Conesa: “No volem deixar de prestar serveis”
Sant Cugat del Vallès és un dels centenars de municipis que s'ha sumat a l'entrega al Tribunal Constitucional de Catalunya el recurs perquè no s'apliqui la Llei de Racionalització de l'Administració Local (LRSAL) del PP
En primer lloc perquè pensem que la competència en organització territorial a Catalunya és del Parlament català. L’Estat pot fer una llei de bases però no arribar a tant de detall. A banda d’això, vulnera el principi d’autonomia local i allunya els serveis de la ciutadania atacant així el principi de subsidiarietat.
Gasten massa els ajuntaments?
És curiós que tot plegat es plantegi com un gran estalvi quan mai ha existit una llei de finançament dels ens locals. A més l’Administració local té un percentatge molt petit del dèficit públic (un 4%) i de l’endeutament públic generat a l’Estat espanyol. Potser la reforma hauria de ser en les administracions més gastadores. Crec que és una mesura per mostrar a Brussel·les que s’està fent alguna cosa...
A Sant Cugat quins serveis poden canviar de mans?
Ara impera el principi “una administració, una competència”.Per exemple en cooperació internacional si la competència la té la Generalitat els ajuntaments ja no podran fer res en aquest àmbit. És un principi absurd quan Europa parla de competències multinivell amb diferents administracions intervenint en un fet. I això tot i tenir superàvit a escala municipal.
Escoles bressol també?
És un servei que és competència de la Generalitat. Encara que tinguem diners per mantenir-lo no hauríem de prestar aquest servei. No volem deixar de prestar serveis si els podem mantenir.
Què més poden perdre els ajuntaments?
Alguns serveis socials bàsics com les teleassistències o l’atenció domiciliària. Els ajuntaments només podrem actuar sobre col·lectius d’especial vulnerabilitat. Això comporta molts problemes.
Què faran, doncs?
Continuarem prestant els serveis. Perquè entenem que són importants i fonamentals.
Insubmissió?
Hem d’entrar en sistemes de col·laboració publicoprivada. La Generalitat, per exemple, no podrà reassumir totes les escoles bressol municipals. És per això que caldrà signar convenis específics per prestar determinats serveis, sobretot els assistencials.
L’oposició ha fet que molts partits vagin junts contra aquesta llei
Per primer cop plantegem un conflicte de constitucionalitat. Tots els ajuntaments catalans (menys els del PP) hem fet un ple extraordinari per fer-ho i impugnarem la llei al Constitucional.