El 4 de 8 també tornarà a la plaça diumenge. FOTO: Aïda Sotelo

Cultura

Els Gausacs celebren la Diada de la Colla apostant pel 5 de 8

La cita és diumenge, 15 de novembre, a les 12 hores, a la plaça d'Octavià, i hi participaran els Minyons de Terrassa, Castellers de Cerdanyola i castellers d'Esplugues

Els Castellers de Sant Cugat arriben aquest diumenge, 15 de novembre, al final de la temporada. Una temporada que es tanca amb la Diada de la Colla que portarà de nou els castells a la plaça d’Octavià a les 12 del migdia.

Després d’una temporada marcada per la regularitat, l’objectiu és estrenar durant l’actuació el 5 de 8, un castell que la colla santcugatenca mai ha portat a plaça, i que anirà acompanyat del 3 de 8 i el 4 de 8, a més del pilar de 6, que el cap de setmana passat, a Cerdanyola, va quedar en intent.

“Arribem a la Diada amb un estat de forma molt, molt alt. No ens esperàvem poder arribar a plantejar-nos un castell de les dimensions del 5 de 8”, explica Biel Samsó, cap de colla al costat d’Àlex Castellarnau. “La Diada cada any és una festa per la colla, i aquest any, més que una festa, serà un premi per la gran temporada que s’ha fet. L’encarem amb molt optimisme”, confirma Castellarnau.

I és que, de la temporada 2015, ambdós coincideixen a destacar-ne la regularitat. “Hem fet 23 castells de 8, amb els quals a 9 diades de les 23 que hem fet hem portat el 3 de 8 i el 4 de 8 junts, i en 5 més, un castell de 8, per tant, estem parlant que a més de la meitat d’actuacions hem pogut portar castells de 8”, concreta Samsó. I Castellarnau afegeix que “queda una actuació, i ja hem superat el nostre màxim històric de castells de 8. Creiem que, en global, la temporada és molt més bona que altres, perquè la regularitat que hi ha hagut ha permès a final de temporada pensar en altres fites”.

Una evolució molt positiva de la colla. “A l’inici de temporada volíem fer una temporada més lleugera”, apunta Samsó. “Sí que volíem ser més regulars, i ho hem aconseguit. I aquesta regularitat ens ha portat a pujar molt el nivell. I crec que és important. La colla ens ha empès a aquest nivell”, confirma Castellarnau.

 

Compromís i implicació

És precisament el compromís de tots els membres de la colla el que ha fet possible que es plantegi treure un castell nou a plaça per la diada. “Estem aconseguint arrossegar moltíssima gent. Hem aconseguit augmentar el volum de gent, i això demostra que la gent ha anat agafant compromís cada cop que veia que les possibilitats eren bastant reals. La gent, si veu que les coses tenen un sentit, i que tenen una possibilitat de fer-se, s’engresca més que si promets i la cosa queda lluny”, explica Castellarnau.

Aquest nivell de compromís és el que va empènyer la tècnica de la colla a asseure’s al setembre a veure quines eren les fites que calia assolir. “Vam fer tot un calendari amb microobjectius per assaig des d’octubre fins a aquest divendres, i vam exposar-ho a la colla. Si complíem el calendari, podria sortir el 5 de 8 a plaça a finals de temporada. I el compromís i la regularitat ho ha fet possible”, remarca Samsó. Amb tot, els assajos d’aquesta darrera setmana són els que marcaran quina serà l’actuació definitiva de diumenge.

Reptes

Si descarreguen el 5 de 8 i el pilar de 6 el dia 15 a la plaça d’Octavià, els Gausacs hauran assolit tres estrenes en una mateixa temporada. És més, tres en dues setmanes. Per a Castellarnau, “en una temporada ja seria molt bèstia, però ens hem trobat que en dues actuacions, en una setmana, hem encarat el repte d’estrenar tres castells”. Amb tot, els reptes de la colla, però, no s’acaben aquí. “La gràcia és que els anys no aturen la feina que fas, i realment, si aquest compromís que hem anat veient, i el volum de gent als assajos continua la temporada que ve, és evident que tota la feina que hem fet amb el 3 i el 4 l’any que ve serà de manteniment, la feina que hem fet intensiva amb el 5 de 8 doncs la temporada que ve l’haurem de consolidar”, apunta Samsó.

“Qualsevol colla i qualsevol casteller ha de tenir la il·lusió, les ganes, i el neguit de voler millorar i assolir un major nivell. En el moment que això es perd, la colla mor directament”, remarca Castellarnau. I és que, com afegeix, “hi ha castells que a mitjà termini es poden arribar a assolir perquè altres colles del nostre nivell han fet aquest pas. També tenim el repte de traslladar als castellers que això no s’atura, que no ens volem conformar. Que, evidentment hem de consolidar molt, però sempre hem de mirar més enllà per tenir una il·lusió de fer-ne alguna millor. Tenim molts castells per sobre per assolir. S’ha de treballar tècnicament, moralment, o amb el tema d’il·lusió, amb motivació. S’ha de treballar molt. És que no hi ha altra, sinó, t’atures. Tenim recorregut per fer encara”.

Les activitats de la Diada

Tot i que el plat fort de la Diada de la Colla és l'actuació de diumenge a la plaça d'Octavià, les activitats començaran aquest dissabte, dia 14 de novembre. A les 12 hores, i al local casteller, es lliuraran els premis del segon concurs literari Gausacs Amunt. Ja a la tarda, Cal Temerari acollirà la projecció d'una pel·lícula dels Castellers de Sants a les 18.30 hores.

La Diada, diumenge 14, començarà a les 9 hores a la seu castellera amb les matinades. Ja a les 11 hores es farà la concentració en aquest mateix punt, i un cercavila fins a la plaça d'Octavià. A les 12 hores començarà l'actuació castellera, en què la colla local està acompanyada pels Minyons de Terrassa, els Castellers de Cerdanyola i els Castellers d'Esplugues.