El Teatre-Auditori celebra 25 anys recordant el passat i amb la mirada posada en el futur
L'equipament obria les seves portes el 25 de setembre de 1993 a Sant Cugat del Vallès
El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès ha celebrat aquest 25 de setembre els seus 25 anys d'història a la ciutat. Ho ha fet amb un acte institucional que ha servit per donar el tret de sortida a una setmana d'actes que serviran per recordar aquesta important efemèride, alhora que mostrar l'ampli ventall de programació que ofereix a la ciutat, per a tots els gustos i edats.
A les 19 hores d'aquest dimarts, la sala obria portes, vestit de gala, per celebrar l'aniversari de l'equipament. Després de 1.359 espectacles en aquests 25 anys, aquest cop tocava bufar les espelmes del pastís. Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat en el moment d'inaugurar-se del Teatre-Auditori, ha estat l'encarregat de recordar com i per què va néixer la sala.
Joan Aymerich durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet
"El projecte va començar l'any 1987, quan vaig accedir a l'alcaldia, i ens preocupava quin havia de ser el model de ciutat de Sant Cugat", ha apuntat. "No teníem cinemes, biblioteques, ni teatres, i amb el túnel de Vallvidrera, ens podíem convertir en una ciutat dormitori", ha recordat, apuntant a aquests elements com a les claus per plantejar-se la creació del Centre Cultural que avui dia coneixem. "Era un conjunt que ens donava una sèrie de serveis culturals a la ciutat perquè aquells que vivien, i els que es preveia que vindrien, es quedessin a Sant Cugat", ha destacat.
Un model que ha qualificat d'èxit. I ho ha fet recordant el moment en què el llavors President de la Generalitat, Jordi Pujol, inaugurava l'equipament. "Estàvem aquí, i em va dir que "està molt bé, però això s'ha d'omplir". I havíem rebut moltes crítiques", ha recordat. Però ha reafirmat que "sense aquest espai, Sant Cugat avui no hagués donat els serveis que havia de tenir la gent, i la gent hagués marxat a Barcelona. Estic molt orgullós que aquesta història que va començar amb aquest model de ciutat hagi pogut fer que Sant Cugat tingui una joia".
Carmela Fortuny durant la seva intervenció. FOTO: Bernat Millet
Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat, ha reconegut la tasca feta per Aymerich, i ha fet valdre la importància de l'equipament per a la ciutat. "Tots hem de tenir clara la magnitud d'aquest equipament públic que defensarem davant de qualsevol", ha reivindicat, remarcant "l'anima" de la sala, fent referència a tot l'equip que l'ha dotat de personalitat. Paraules també en aquest sentit per l'espectacle que va inaugurar la sala, el muntatge santcugatenc Històries de Sant Cugat. "Això és l'ànima que necessiten els teatres", ha dit.
La professionalitat com a valor ha estat un altre dels trets que ha destacat Fortuny. "Un escenari conduït per professionals de primera. Un equipament molt més que digne, amb instal·lacions de gran qualitat, i un personal directiu, tècnic i humà excel·lent", ha subratllat.
I reptes de futur. "La ciutat segueix creixent, i hi ha nous reptes", ha apuntat, destacant la necessitat de seguir "servint el consum cultural de la ciutat", així com la necessitat que el Teatre-Auditori "exerceixi de germà gran d'altres equipaments de la ciutat", fent referència específicament al Teatre de La Unió.
Agraïment també per a tots els mecenes i patrocinadors de la sala, sense les quals, ha destacat, "una administració pública no podria tirar endavant un equipament d'aquestes característiques".
Imatge dels 25 anys creada per Ignasi Blanch. FOTO: Bernat Millet
L'acte ha continuat amb l'obra artística d'Ignasi Blanch, creador de la imatge de l'aniversari, i amb la presentació del llibre d'Eduard Jener, Les mil i una nits (i algunes tardes). Crític d'arts escèniques que s'autodefineix com a cronista. Jener repassa aquests 25 anys d'història del Teatre-Auditori a partir de la seva experiència havent assistit a més d'un miler d'aquestes representacions de la temporada estable a la sala.
En les seves paraules, Jener ha explicat el format del llibre, dividit en 25 capítols segons les arts escèniques, així com moments estel·lars i singulars, i una part dedicada a les entitats locals que han passat per la sala.
Eduard Jener presentant el seu llibre. FOTO: Bernat Millet
Un llibre que Jener presentava al TOT Sant Cugat amb aquesta entrevista.
Després de repassar en un vídeo els grans moments a la sala, Míriam Alamany, Marta Angelat, Jordi Bosch, Míriam Isca, Carles Martínez i Joan Pera han fet lectura del text escrit per Gerald-Patrick Fannon, programador del Teatre-Auditori, amb motiu de l'aniversari de la sala. XXV: Un quart de segle al servei dels públics. Pinzellades d'un programador, ha servit per donar una visió general del món cultural, i de les arts escèniques en particular, a partir de l'experiència a la sala. Temes com els orígens del teatre, els diferents tipus de públic, la importància del Taller d'escenografia, i el paper de l'equipament com a font de cultura. Un text que ha finalitzat amb 25 frases cèlebres del món del teatre i les arts escèniques.
Lectura del text de Gerald-Patrick Fannon. FOTO: Bernat Millet
Després de recordar els artistes que han passat per l'escenari i que ja ens han deixat i il·luminar la platea amb un 25 gegant, el pastís d'aniversari ha servit per tancar l'acte, brindant pel "presenta, passat i futur" del Teatre-Auditori.
Celebrant els 25 anys. FOTO: Bernat Millet