El comerç, "al llindar del precipici"
Experts del sector comercial valoren la situació actual i apunten els reptes del comerç
El sector comercial està patint una crisi molt important a causa de la pandèmia del coronavirus, el confinament i el tancament d'establiments. El panorama que s'albira és preocupant i des de diferents sectors s'assenyala que molts comerços no podran obrir de nou la persiana.
Alhora, la crisi també està servint perquè molts comerciants adaptin nous serveis i s'acostin als clients d'una altra manera. L'enviament a domicili, les comandes per Whatsapp o la digitalització són alguns exemples.
Per conèixer com afronta el sector comercial aquest moment i els reptes que li esperen, el TOT recull les opinions de quatre persones vinculades a aquest món.
Elena Vila, Tinenta d’alcaldia de Comerç
- "La ciutat sense comerç és una ciutat morta. Al final, el comerç té un paper importantíssim en la vida d'una ciutat, la dinamització, la promoció econòmica, les relacions personals, la socialització..."
- "La compra per internet no et dona tots aquests aspectes de socialització, proximitat..."
- “Vull ser positiva i intento enviar el missatge que el teixit comercial de Sant Cugat és potent”
- “Ens preocupa moltíssim que hi hagi comerços que no puguin tornar a obrir”
- “Sant Cugat sense el seu comerç i les persones que estan rere un taulell, és una ciutat sense vida”
- "La ciutadania està veient la importància del comerç i ho està valorant”
Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç
- “El comerç dona vida a la ciutat. Ara tenim una ciutat trista”
- “El comerç dona llocs de treball pels propis santcugatencs”
- "Aquesta crisi provocarà un canvi seriós en la societat. Un canvi a bo i positiu. La gent s'adonarà que si només compra a les grans plataformes, perd els tributs dels comerç"
- “El comerç tenia diferents assignatures pendents i una d’elles era la digitalització”
- "Hi haurà un abans i un després. El sector del comerç tenia diferents assignatures pendents i una d'elles era la digitalització"
- "Estic convençut que hi haurà un canvi a la societat i que s'apostarà més pel comerç de proximitat"
Jordi Bacaria, economista i consultor
- “El sector del comerç està molt preocupat. Està al llindar del precipici”
- “Un de cada tres comerciants és optimista. Els que no estaven preparats per una crisi, són els que estan més preocupats.”
- “Venien de la lluita constant per ser més competitius davant les plataformes d’internet”
- “El teixit comercial d’un municipi aporta una xarxa d’economia i d’interrelacions socials i econòmiques molt ben vertebrada”
- "En èpoques dolentes i molt dolentes, sorgeixen iniciatives conjuntes. A Sant Cugat ja n'ha sortit una com l'slowshopping. La col·laboració és una de les vies de sortida"
- "El model de comerç s'haurà d'adaptar a les necessitats reals dels ciutadans. Ja es veuran, però seran subministraments a curta distància, fórmules més sostenibles i col·laboratives, més de comunitat local"
Genís Roca, expert en transformació i entorn digital
- “Aquest confinament hem vist coses que no havíem vist. No s’haurien de deixar de fer coses com trucar a la carnisseria i que t’ho portin”
- “El més fàcil per una botiga és explorar nous serveis: una carnisseria no acceptava comandes per Whatsapp”
- “L’administració ha insistit a la senyora que té una botiga de fils de fer-se Instagram i ha desatès la gestió de públics”
- “No és bona notícia, però és innegable que es reduiran les botigues”
- "La gent s'està acostumant a un servei molt personalitats, que hi ha gent que ho confon amb tracte molt amable. Que jo entri a una botiga i em tractin amb molta amabilitat no vol dir que sigui personalitzat"