Montse Collazos Rodríguez. Directora Biblioteca Gabriel Ferrater 10

Cultura

Collazos: “El nou projecte de biblioteca central és necessari per llei”

Entrevista amb Montserrat Collazos, nova directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater, sobre la situació de les biblioteques de Sant Cugat

Montserrat Collazos és la nova directora de la Biblioteca Gabriel Ferrater, des de l’1 de març d’aquest 2024. També és la cap de Xarxa del Servei de Biblioteques de Sant Cugat, que inclou la Biblioteca Miquel Batllori de Volpelleres i la Biblioteca Marta Pessarodona de Mira-sol. Amb ella conversem sobre l’estat de les biblioteques i de la necessitat d’una nova biblioteca central. Collazos era directora de la Biblioteca de Sant Vicenç dels Horts Les Voltes

Com és l’arribada a Sant Cugat?

L’impacte inicial ha estat molt agradable. Els companys de la Gabriel Ferrater són un amor. És molt fàcil treballar per una biblioteca central amb un equip com el que té. I també ha estat una sorpresa positiva conèixer els altres dos equipaments, tant a Mira-sol com a Volpelleres, amb les seves direccions i les persones que configuren els seus equips. Ara bé, ja de seguida vaig detectar carències greus en el manteniment dels equipaments, tant a la Gabriel Ferrater com a les altres dues, pel que fa a la infraestructura. I que la Biblioteca Central Gabriel Ferrater no disposa d’uns espais essencials de qualsevol biblioteca pública.

 

"Vaig detectar carències greus en el manteniment dels equipaments, tant a la Gabriel Ferrater com a les altres dues"

Com ara?

Espais com ara una sala d’actes, espais de suport a la formació i a les activitats; espais que quedin hermèticament aïllats, que es puguin reservar, que hi hagi un oferiment democràtic a tota la població. I em va sobtar que a la Gabriel Ferrater hi havia un rètol que deia que aquests dies, d’aquesta hora a aquesta altra, la sala infantil queda tancada.

Montse Collazos Rodríguez FOTO: Bernat Millet

Per què és això?

S’hi celebren clubs de lectura, hores del conte, el cafè filosòfic... Totes les activitats de dinamització cultural. Com que no disposem de sala d’actes per poder desenvolupar les activitats que són pròpies a qualsevol biblioteca pública, doncs és necessari aprofitar l’espai de petits lectors. Per a l’estiu també tenim el pati. Així, per poder cobrir aquesta mancança, hi ha unes hores que els nens es queden sense la seva sala. Doncs això, a partir de dos quarts de set o de les set, la sala infantil queda sense poder donar servei als nens i a les famílies. Tenir un espai on fomentar compartir el coneixement i les emocions i les impressions de les lectures a través dels clubs de lectura, és essencial, és una part, com diria jo, molt bàsica de tota biblioteca pública.

 

"A la Gabriel Ferrater van haver de posar fins a vint cubells aquest últim dia que va ploure tant"

Com veu aquests equipaments, les tres biblioteques?

Aquests equipaments són justos. Estan en uns barris que en el moment en què van ser inaugurades les biblioteques, doncs sí, eren serveis correctes. Potser són servies ubicats en edificis poc adequats. Em va sorprendre que la sala d’actes de la Marta Pessarrodona està a part, això a escala de recursos humans és completament difícil. Estèticament, totes dues són precioses, molt boniques. Ara, els edificis presenten carències, amb problemes de goteres: a la Miquel Batllori, quan plou la porta s’espatlla... A la Gabriel Ferrater van haver de posar fins a vint cubells aquest últim dia que va ploure tant, l’aigua es filtrava també a les estanteries i vam haver de retirar llibres. La xarxa és una sort que existeixi, una sort que una ciutat de 100.000 habitants tingui tres biblioteques. Encara que siguin petites, les dues biblioteques donen molt bon servei a la seva àrea d’influència. Tenim unes reaccions molt positives de tots els usuaris que hi assisteixen i que viuen les activitats de la biblioteca.

Però queden petites?

Sí. Per normativa, la llei de biblioteques determina un mapa de lectura pública on s’estipula els mínims equipaments que són necessaris a qualsevol municipi d’acord amb la seva població. Doncs a Sant Cugat caldrien tres biblioteques locals i una central, una central que hauria de triplicar la mida de la Gabriel Ferrater.

Montse Collazos Rodríguez.FOTO: Bernat Millet

Per tant, el nou projecte de la nova biblioteca és que és necessari ja per llei?

