Les obres del Teatre de La Unió Santcugatenca. FOTO: Ajuntament

Cultura

Així serà el nou Teatre de La Unió: previst pel 2024 i amb 400 butaques

Les obres han suposat una inversió municipal de 2,66 milions d'euros, després que l'Ajuntament anunciés un encariment de 170.000 euros

Les obres del nou Teatre de La Unió avancen amb la previsió d'estar finalitzades el 2024. Així ho ha anunciat l'equip de govern, el divendres 26 de gener. Aquest nou teatre comptarà amb una capacitat de 400 persones, tindrà un teló italià i un escenari frontal. El cost d'aquestes obres han suposat una inversió municipal de 2,66 milions d'euros, després que l'Ajuntament anunciés un encariment de 170.000 euros.

 


Una vegada adequada, la sala de teatre haurà de passar per un procés de rodatge (proves de so, d'il·luminació, adaptació tècnica...) tot i que ja podrà acollir actes de forma puntual. La previsió és que a partir del 2025 pugui acollir una programació estable d'arts escèniques.

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha assenyalat que l'objectiu és començar amb una programació a partir del 2025, però que encara s'ha de treballar la gestió i model del teatre: "El nostre objectiu és poder començar amb la programació el 2025 i ja estem treballant i parlant amb La Unió. El que és important és tenir una visió global de la ciutat, ja que tenim diferents equipaments culturals i hem de fer una gestió compartida de ciutat i no contraprogramar-nos. Hem de parlar de la dissolució del consorci i crear un nou model de gestió".

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Núria Escamilla (Junts per Sant Cugat), ha assenyalat que l'objectiu és combinar una programació professional amb les entitats: "La instal·lació és un espai que està esperant tota la ciutat i volem deixar clar que no només comptarà amb una programació professional, sinó que també les entitats estaran visibilitzades".

Amb tot, els treballs d'adequació escenotècnia han consistit en instal·lar tots els elements necessaris perquè el teatre pugui acollir espectacles amb públic:

 

  • Escenografia (tarimes, cortinatges, teló ignífug...)
  • Instal·lacions de la caixa escènica, amb sistemes de moviment d'escenografia
  • Il·luminació escènica
  • Sistemes i elements vinculats a l'acústica del teatre
  • Graderia retràctil
  • Butaques públic (400 localitats)
  • Instal·lacions dels camerinos (taules, cadires...)
  • Elements fonoreductors en el contenidor del teatre

Pendents de la dissolució del consorci

La Unió Santcugatenca i l'Ajuntament van signar un consorci el 2017 amb l'objectiu de salvar el deute de l'entitat i treballar de la mà en la gestió d'aquest equipament. El juny del 2021, no obstant això, l'òrgan va acordar iniciar el procés de dissolució del conveni i va establir una repartició horitzontal d'espais: l'entitat disposaria de la titularitat d'un 26% de l'espai (el bar, les sales polivalents, els despatxos, les sales de cos i les sales de reunions), mentre que l'Ajuntament, amb un 69% de la propietat, seria titular de la Sala Clavé, el teatre, els rebedors i els camerinos. D'altra banda, l'accés a la Sala Clavé seria de titularitat compartida.

Pendents encara d'establir aquesta dissolució del consorci, ambdues parts encara han de treballar per la gestió i model del teatre, però des de La Unió mostren dubtes, tal com ha explicat el president, David Pujol: "Estem molt preocupats, perquè no ens donen cap resposta respecte a aquest tema. El model cultural de Sant Cugat de l'actual Ajuntament no va en línia amb el que nosaltres vam pactar quan vam crear el consorci; a ningú se li escapa que el Teatre-Auditori està agafant protagonisme i ens oposarem frontalment que siguin ells els encarregats de la programació". És per això que des de l'entitat es defensa "la gestió del teatre des d'una comissió artística, amb la presència d'entitats culturals, teatre amateur i el propi Ajuntament".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.