Una de les moltes parades de llibres de Sant Jordi. FOTO: Artur Ribera

Cultura

Les personalitats locals recomanen llibres per aquest Sant Jordi

Descobreix els llibres recomanats

Diferents personalitats de la vida social, cultural i política de Sant Cugat ens recomanen llibres imprescindibles. Propostes de lectura per aquells que no sols busquen les novetats aquest Sant Jordi, sinó que aprofiten per adquirir aquells llibres que esdevenen, amb el pas del temps, clàssics de la literatura. Catorze propostes per gaudir de la lectura.

Lluís Campins - Director del Museu de Sant Cugat

Encara que no és estrictament novetat (es va publicar el 2006), i que recomanar-lo sigui una mica escombrar cap a casa (es tracta d’una coedició entre Cossetània i el Museu de Sant Cugat-Ajuntament de Sant Cugat), Història de Sant Cugat és l’únic que recull l’evolució de la nostra ciutat, de la prehistòria a l’actualitat.

A banda de ser l’únic, té un alt nivell tant científic com divulgatiu. Tanca el desitjat cercle d’or entre recerca i socialització: els autors són, tots ells, especialistes en cada àmbit històric, i tots han fet recerca en l’àmbit local. El resultat n’és un llibre amè i rigorós, sincerament molt recomanable. Si us agrada la història local, el gaudireu.

Montserrat Moral - Presidenta comitè de joventut del districte 2202 de Rotary

Us vull recomanar el llibre Polítics a la carta, perquè és àgil de llegir i perquè cada polític queda molt ben definit i, a més a més, ens ensenya el seu vessant més humà, i podem descobrir el perquè són persones especials i ocupen el lloc que ocupen i fan el que fan. En cada sopar pots captar l’ànima del personatge i acabes sentint-te com un membre més de la taula.

L’autor aconsegueix poder fer que una cosa complicada ens resulti natural, propera i sincera. Sap crear un ambient especial entre tots els comensals, que anima a parlar clar i de manera oberta, aconseguint que tothom surti satisfet del que ha dit, escoltat i menjat.

Mercè Conesa - Alcaldessa de Sant Cugat

Se’m fa difícil no parlar primer del que significa per a una ciutat com la nostra la quantitat d’autors i autores de Sant Cugat. Però com que només puc escollir un llibre, he triat Algú com tu d’en Xavier Bosch. És una història intensa que m’ha atrapat des de la primera pàgina. Es tracta d’una història d’amor entre una dona i un home, el 1981, a París, que anem descobrint amb la filla d’aquest dona.

És una història diferent de les que habitualment escriu, on pren força el sentiment. Li agreixo especialment a l’autor la delicadesa com tracta la sensibilitat femenina. Amb aquest canvi de rumb, sembla que públic i crítica li han donat el seu favor!

Toni Ramon - Equip directiu de l’Ateneu santcugatenc

Un llibre que et marca. Vaig descobrir Cabré amb Les veus del Pamano i un recull de contes, on la música n’és el fil conductor, sota el nom de Baix Continu, i a l’espera d’una nova publicació (va trigar 7 anys) vaig anar llegint Senyoria o L’ombra de l’Eunuc. Un cop va arribar Jo confesso i vaig anar a corre-cuita a la Paideia i em vaig trobar atrapat per una de les millors novel·les que he llegit.

El viatge que et proposa Cabré per Cremona, Alemanya, França, Sant Pere del Burgal i Gerri de la Sal, Barcelona... i els diferents i malaurats fets de la història europea com la Inquisició o el nazisme barrejats amb la pèrdua o la malaltia del protagonista no us deixaran indiferents.

Pep Tugues - Director del Teatre-Auditori de Sant Cugat

Veure teatre sempre és millor que llegir-lo, però per gaudir intensament un muntatge teatral és preferible haver-lo llegit abans. Per Sant Jordi no se solen regalar textos teatrals. Crec que és millor regalar entrades per un bon espectacle. Amb tot, llegir és un bon complement que alimenta l’ànima abans o després de l’espectacle en viu i en directe.

Llegir Jean Vilar i el seu llibre El Teatre, Servei Públic del 1975 ens donarà un pòsit perquè a través de vuitanta textos el mestre francès ens encamini i il·lumini sobre alguns temes vitals per entendre també avui aquesta art inesgotable que és el teatre.

Joana Barbany - Regidora de Comunicació, Tecnologia i Promoció

L’intent desesperat d’un home per salvar el seu matrimoni i la seva família. Una escapada a fer “la gran ruta” per Europa, intentant reviure els bons moments del passat. L’escriptor és àgil a l’hora de fer canviar temporalment l’escenari del lector, i és un gran coneixedor de la cultura, museus i ciutats europees. Nosaltres, de David Nicholls, fa reflexionar sobre com afecta el fet de tenir fills en la relació amb la parella.

Sobre si ajuden a unir o si fan aflorar encara més les diferències a l’hora de prendre decisions en la seva educació. Les preferències de cadascú pel que fa a valors i la vida que volem a vegades són contraposats i cal lluitar més del compte per fer-les compatibles.