El Grup d'Estudis Locals reconeix la tasca de mossèn Blai Blanquer vers el patrimoni
El guardó s'ha lliurat durant la presentació del darrer número de la revista 'Gausac' a Sant Cugat
Mossèn Blai Blanquer ha estat reconegut amb el segon Premi Gausac al Compromís Cultural per la seva feina de defensa del patrimoni del Monestir de Sant Cugat. Un premi que atorga cada dos anys el Grup d'Estudis Locals (GEL), i que s'ha donat a conèixer aquest dimecres, 3 de febrer, durant la presentació del número 44-45 de la revista Gausac.
Domènec Miquel, director de la revista i historiador santcugatenc, ha reivindicat la tasca feta per mossèn Blai. “Ha fet una gran tasca de restauració del Monestir rebent poques o cap subvenció”, afirma. “S'ho mereixia, i és un reconeixement que, d'una altra manera, segurament no rebria”, ha explicat Miquel.
Pel que fa al nou número de la revista Gausac, Domènec Miquel ha explicat que inclou els apartats habituals, amb diferents reportatges i ressenyes d'un gran interès. Entre ells, els 5 treballs a la secció “Estudis”. En aquest apartat es pot trobar un estudi de Jordi Casas sobre el pas de la monarquia absolutista a la monarquia constitucional, o un de Josep Maria Jaumà en què interpreta el Claustre del Monestir, entre altres.
Pel que fa a les “Notes d'estudi”, s'hi pot trobar el treball de Jesús Prieto sobre les pintures murals trobades a Sant Pere de Terrassa, o l'estudi sobre un article periodístic del 6 d'octubre del 1936 fet per José Mota en què es veu com es va viure aquest dia als pobles de la zona.
Tampoc hi falten les ressenyes sobre exposicions com la de Salvador Juanpere al Claustre del Monestir escrita pel mateix Domènec Miquel, o la de l'exposició anual de Firart. També es ressenyen llibres com el de General Moragas o L'àvia de Sant Cugat.
D'altra banda, l'editorial d'aquest número de la revista està destinat a la problemàtica envers la propietat del Monestir.