Pere Formiguera. FOTO: R. Ramos

Cultura

La Fundació Miró homenatja Pere Formiguera

La mostra presenta la primera sèrie fotogràfica de l'artista, 'Roba estesa' datada de l'any 1975

La Fundació Joan Miró de Barcelona ret homenatge al fotògraf santcugatenc Pere Formiguera, desaparegut el passat 9 de maig. Ho fa recuperant la primera sèrie fotogràfica del santcugatenc, titulada Roba estesa i que data de l’any 1975, el mateix any que la Fundació Joan Miró inicià la seva activitat.

La mostra es pot veure des de principis de setembre i fins al 19 de gener de 2014, a l'espai d'exposicions temporals de la Fundació dedicat a la fotografia.

La selecció fotogràfica presentada a la Fundació Miró inclou imatges d'aquesta sèrie de l'artista, a més d'una sèrie de polaroids experimentals creades a principis dels vuitanta, quan Formiguera va establir una estreta relació amb la Fundació. En aquesta època, Formiguera i un grup d’especialistes i fotògrafs joves vinculats a la Primavera Fotogràfica, entre els quals hi havia Joan Fontcuberta, Marta Gili i David Balsells, col·laboraren amb la Fundació. Les polaroids aquí exposades coincideixen amb aquest període de la carrera de Formiguera.

Pere Formiguera
Pere Formiguera (1952 – 2013) ha estat un santcugatenc reconegut al seu país, a tot l'Estat espanyol, i arreu del món per la seva manera de fer fotografia. Se l'ha qualificat de postmodern, una etiqueta que ni desmentia ni confirmava, simplement defensava que era "la seva manera de fer fotografia, intervenint en el procés". D'aquesta manera, per exemple, manipulava les imatges durant la seva realització, o un cop estaven acabades, per aconseguir l'efecte desitjat.

Una de les seves especialitats era el retrat, gènere amb el que sentia còmode pel "diàleg que s'estableix entre la persona que fa la fotografia i la persona fotografiada", afirmava Formiguera. Va estudiar història de l'Art a la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser membre del Departament de fotografia en història Joan Miró i membre del consell assessor del Departament de Fotografia del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). També va exposar al MOMA de Nova York el 1988.

Va escriure diversos textos sobre fotografia a llibres, catàlegs i revistes especialitzades. El 1997 va obtenir el premi Innovation a la Fira Internacional de Bolonya pel seu llibre de fotografies Se llama cuerpo.