El nou projecte de biblioteca central és necessari per llei, és imprescindible i és un dret que té la població. És possible que la mateixa població no el reclami perquè l’equip de la Gabriel Ferrater fa tan bon servei al municipi, els usuaris que venen marxen amb una satisfacció tan elevada, que no arriben a detectar realment quines són les carències de la biblioteca central. I sí, per llei correspon un altre equipament, una nova biblioteca d’acord amb les dimensions d’aquesta ciutat.

A part de la deficiència de mida, que hauria de ser més gran, quines més necessitats té?

No només vull dir metres, vull dir distribució. Fa falta una sala d’acte hermètica amb capacitat per 100 o 200 persones, perquè sigui un servei que no només l’utilitzi la biblioteca, sinó que el municipi en pugui disposar. També un espai per a formació, sales de tecnologia equipades amb ordinadors... No són metres només, és el què hi ha dins d’aquests metres de forma qualitativa. Hi ha d’haver un espai per silenci, també per activitats infantils, on els nens puguin embrutar-se treballar amb pintures, ceres... A les biblioteques sempre fem mans i mànigues per dur a terme la feina i les activitats, malgrat que no disposem dels recursos, és veritat, i potser no ho fem ben fet perquè s’acaben duent a terme. I clar, llavors si els estàs fent amb menys recursos, l’administració diu com que ja surt, no cal que hi fiquem més recursos.

"No és la biblioteca, és un nou edifici on hi haurà ubicada la biblioteca"

També fa falta magatzem no?

I no hi ha espai de magatzematge. Tota la preparació prèvia dels documents abans no estan disponibles a l'usuari necessiten d'un tractament, necessiten una selecció. Quan els documents s'han de catalogar el catalogador, que en aquest cas és en Lluís, aquí, ja que necessita un espai de concentració sense intervenció de l'usuari per introduir correctament totes les dades, perquè aquest document llavors sigui visible a tot Catalunya. I sí, necessitem un magatzem i tant i un espai per poder forrar, els llibres cal forrar-los en aquesta biblioteca que tenen tant d'ús.Realment es treballa amb unes carències que si no fos pels usuaris, perquè a la feina ens agrada i pels companys realment estaríem enfadats i deprimits. Però, jo soc mena positiva i guanya allò que tens, més que el que et falta.

"El circuit de préstec de la Gabriel Ferrater és molt elevat"

Com veu el projecte de la nova biblioteca?

No és la biblioteca, és un nou edifici on hi haurà ubicada la biblioteca, serà més que una biblioteca serà un nou centre cultural. Es converteix en un centre cultural on també hi poden haver activitats de la Casa de la Cultura. El que necessitem encara és desenvolupar el projecte i elaborar una explicació més clara per a tothom, pels partits i per a la ciutadania de què serà aquest projecte.

Com rep aquest rebuig de l'oposició al projecte. Per què té clar que és necessari?
Jo ho rebo amb alegria. L'oposició no seria tal si realment es valorés la funció de la biblioteca pública. El poder adquisitiu de la població de Sant Cugat és molt elevat, la gent té diners per comprar llibre, però és que no només se'n compra, en llegeix molts més. El circuit de préstec de la Gabriel Ferrater és molt elevat. A la primera setmana m'hauria quedat a peu dret a veure només com circulaven els llibres. A poques biblioteques els llibres es fan malbé de tant que es llegeixen. A més, se'n demanen moltíssims a la resta de biblioteques. Es pot demanar gratuïtament qualsevol llibre de qualsevol biblioteca, bé, qualsevol document. Sé que la xifra de 14 milions és impactant, però és que tota biblioteca de nova planta implica aquesta milionada. No la pagarà només l'Ajuntament hi ha d'haver aportacions de la diputació, de la Generalitat... aportació de patrocinadors en alguns casos també. És un projecte que no és d'un any, ni de bon tros. Ara hem de veure si es pot començar en aquest mandat.

"Aquí s'emporten llibres de tota mena i per a totes les edats"

Em diu que hi ha molts préstecs. Sant Cugat és una ciutat lectora? Quin perfil d'usuari freqüenta la Biblioteca?
Molt divers. Però com la biblioteca està força al centre, perquè el percentatge d'adults i de gent gran és més elevat que a la resta de barris, tot i que també venen famílies i estudiants. Aquí s'emporten llibres de tota mena i per a totes les edats. I també hi ha gent que no se n'emporta el llibre i que ve a seure per estar calmat, fent la seva feina. I falten punts de lectura també.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.