La història de Sant Antoni a Sant Cugat reflectida en un llibre
El llibre disposarà d'11 capítols i una seixantena d'entrevistes que desgranen la festivitat de Sant Antoni a Sant Cugat
Una de les novetats d'enguany per Sant Antoni és la presentació del llibre La Festa de Sant Antoni Abat a Sant Cugat. Més de 150 anys d’Història, a càrrec de l'historiador Joan Troyano, que ha tingut lloc aquest dimarts, 17 de gener, a La Unió Santcugatenca. La cloenda ha estat un recital de La Societat Coral La Lira.
El tinent d'alcaldia i regidor del Benestar Animal, Francesch Duch, ha donat obertura a la presentació: "Sant Antoni és una de les festes més antigues de Sant Cugat, i des de l'Ajuntament s'havia de fer un impuls. Ens vam posar d'acord amb la comissió per fer realitat aquest projecte".
Jordi Bell, president de la Comissió, ha agraït a la ciutadania: 'Primer de tot, gràcies. No és gens fàcil que un esdeveniment pugui celebrar un aniversari com aquest'. Des de la Comissió van adonar-se que no hi havia documentació o registre de la festivitat de Sant Antoni a Sant Cugat, així doncs, van encarregar al Joan Troyano la investigació dels orígens de la festa.
Ernest Vilàs, historiador i coordinador de la secció d'Història del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), ha escrit el pròleg del llibre. "Més d'un 33% dels municipis dins de la federació de Traginers mantenien la tradició. La industrialització és la que ha donat l'impuls a la festa, més enllà de la commemoració religiosa". Amb la creació del llibre han decidit acostar la història dels diferents carreters, entitats i municipis que celebraven Sant Antoni a través de la Federació Catalana dels Tres Tombs.
Joan Troyano, historiador i escriptor del llibre, ha desvelat que tindrà 11 capítols i més d'una seixantena d'entrevistes que desgranen la història de Sant Antoni a Sant Cugat al llarg dels anys. Ha disposat d'un gran arxiu, tant municipal com parroquial, i també de l'arxiu de la festivitat custodiat per la família Juliana.
El llibre encara no està publicat i han apuntat que al final de l'acte qui vulgui un exemplar s'ho faci saber. Vilàs, ha animat la seva lectura: "La lectura permet un període de reflexió abans de començar el següent capítol, recomano que el gaudiu a poc a poc, al ritme d'un carro de trabuc, gaudint del paisatge".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.