Festivitat de Sant Antoni 1930. Plaça de Sant Pere, cantonada c/ Sabadell i Sant Domènec. Banderer Josep Alegret Estapé . Cordonistes Joan Català Rodó i Miquel Farrés Vilanova. Aguantant els cavalls, el “Cura” i el “Piox”. FOTO: Cedida per M. Alegret

Cultura

L’origen de la festa de Sant Antoni

La festa ha anat seguint les transformacions socials i econòmiques de la població en el decurs del temps

L’origen de la festa de Sant Antoni, patró des animals de peu rodó, a Sant Cugat data de l’any 1873, com en dona fe la medalla commemorativa del primer centenari, l’any 1973. L’any 1978, la Comissió de Sant Antoni Abat, va rebre la medalla de plata de la Vila amb el nom d’Agrupació de Traginers de Sant Antoni.

La festa ha anat seguint les transformacions socials i econòmiques de la població en el decurs del temps. Festa dels traginers des dels inicis fins els anys 40, amb la motorització del transport va passar a ser la festa de la pagesia fins als anys 60. A partir dels  anys 70, amb la mecanització del camp i el desenvolupament urbanístic, la pagesia a Sant Cugat comença a desaparèixer i la festa adquireix el model de l’associacionisme cultural amb un marcat accent identitari.

La “Passada” o “Tres Tombs” va presidida per un banderer i dos  cordonistes, que han estat sempre gent significada de la població i recentment membres d’entitats. Per la “Passada” s’han utilitzat tres banderes diferents en el decurs del temps. La primera des dels orígens fins el 1945, la segona entre 1946 i 1995. La tercera i actual des del 1996.

Darrerament la Comissió organitzadora ha introduït elements nous a la festa com “Els Foguerons” per tal de donar més relleu a aquesta festa tan nostrada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.