Cartell del cicle de Cinema de Documental. FOTO: Cedida

Cultura

'Comprar, llençar, comprar', aquest diumengte a La Guitza

El Casal Popular enceta aquest 5 de febrer el cicle de Cinema Documental, que programa quatre documentals per tots els diumenges del mes de febrer

Aquest diumenge, dia 5 de febrer, s'enceta el cicle de Cinema Documental a La Guitza amb el passi del documental Comprar, llençar, comprar a partir de les 19 hores. Aquesta producció ens mostra si els aparells estan programats per espatllar-se passat un temps amb l'objectiu de fonamentar el consum constant.

Existeix una bombeta que dura per sempre? Com es pot fer servir un xip per “matar” un producte? Com s’ho van fer dos artistes de Nova York per iniciar una revolta que va aconseguir allargar la vida de tres milions d’iPods? I què té tot això a veure amb l’Obsolescència Programada? Aquestes i moltes més preguntes són les que desenvolupa el documental.

L’Obsolescència Programada és l’escurçament deliberat de la vida d’un producte per incrementar-ne el consum. L’any 1928 una influent revista de publicitat en plantejava la necessitat sense embuts: “Un article que no es fa malbé és una tragèdia per als negocis.” I també és una tragèdia per a la moderna societat del creixement, que es basa en un cicle cada cop més accelerat de producció, consum i malbaratament.

Basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d’arxiu molt poc conegudes, Comprar, llençar, comprar relata la fascinant història de l’Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres.

El cicle
D'aquesta manera, el Casal Popular inicia un cicle que portarà un documental tots els diumenges de febrer. El dia 12 de febrer serà el torn del documental El món segons Monsanto, on ens acostem a les interioritats d'una multinacional francesa. Super size me, la pel·lícula on el protagonista mostra els perills de les dietes a d'establiments de menjar ràpid fent ell mateix de conillet d'índies, arriba a La Guitza el 19 de febrer. El cicle es tancarà el 26 del mateix mes amb el documental Food Inc., on ens ensenyen la inhumanitat i la insostenibilitat de les grans productores mundials de menjar. En totes les sessions, hi haurà crispetes gratis per tothom.