Joan Anton Català: "L'espai ens donarà una nova oportunitat de repensar les coses"
Joan Anton Català ha presentat el seu llibre 'Geopolítica de l'espai' en un acte ple de preguntes sobre com serà l'ecosistema espacial en un futur pròxim
Joan Anton Català Amigó, conferenciant i divulgador científic, ha presentat el seu llibre Geopolítica de l’espai, el dijous 23 de novembre a la Sala El Siglo del Mercantic. Anton ha aprofitat l'ocasió per parlar sobre l'ecosistema espacial del futur, en un acte que ha estat presentat per Xavier Grau, director adjunt de Totmedia, i ha estat organitzat pel TOT Sant Cugat, amb el patrocini d' Amat Cultura i la col·laboració de Mercantic, Òmnium Sant Cugat i la llibreria La Salvatge Llibres.
El llibre alerta sobre el creixement exponencial que es viurà, en un futur pròxim, pel que fa als serveis basats en l'espai exterior. L'autor introdueix la geopolítica espacial i mostra tot el que s'haurà de tenir en compte per legalitzar i regular l'ecosistema de l'espai. A partir d'aquí, Català planteja diverses preguntes com: qui governarà l'espai? Com funcionarà el sistema econòmic? Com seran les agències espacials del futur? Entre moltes altres.
Xavier Grau i Joan Anton Català a l'acte de presentació de 'Geopolítica de l'espai'
El divulgador científic, així, ha explicat que estem en una situació de canvi constant, "tot canvia molt de pressa" i ha assegurat que d'aquí poc tothom tindrà un amic que treballarà amb l'espai: "No vull dir que l'amic serà astronauta sinó que tindrà oficis que tindran un lligam directe amb satèl·lits que tindrem a l'espai i que estaran proveint dades i aplicacions, tal com avui utilitzem el GPS". Com a conseqüència positiva, l'autor ha apuntat que aquests canvis generaran llocs nous de treball a empreses i estarem davant de "la nova economia de l'espai". Joan Anton Català està convençut que aquesta realitat "està aquí mateix a punt d'esclatar" i per això, 'Geopolítica de l'espai' no només tracta un tema d'actualitat de l'espai, "sinó que és motor de canvi", tal com ha afegit l'autor.
Català, però, ha explicat que una de les coses negatives serà la possible batalla pel domini de l'espai: "Aquell que pugui dominar l'espai podrà protegir les seves empreses". El conferenciant ha volgut destacar el tema de la militarització a l'espai i ha presentat el problema principal que es viu actualment: "Les lleis són molt antigues i no ens estan protegint d'això. El tema de la militarització a l'espai està escalant i hi ha uns egos molt potents". Els propietaris d'Amazon o Twitter, per exemple, estan veient l'espai com un lloc on fer negocis i la qüestió a analitzar, segons Català, és l'ètica amb què ho estan fent: "Tenen una ètica molt discutible i com no tenim lleis, l'espai en aquests moments és com l'oest americà".
L'espai, una segona oportunitat pels humans
L'autor s'ha mostrat molt optimista de cara al futur, considera que l'espai brindarà, als humans, una segona oportunitat per fer les coses bé: "Encara som a temps d'actuar bé i si ho fem bé, pot ser un exemple per les pròximes generacions". D'altra banda, Català també ha volgut parlar de Mart i ha exposat convençut la seva predicció: "Abans que acabi el segle hauran nascut humans a Mart". Així doncs, el conferenciant ho ha justificat explicant el comportament de l'Homo sapiens: "És un conqueridor, en el seu dia vam anar a Amèrica, hem arribat a la lluna i ara anirem a Mart". Tot i això, la qüestió de Mart té unes dimensions molt diferents i es gestionarà molt diferent: "El viatge a Mart és molt diferent, s'ha d'esperar cada dos anys, Mart i Terra han d'estar a una distància mínima i el viatge dura set mesos, és una cosa de dimensions absolutament diferents i vol dir que hauran de construir una base per aguantar, allò continuarà sempre habitat i poc a poc anirà creixent". Així doncs, per l'autor, el més impactant d'aquest fet és que l'Homo sapiens "s'haurà convertit en una espècie interplanetària".
L'any Joan Oró
A part del llibre, Joan Anton Català, com a comissari de l'any Joan Oró ha volgut recomanar el documental ‘Joan Oró. La fórmula de la Vida’, centrat en la trajectòria vital i professional del científic lleidatà, el qual es pot trobar de manera gratuïta al web de Caixaforum. A més, també realitza cicles de conferències arreu del país i ha volgut fer partícep als infants i joves; ha publicat un còmic juvenil i dos contes infantils.
El divulgador científic s'ha volgut marcar quatre objectius dins l'any Joan Oró: donar a conèixer qui era i què va fer, entendre perquè és important estudiar l'origen de la vida, incentivar vocacions científiques i reflexionar sobre la fortuna de la vida.
El nano satèl·lit 'Enxaneta'
L'acte ha comptat amb la presència del tinent alcalde de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró (Junts), el qual ha volgut agrair a Joan Anton Català la seva visió tan positiva sobre la geopolítica espacial, i en català. Puigneró, ex conseller de Polítiques Digitals i Territori, i impulsor del projecte 'Enxaneta', ha recordat el primer llançament a Catalunya del nano satèl·lit 'Enxaneta' i les crítiques i mofes que va rebre el projecte per part de l'estat espanyol, però també per part de "gent de casa", ha apuntat. Català ha compartit la seva visió actual pel que fa a aquest tema dins l'àmbit català: "Tenim un problema molt localitzat, tenim moltes virtuds, el talent el tenim, les universitats les tenim, però encara no som capaços d'oferir els llocs de treball del nivell que corresponen perquè la gent ha marxat fora, tenim investigadors que han marxat fora i no volen tornar perquè no hi ha feina, han de perseguir beques que no són fàcils i tampoc hi ha llocs d'investigació científica del nivell adient, és el pas que ens queda".
Jordi Pugineró, tinent alcalde de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.