les ciutats mediterrànies s'han construit al voltant de les àgores. Volem poder disposar d'una oferta comercial, per anar a comprar al pa o la roba prop de casa. També d'aquesta manera s'estalvien molt desplaçaments a Barcelona o centres comercials", afegeix.
Menys comerços i més uniformes
Des de Sant Cugat Comerç també han detectat que el tipus de botigues del centre de Sant Cugat està canviant en els últims anys. Les franquícies i cadenes estan guanyant presència, davant de botigues més tradicionals o úniques.
"Fa 7-8 anys era un comerç local, molt establiment que no trobaves a altres ciutats i això el feia més atractiu", explica Carballo. Així, Sant Cugat es mantenia al marge de la tendència global de trobar-te les mateixes botigues als mateixos llocs: "Això ens feia singulars, però ara s'està perdent cada vegada més i ens trobem cadenes i franquícies que són els que poden pagar els lloguers del centre de Sant Cugat".
A més, també explica que cada vegada hi ha menys comerç de venda, que s'està veient substituit per un comerç de serveis.
Quins són els motius?
Per una banda, els factors generals que estan agreujant la situació del comerç arreu és la venda online i el fenomen de les grans plataformes com Amazon o Aliexpress. Així mateix, Jesús Carballo assenyala el canvi d'hàbits dels consumidors i el creixement dels centres comercials.
Però des de Sant Cugat Comerç també responsabilitzen de la situació alguns fets locals: "La macro zona verda del centre ha provocat una disminució del 15% de circulació de persones per l'eix comercial. La dificultat per poder aparcar a Sant Cugat ha fet que molts dels nostres clients prefereixin anar a Barcelona o a altres ciutats o centres comercials".
En aquest sentit, considera que s'hauria d'augmentar la tarifa plis plas d'aparcament gratuït en zona verda dels 15 als 30 minuts. També reordenar la zona verda més cèntrica i reduir-la i, a mig termini, aconseguir més places d'aparcament.
Locals tancats al carrer d'Endavallada FOTO: Bernat Millet
Pel que fa al preu del lloguer, Carballo considera que pot influir, però és un "fenomen més complicat de controlar". "Són propietats privades i dependrà de l'oferta i la demanda. Quan hi ha tants locals tancats, el preu del lloguer baixa, és claríssim. No ens preocupa tant el preu del lloguer, tot i que també ho fa", analitza.
Grans marques al centre
Des de Sant Cugat Comerç sempre han considerat que disposar d'una gran marca a l'eix comercial de Sant Cugat faria de locomotora i atreuria més visitants i compradors. Però ara aquesta possibilitat està descartada, principalment pel tamany dels locals, massa petits per les grans marques. "Tots els eixos comercials tenen locomotores comercials, que són grans marques", assegura.
En aquest sentit, lamenta que hi hauria hagut la possibilitat d'ubicar una gran marca en els locals del nou edifici de Promusa a l'avinguda de Rius i Taulet, a l'antiga benzinera, però que finalment se'ls han quedat dos bancs: "Això fa baixar l'atractiu".
Amb tot, des de Sant Cugat Comerç es posen a disposició del nou Ajuntament de Sant Cugat per elaborar solucions conjuntes, però lamenten que el nou govern no compti amb una regidoria pròpiament de comerç.