Dissidència Sònica organitza el festival de música Trona FOTO: Lali Puig

Cultura

Dissidència Sònica aposta per un espai musical gestionat de forma comunitària

Dissidència Sònica proposa a l'Ajuntament que cedeixi un espai municipal per una sala de concerts de gestió comunitària

El col·lectiu de músics Dissidència Sònica ha lamentat un "nou ajornament" en la construcció d'una sala de concerts pública i es ressigna al fet que l'Ajuntament de Sant Cugat la pugui construir algun dia. Una sala que grups musicals i de joves de Sant Cugat fa més de quinze anys que reivindiquen.

Dissidència Sònica assenyala les paraules de la tinent d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que en una entrevista a Cugat.cat va qüestionar la construcció d'una sala. "L'Ajuntament no veu gens clar que pugui tirar endavant una nova sala de concerts per diferents dificultats", lamenta el col·lectiu, que recorda que ERC fa anys que també reclamava la sala de concerts i que, ara que és al govern, no la pot dur a terme.

"Era irrellevant si l’anterior govern volia o no, és irrellevant si l’actual govern vol o no vol, el fons de l’assumpte és que les institucions no poden", assegura l'associació, que es creu la impossibilitat del govern santcugatenc per fer una sala de concerts.

Un espai comunitari

Segons Dissidència Sònica, l'Ajuntament no té capacitat per tirar endavant un projecte de sala de concerts pública. És per això que aposta per un espai musical de gestió comunitària. Quimantú Segura, de Dissidència Sònica, explica al TOT que la idea es replicar algun model ja existent a Catalunya com la Kursaal de Manresa o l'Ateneu de Nou Barris.

Segons explica, la proposta és que l'administració cedeixi un edifici ja existent o un solar per crear un projecte d'espai musical de gestió comunitària, totalment obert a la ciutadania. "No volem un club privat de Dissidència Sònica, sinó un espai obert a tothom, amb una assemblea o junta oberta, i amb uns números i una presa de decisions transparent", destaca Segura.

Així, la idea es crear un espai musical gestionat per la comunitat que es vulgui implicar i que permeti donar sortida a les inquietuds musicals de grups santcugatencs i al públic que vol gaudir de música en directa. A més, aposten per una sala que també oferís formació musical, ja que consideren que avui dia l'aprenentatge està "molt limitat" i és per "privilegiats".

"Deixeu-nos-la fer a nosaltres"

Així acaba el comunicat de Dissidència Sònica: "Volem sala autogestionada i participada per tota la comunitat? Deixeu-nos-la fer a nosaltres, només ens cal un espai i que no ens poseu traves, si cal n’aixecarem les parets! Potser al començament serà tot molt auster i les passarem magres, però una cosa sí que us podem assegurar: en 16 anys haurem arribat on l’Ajuntament no ha pogut".

Reivindicació històrica

Dissidència Sònica recorda que el 2004 el Ple Municipal de Sant Cugat es va comprometre a construir una sala pública de concerts. Quinze anys després, encara esperen. En el camí hi ha hagut diferents intents, malgrat que mai s'ha acabat de donar resposta a la reivindicació històrica de músics i joves santcugatencs.

El 2012, el govern municipal de CiU va arribar a un acord amb un privat per cedir un espai municipal per desenvolupar una sala de concerts de gestió privada. Tot i això, mesos després, el projecte va canviar 180 graus i es va acabar convertint en una discoteca privada en un espai públic.

Anys després, al 2018, l'anterior govern del PDeCAT va anunciar el projecte d'una sala polivalent, que també s'utilitzaria com a sala de concerts, a dues de les sales dels Cinemes de Sant Cugat. Tot i això, l'executiu d'ERC-MES, PSC i CUP va aturar el projecte i va apostar per mantenir les quatre sales, ja que considerava que l'espai no complia els requisits tècnics per poder desenvolupar les activitats musicals i de cinema.