La sèrie 'La Pietat' recupera la icona de la mare sustentant el fill. FOTO: Artur Ribera

Cultura

Cori Mercadé reinterpreta la iconografia cristiana al Monestir de Sant Cugat

“Draps” és la nova exposició que es pot veure a la Sala Capitular fins al 3 d'abril

“Draps de pinzell” és la proposta que l'artista Cori Mercadé presenta al Claustre del Monestir de Sant Cugat des d'aquest dijous, 14 de gener. Una exposició, comissariada per Assumpta Bassas, que es podrà visitar fins al 3 d'abril.

La mostra està formada per tres sèries de l'artista que són reinterpretacions contemporànies de les iconografies que juguen amb la visió femenina de l’artista sobre aquests temes clàssics de la iconografia cristiana medieval i posterior: la Pietat (el dolor de la Mare davant la passió i mort del seu Fill, i la relació entre ambdós), la Santa Generació (Santa Anna, Maria i Jesús) i la Verònica (la dona que ofereix un drap a Jesús perquè eixugui la suor, camí del Calvari).

“Busco resignificar la icona de la Pietat, la mare que sosté el fill mort. Vaig convidar amigues mares amb fills adolescents, perquè jo mateixa era mare amb fills adolescents, i vaig voler tornar a parlar de la mare que sosté un fill que és tan gros com ella”, explica Mercadé sobre la primera de les sèries.

“El que busco és agafar una iconografia ja existent, tornar-la a carregar de significat nou, resignificant la Pietat aquest cop des de la meva experiència de mare, compartint-la amb altres mares amb fills adolescents”, clou Mercadé.

Pel que fa a la sèrie “Santa Generació”, Mercadé explica que “torna a ser una icona, la mare de la Verge, la Verge i el nen, i l'agafo com la idea que santifiquen la genealogia, la continuïtat de la vida”. A partir d'aquesta idea, explica, “retrato la meva filla i la meva mare amb mi, en aquest cas en un moment molt complicat, en què la mare estava morint, i la meva filla amb complicacions, i per a mi és com dir que tot això està sustentat per aquesta continuïtat”.

La tercera sèrie, per la seva banda, és la mirada optimista i encoratjadora. “Veronica” ens presenta un drap blanc al centre de la sala Capitular, i com explicava durant l'acte inaugural la comissaria de la mostra, Assumpta Bassas, “ens dóna la idea d'atrevir-nos, sobretot les dones, a pensar, a deixar en blanc, i que aquest blanc sigui l'horitzó”.

L’exposició es complementa amb diverses activitats i tallers, vinculats amb la celebració del Dia de la Dona Treballadora, el 8 de març. Les visites es faran els dissabtes 30 de gener i 19 de març a càrrec del servei educatiu dels Museus de Sant Cugat, i dissabtes 6 de febrer i 2 d’abril, a càrrec de l’artista, Cori Mercadé.

D'altra banda, el 27 de febrer de 10.30 a 18 hores, es farà el taller Les dones de la teva vida, una jornada on parelles de dones amb filiació familiar o emocional, però de diferents generacions, estaran tot un dia amb l’artista per tal d’aprofundir en la seva relació mitjançant les pràctiques artístiques relacionals.