El festival Lumínic arriba a la 5a edició amb exposicions i activitats paral·leles
El festival se celebrarà del 31 de maig al 14 de juliol amb l'inconscient fotogràfic com a fil conductor
La 5a edició del festival de fotografia d'autor Lumínic se celebrarà del 31 de maig al 14 de juliol a Sant Cugat amb l'inconscient fotogràfic com a fil conductor. La presentació de la programació del festival s'ha celebrat aquest dimarts, 28 de maig, al Museu del Monestir, i ha comptat amb Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal, directors del Lumínic. També hi ha participat la regidora de Cultura, Núria Escamilla, que ha assegurat que el festival "aporta un punt més de qualitat en la cultura de Sant Cugat".
En total, l'edició d'enguany compta amb més d'una quinzena d'exposicions i activitats paral·leles que es repartiran en diversos espais del municipi. Entre les exposicions destacades hi ha l'obra de tres prestigioses fotògrafes: Diambra Mariani, Laura F. Izuzquiza i Laura Voskian.
L'estructura del festival
El Lumínic 2024 el conformen tres blocs. Un primer bloc format per les exposicions centrals del festival, que es podran veure a la Casa de Cultura, el Museu del Monestir, la Sala Abacus i el Mercantic. Com a novetat, enguany se suma com a espai el concessionari Movento Sarsa Skoda. En aquest sentit, un dels directors del festival, Bernat Millet, ha agraït que una empresa del sector privat cedeixi un dels seus espais per a propostes culturals.
Un dels plats forts serà l’exposició ‘Fotos amb juguets’ del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973) a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Comissariada pel crític Julià Guillamon, està construïda en bona part amb fotografies familiars inèdites dels anys de la República.
La segona part del festival es construeix amb una voluntat pedagògica i educativa, i és que el Lumínic obre la porta a instituts i centres com l'Elisava, l'Escola d'Art i Disseny (EAD) de Sant Cugat, el Observatorio, la Universitat de Barcelona, l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i l'Institut Leonardo da Vinci.
Com a tercera branca, el festival col·labora un any més amb el Gremi de Galeristes de Catalunya i estén la programació del festival a Barcelona i Lleida. Hi participen la galeria Artur Ramon i la seva exposició dedicada a Ferran Freixa i d’Imaginart Gallery, amb la mostra col·lectiva L'altra cara de la Lluna, de Zanele Muholi, Humberto Rivas, Robert Mapplethorpe, Kimiko Yoshida i Rosalía Bronstein. També la galeria Espai Cavallers, de Lleida, programa Horitzons i Espais comuns, amb Carles Figuerola i David del Val,i La Galeria de Sant Cugat Mirades II, de Pere Formiguera.
Activitats complementàries
Més enllà de les exposicions, el Lumínic comptarà també amb activitats paral·leles per embolcallar la proposta. El Celler Modernista acollirà el 31 de maig i l'1 i 2 de juny un mercat de venda d'obra fotogràfica d'autor. "Volem emmirallar-nos amb França, on la gent té més interioritzada la importància de donar suport a la creació i als artistes", ha remarcat Millet. El festival, a més, crea sinergies amb un altre festival, el StQ Black, que enguany arriba a la 10a edició portant la música negra al municipi. Serà l'1 de juny amb un vermut musical al Celler Modernista amb el grup A Ciegas.
Xerrades, projeccions i taules rodones completaran la programació, que pots consultar en aquest enllaç.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.