El Cos de Dansa de l'Esbart actuarà a l'Ésdansa
Ésdansa, el festival de dansa d'arrel tradicional, celebra aquest any la seva 34a edició dels dies 22 al 27 d'agost a les Preses, a la Garrotxa
Ésdansa, el festival de dansa d'arrel tradicional, celebra aquest any la seva 34a edició dels dies 22 al 27 d'agost a les Preses, a la Garrotxa, amb presència santcugatenca. El Cos de Dansa de l'Esbart Sant Cugat actua amb l'espectacle 'Tants Records' que van estrenar a la Festa Major del 2015, amb Pere Martínez Quartet. El festival compta amb la participació d'artistes d'arreu del món i proposa una mirada de 360 graus a aquest àmbit, des de les danses vives que encara es ballen, fins a aquells que fan noves creacions a partir de l'arrel tradicional.
Entre els artistes de l'edició d'enguany, a banda de l'escola santcugatenca, hi ha Kukai Dantza, que proposa un itinerari d'espectacles contemporanis creats a partir de la dansa tradicional èuscara. També es podran veure espectacles com ‘Sols’, de Jordi Rubio i Carles Belda i ‘Esvorell’ de Magí i Joana Serra. A més, s'hi podran veure balls tradicionals de Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia i Colòmbia.
Per al director d’Ésdansa, Jordi Fosas, aquest festival se celebra per “donar a conèixer aquests balls tradicionals i que la cultura continuï vigent”. També ha explicat que el festival fa una mirada a tot el món de la dansa tradicional, des de “les danses vives, que encara es ballen en molts pobles del país, passant per tota la feina que estan fent els grups de dansa tradicional, fins als que estan fent nova creació a partir de l'arrel professional”.
Un dels grups participants serà Kukai Dantza, una companyia basca que crea espectacles contemporanis a partir de la tradició èuscara. El grup portarà des del País Basc dos espectacles que mostren la tradició cultural. Per una banda interpretaran 'Gelajauziak', un espectacle al carrer amb la col·laboració del coreògraf Cesc Gelabert que “dona peu a la improvisació partint de la dansa tradicional èuscara”. De l'altra, portaran a l'escenari el seu últim treball, 'Oskara', en el que participen cinc ballarins i un cantant molt particular que es dedica a pasturar als seus 73 anys. L'espectacle mostra “la relació entre la cultura tradicional i la cultura d'avantguarda”.
El festival també comptarà amb la participació de l'Esbart Sant Cugat amb Pere Martínez Quartet, que portaran al festival el que es defineix com la “Nova Dansa Catalana”. Pere Martinez, cantaor sortit de la pedrera del Taller de músics, ha explicat com el repertori sorgeix de “les ganes d'aproximar-se a la cultura tradicional” amb una barreja del flamenc que ell fa. D’aquesta manera, juguen amb una “fusió del ball pla amb els moviments més actuals” que dóna com a resultat un espectacle que combina “la veu flamenca i la llengua catalana en un recorregut per la memòria generacional de la cançó del nostre país”.
Durant l'edició d'enguany també es podrà veure ‘Sols’, un espectacle íntim que uneix per primera vegada dues de les veus més inquietes de la dansa i la música d’arrel: l’acordionista Carles Belda i el ballarí i coreògraf Jordi Rubio. Per la seva banda, els artistes Magí Serra, Joana Serra i Marçal Ramón portaran l’espectacle ‘Esvorell’, que neix de la voluntat de donar cabuda a la dansa tradicional en el circuit professional com a part representativa de la realitat social i cultural del nostre país. A més, Hora de Joglar oferirà ‘Imaginatour’, una combinació pròpia de sonoritats explosives d'arreu del món: el reggae, la cúmbia, la rumba, el swing i el klezmer.
Les propostes més internacionals portaran la música i el ball de llocs com Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia i Colòmbia, destacant la participació de Els Batimbo de Burundi, que tocaran els tambors sagrats a primera hora del matí des del Volcà Racó, molt a prop de la Fageda d'en Jordà.
A més, durant el festival es lliurarà el Premi Delfí Colomé que, amb una dotació de 10.000 euros, busca guardonar el millor projecte de creació i producció en dansa d'arrel tradicional. Fosas ha explicat que el premi és una manera “d'intentar implicar a tothom que tingui alguna cosa a dir en la cultura tradicional”.
Programa de formació
D'altra banda, la creació de dansa prendrà un protagonisme especial gràcies a Esdansa'T, un programa de formació en el que oferiran 130 hores de tallers de formació en dansa tradicional per a nens i adults. Jordi Fosas ha explicat que aquest 2016 s'ha potenciat la línia del ‘Petit Ésdansa’T’ per tal de què els més petits ‘tinguin un primer descobriment amb els balls tradicionals d'arreu del món’.
Per als adults, s'oferiran dos itineraris de tallers, un pensat per a la gent que li agrada ballar per diversió i un segon itinerari més professional en què es donen eines per millorar i ensenyar a ballar. El professorat d'aquest any comptarà amb noms com Jon Maya, de la companyia Kukai Dantza; Jordi Rubio, ballarí, coreògraf i director artístic de l'Esbart Dansaire de Rubí, i Josep Garcia, mestre i membre de l'equip artístic de l’Esbart Marboleny.