VÍDEO: 10 anys de la mort de l'artista santcugatenc Josep Grau-Garriga
Grau-Garriga va morir a la ciutat francesa d’Angers als 82 anys en plena maduresa artística
Aquest 29 d’agost fa deu anys que l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga va morir sobtadament a causa d’un ictus, truncant una vitalitat creativa excepcional. Va morir a la ciutat francesa d’Angers als 82 anys en plena maduresa artística.
L’artista va néixer el 1929 al carrer de Sant Antoni de la nostra ciutat i va morir a la Vall del Loira on va decidir viure els darrers vint anys. Grau-Garriga format a la facultat de Belles Arts, de ben jove va assumir la direcció artística de la qual es va denominar “Escola Catalana de Tapís” a la Casa Aymat. Des d’allà va trencar fronteres renovant el llenguatge tèxtil, convertint-lo en art i en el que es van afegir artistes com Miró, Picasso, Tàpies, Subirachs o Rafols Casamada.Com un artista del renaixement Grau-Garriga també va ser un reconegut muralista, dibuixant, escultor, gravador i sobretot pintor. També va ser conegut arreu pels seus environaments.
Grau-Garriga va voler lligar els seus dos cognoms com a homenatge a la seva mare. Humanista compromès amb la justícia social i el país, sempre va voler sentir-se lliure. Incansable investigador amb un llenguatge plàstic de forta personalitat arrelat a la terra, a través d’ella amb els materials, les formes, els colors, va revolucionar el tapís pel qual va ser reconegut internacionalment amb nombroses exposicions i amb obra a diversos museus al món com al Metropolitan de Nova York, Huston o al MACBA. Aquí se’l va reconèixer amb la Creu de Sant Jordi, el premi Ciutat i la Medalla d’or de la Ciutat a titol pòstum atorgada per unanimitat de tot el Consistori en un ple extraordinari l’any 2012, i a França va ser nomenat Chevalier des Arts. L’any 2004 Sant Cugat li va retre homenatge amb diverses exposicions en l’anomenat “Any Grau-Garriga”.
Se l’ha valorat sempre per mèrits propis i per la seva inqüestionable contribució a l’art. El 2019 es va inaugurar el Centre d’Art Tèxtil que porta el seu nom a la masia de Can Quitèria. L’artista sempre va mantenir forts lligams amb el seu poble natal i aquí ens queden les pintures murals del Sant Crist de Llaceres, alguns tapissos al fons Municipal i l’exposició Vermells que actualment podem veure a Can Quitèria, l’environament a la Sala Capitular del Monestir i l’exposició de dibuixos a la Galeria Canals.
Josep Canals per recordar-lo en aquest aniversari ha organitzat la ruta Grau-Garriga amb diverses visites a espais de la ciutat vinculats a l’artista, una ruta que acaba amb un homenatge aquest diumenge 29 a les 12 al Claustre del Monestir.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.