El Living Lab de la Biblioteca de Volpelleres s'obre a la ciutadania
El Living Lab és un laboratori real per a l'experimentació de noves maneres de crear i accedir a documents i continguts físics i digitals
Els veïns de Volpelleres i santcugatencs en general han conegut de prop el Living Lab de la Biblioteca del barri que, des d'aquest 16 d'octubre, està obert a la ciutadania. Robòtica, impressió en 3D, noves formes d'accedir als llibres, visites virtuals a museus... les possibilitats del Living Lab són infinites i s'aniran adaptant a les necessitats dels seus usuaris.
"És una prova pilot de com seran les biblioteques del futur i ho farem des d'aquí", ha assegurat un dels veïns de Volpelleres, impulsors de la iniciativa. De fet, és el primer Living Lab d'Europa ubicat en una biblioteca. L'objectiu és explorar de quina manera la tecnologia pot transformar l'experiència dels usuaris en contextos culturals, com és el cas d'una biblioteca.
Aquest divendres, la instal·lació ha obert les seves portes als veïns. Durant la presentació, la tinent d''alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, ha reconegut que van quedar "sorpresos i impressionats" quan van tastar les possibilitats del Living Lab. "Creiem en aquest projecte i li volem donar una bona empenta, que sigui conegut a la ciutat, al país i al món".
Generador de coneixement
La idea d'un Living Lab a la Biblioteca de Volpelleres va sorgir dels veïns del barri, que van traslladar la seva proposta al Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma. Més tard, s'hi va sumar l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona. Per això, dels més contents són precisament els habitants del barri. El president de l'associació veïna, Alberto Valcárce, s'ha mostrat molt satisfet per la posada en marxa real del laboratori. "És una oportunitat per dinamitzar el barri", ha celebrat, alhora que ha recordat que "la participació dels veïns ha de ser vital".
Des del Centre de Visió per Computador, l'ànima tecnològica del projecte, el seu director, Josep Lladós, ha detallat que l'objectiu és generar coneixement i que les experiències dels usuaris repercuteixin també en el camp científic. "Hem demostrat que a Catalunya i, concretament al Vallès, tenim entitats generadores de coneixement i innovació", ha afegit.
El vicerector de l'Autònoma, Lluís Tort, també ha participat de l'acte i ha assegurat que iniciatives com aquesta ajuden a fer una "societat més creativa".
Conèixer el laboratori
Per tal de donar a conèixer el Living Lab i les seves possibilitats, l'Ajuntament ha organitzat diversos tallers i activitats durant els propers mesos:
- Apps educatives (4 i 18 de novembre, 2, 16 i 30 de desembre): Es mostraran apps per a mòbils i tauletes relacionades amb el món de la lectura, i, en general, d'accés a la cultura.
- Visita el museu des de la biblioteca (12 i 26 de novembre, i 10 de desembre): Aprofitant imatges de molt alta resolució i amb la col·laboració d'Europeana, els participants podran visitar virtualment museus del món.
- Club 3D (13 i 27 de novembre, i 11 de desembre): Els participants seran ciutadans interessats en la tecnologia d'impressió 3D que portaran a terme diverses activitats puntuals.
- Experiment sobre els modes de lectura: es faran estudis sobre els modes de lectura disponibles (en paper, online, audiollibre...) i la capacitat de comprensió i rapidesa d'assoliment dels continguts llegits.
- Ensenyem bon gust als ordinadors: es provarà d'ensenyar bon gust als ordinadors, ensenyant-los a diferenciar aquelles imatges que considerem 'boniques' d'aquelles que no ho són.