Armadàs i Carreté són els impulsors del Sant Cugat Fantàstic. FOTO: Artur Ribera

Cultura

Carreté i Armadàs: "Volem posicionar el Sant Cugat Fantàstic internacionalment"

Marc Carreté i Joan Ramon Armadàs són els organitzadors del festival de cinema fantàstic i de terror Sant Cugat Fantàstic

Sant Cugat acollirà, per primera vegada, el festival de cinema fantàstic i de terror Sant Cugat Fantàstic, una iniciativa dels santcugatencs Marc Carreté i Joan Ramon Armadàs que aterra a la ciutat amb una clara vocació de creixement. En aquesta primera edició, que tindrà lloc entre el divendres 10 i el diumenge 12 de juliol a Cinesa i a l’entorn del Teatre-Auditori, es projectaran una quinzena de pel·lícules i una quinzena de curtmetratges.

Com sorgeix la idea de fer aquest festival?
Marc: L’embrió del festival és la Nit del Terror del 2014, que ara creix i es converteix en aquesta primera edició del Sant Cugat Fantàstic. Creix amb la voluntat de consolidar-se i de dimensionar-se, tindrem una primera edició amb una programació molt potent, on hi haurà 15 pel·lícules que representen el bo i millor del cinema independent de gènere fantàstic i de terror a escala internacional. Pel·lícules que moltes d’elles són pràcticament inèdites al territori.


Quinze pel·lícules i també quinze curtmetratges!
Marc: Deu pel·lícules estan en la competició oficial i les altres cinc es queden fora de la competició perquè ja tenen distribució, però són pel·lícules que s’han vist molt poc a sala. Pel que fa als curtmetratges, ens hem centrat en el talent d’aquí, per donar l’oportunitat a gent de casa d’exhibir la seva obra.


Quina ha estat l’acollida que ha tingut el festival dins el sector?
Marc: Hi ha una mica de sorpresa, en positiu, perquè sortim amb una programació de llargmetratges i curtmetratges, que és una cosa difícil en una primera edició. Creiem que tindrem una bona acollida per part del públic i per part de la família del terror i del fantàstic.


Què aspira a ser Sant Cugat Fantàstic?
J. R.: De moment posem la primera pedra. El creixement esperem notar-lo en un futur amb més quantitat de pel·lícules i segurament també portant més gent al festival. Aquesta vegada portem directors d’aquí, però en un futur esperem i aspirem al fet que puguin venir actors i directors de fora i que això creixi fins on sigui possible.  


Marc: Volem posicionar-lo com un festival internacional, situar en el mapa Sant Cugat fora de Catalunya i fora d’Espanya. El patrocini de Damm i el suport de l’Ajuntament i del Teatre-Auditori ens dóna una musculatura que ens permet fer una primera edició molt potent. De cara a l’any que ve, aspirem a tenir alguna premiére espanyola absoluta.


Sant Cugat té potencial per fer-lo créixer?
J. R.: A Sant Cugat hi ha dues coses que ens fan pensar que pot créixer. Una són experiències d’èxit de què molta gent vol una alternativa al cinema comercial –el Cicle de Cinema d’Autor–. L’altra, Sant Cugat té una població molt jove, i normalment la gent jove està més oberta a continguts com són el fantàstic i el terror.


Quines altres activitats paral·leles es faran?
J. R.: Repetirem i ampliarem la iniciativa de la cercavila zombi, amb més hores de maquillatge gratuït. També tindrem diferents xerrades, una sobre viatges en el temps, que combina molt bé amb la presència d’un DeLorean com el de Regreso al Futuro que hi serà diumenge a la tarda. També tindrem una xerrada sobre possessions i exorcismes amb algun exemple de casos reals que s’han produït en el nostre territori. I, finalment, una mostra de literatura fantàstica.


Què ens recomanen?
J. R.: Hi ha una programació molt diversa, tant pel que fa a procedència com pel que fa al gènere. Hi ha des de ciència-ficció distòpica fins a viatges en el temps, pel·lícules de terror d’aquestes d’estar enganxat a la cadira menjant crispetes, i pel·lícules més gamberres amb un estil més proper a l’humor negre o de temàtica zombi. La recomanació per al lector és que agafi un abonament i que viatgi per totes aquestes propostes.


Marc: El festival obre amb una pel·lícula molt interessant de viatges en el temps, que és la pel·lícula Time lapse del director nord-americà Bradley King, i abans de la pel·lícula es projecta un curt que es diu Aún hay tiempo, d’Albert Pintor. Una sessió gairebé imprescindible i per a tothom.