Un paradista demandarà l'Ajuntament i el gestor del Mercat Vell per l'arribada d'Ametller
El responsable de La Peixateria i el Japo denuncia "assetjament" i "irregularitats" per part dels gestors del Mercat Vell
Un paradista del Mercat Vell demandarà l'Ajuntament de Sant Cugat i l'empresa que gestiona l'espai, Gourmets de Sant Cugat, per una suma "d'irregularitats" com el cobrament d'un lloguer més elevat de l'estipulat o l'arribada d'Ametller Origen. Es tracta del responsable de Peixagogo, que gestiona La Peixateria i el Japo, Javier Garcia. A més, també denuncia "assetjament" per part dels gestors del Mercat Vell. Una demanda que va avançar Cugat Mèdia.
El paradista reclama una indemnització milionària pel lloguer pagat de més, les despeses no justificades per l'empresa gestora i danys i perjudicis. A més, es planteja la possibilitat de no tornar a aixecar la persiana aquest setembre, tot i que és l'establiment que més públic ha atret els últims anys. A la demanda s'inclou l'empresa gestora i l'Ajuntament, ja que entén que no ha supervisat ni fet complir el que la mateixa institució va establir.
Des de Gourmets de Sant Cugat han enviat un escrit al TOT, on neguen totes les acusacions: "Ens reservem les accions legals que corresponguin contra Peixagogo per les seves constants injuries i/o calumnies sense fonament". "Gourmets de Sant Cugat actua i ha actuat sempre, segons la normativa i legalitat vigents. El nostre únic objectiu és que el Mercat Vell de Sant Cugat funcioni", afegeixen en l'escrit.
Un mercat de degustació i compra
El Mercat Vell va reobrir les seves portes el 2015, convertint-se en un espai de degustació i compra amb la voluntat de donar vida a un espai històric que anava a menys. L'Ajuntament va concedir la gestió de l'espai a l'empresa Gourmets de Sant Cugat, que van assumir la remodelació de l'espai municipal per 1,6 milions d'euros (tot i que l'Ajuntament posteriorment va avalar les obres).
Javier Garcia: "Volen que marxem"
Una de les principals denúncies del responsable de Peixagogo és "l'assetjament" patit per part dels administradors de Gourmet Sant Cugat. "Volien que marxéssim perquè Ametller es quedés tot el nostre espai", assegura. Com a exemple d'aquest "bullying comercial", posa que durant l'estiu no s'encenia l'aire condicionat i, a l'hivern, tampoc la calefacció.
També acusen els gestors de no voler reparar un dels tendals exteriors, malgrat que entrava en garantia. "Tot és perquè volen que marxem, és la seva obsessió". Amb tot, denuncien la seva gestió al llarg dels anys: "Han deixat morir el mercat, no hi han fet cap inversió". Una situació, apunta, que ha portat a molts dels paradistes a marxar i que va portar el Mercat Vell a una situació delicada.
"L'únic propòsit de Peixagogo" ha estat "convertir el Mercat Vell en el seu propi restaurant".
Des de Gourmets de Sant Cugat, en canvi, assenyalen que "l'únic propòsit de Peixagogo" ha estat "convertir el Mercat Vell en el seu propi restaurant".
L'arribada d'Ametller Origen
Aquesta complicada situació que travessava el Mercat Vell, amb moltes parades tancades, va portar l'anterior govern municipal i l'empresa gestora a buscar alternatives per revitalitzar l'espai. La decisió va decidir oferir a Ametller Origen vuit parades, gairebé la meitat del mercat, perquè muntessin un establiment. Les obres ja han començat i s'espera que obrin aquest setembre.
L'arribada d'Ametller és un dels detonants pels quals Peixagogo ha decidit portar el cas als tribunals. El plec de condicions de la concessió del Mercat Vell a Gourmets apunta que els establiments comercials han de ser "preferiblement en format de botiga oberta o parada tradicional". Segons el paradista, Ametller funcionarà com a supermercat i no compleix aquest requisit, per la qual cosa no s'hi podria instal·lar. "A mi m'és igual que vingui Ametller, però no es pot donar a dit un supermercat on no hi ha llicència de supermercat", afegeix.
"Estan construint un mur que divideix el mercat. Vendran peix, carn i producte sec... Nosaltres tenim clar que és un supermercat, el jutge haurà de decidir", indica. A més, considera que l'arribada d'Ametller serà un cop molt dur pel comerç de proximitat de l'entorn. Segons el paradista, si el jutge els dona la raó, Ametller haurà d'acabar marxant.
L'empresa concessionària defensa la gestió amb Ametller: "Les actuacions realitzades per part de l´Ajuntament quant a Ametller Origen s'emmarquen en la legitimitat i estan emparades en la normativa d'aplicació".
Denúncia "d'irregularitats"
A banda de "l'assetjament" i l'arribada d'Ametller, el responsable de Peixagogo denuncia altres "irregularitats" amb la concessió de l'Ajuntament a Gourmet i la seva gestió. Una d'elles és l'aval. Així, explica que l'Ajuntament va avalar les obres de remodelació del Mercat Vell, un cop ja s'havia concedit la seva gestió a Gourmet. "No es pot avalar després de la concessió, perquè no és just. S'hauria d'haver dit abans del concurs", indica.
Un altre fet és que les despeses no han passat pels plens municipals, tal com marca el plec de condicions i es va posar de manifest en una auditoria encarregada per l'anterior govern municipal. Per això, Peixagogo va deixar d'abonar-les. Per aquest fet, reclamaran una indemnització milionària per les despeses no justificades.
Demandes creuades
Per la seva banda, Gourmets de Sant Cugat assegura que ha demandat judicialment Peixagogo pels "seus nombrosos incompliments contractuals". "Les seves declaracions només es poden entendre en el marc d'una defensa desesperada dels seus interessos individuals i no tenen cap base jurídica real"; apunta Gourmets. Des de Peixagogo van assegurar que no tenien cap procediment obert i que estan al dia del lloguer, tot i que reconeixen que van deixar de pagar les despeses perquè no estaven passant pel ple, com marca la concessió.
El lloguer més car
Un altre cas que denuncia és l'import del lloguer. El paradista indica que el preu màxim que es pot cobrar és de 25 euros el metre quadrat segons el plec de condicions i que a ell li estan cobrant més de cent. Tot i això, el plec de condicions indica que les quantitats es poden modificar cada any amb l'acord entre la concessionària i l'Ajuntament. També assegura que l'empresa gestora es queda un diferencial de la venda de la cervesa, "tot i que la concessió posa que només poden cobrar pel lloguer".
Finalment, un altre cas obert és la demanda contra un dels administradors de Gourmets, a qui acusa d'entrar a la seva parada per sostreure gel. En aquest sentit, explica que els mateixos gestors van decidir apagar la màquina de gel comuna per reduir les despeses. Peixagogo va posar-se'n una de nova a la seva parada i van enxampar un dels administradors, que és alhora responsable del forn del mercat, entrant i agafant gel.
Tornarà a obrir?
Per tot plegat, Peixagogo no ha decidit si tornarà a obrir les portes dels seus establiments, La Peixateria i el Japo, que han estat els locals més concorreguts del Mercat Vell. Segons el responsable, moltes de les parades que han anat tancant els últims anys ho han fet per les males relacions amb els responsables de Gourmets. Pel paradista, la solució passaria perquè l'Ajuntament suspengués la concessió a Gourmets, tenint en compte les irregularitats que denuncia.
La resposta de l'Ajuntament de Sant Cugat
Davant d'una petició del TOT de parlar amb el govern municipal, l'Ajuntament de Sant Cugat ha enviat per escrit el seu posicionament respecte el tema, en paraules del tinent d'alcaldia de Comerç, Bernat Picornell: “Qualsevol atorgament de concessió és un acte totalment reglat i, com a tal, si existeix algun problema durant la seva validesa caldrà ser tractat des de serveis jurídics de l'Ajuntament. No obstant això, estem seguint aquest i altres temes referents al Mercat Vell, parlant amb tots els agents implicats".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.