Víctor Biete, president dels Gausacs, i Santi Pie, cap de colla FOTO: TOT Sant Cugat

Cultura

Pie i Biete: "El concurs és una oportunitat de portar més gent i fer castells més amples"

Els Gausacs s'ajusten la faixa per encarar el Concurs de Castells, que se celebrarà el 5 i 6 d'octubre a Tarragona

Els Castellers de Sant Cugat estan a punt pl Concurs de Castells, que se celebrarà el 5 i 6 d’octubre a Tarragona. La colla santcugatenca, que actuarà a la jornada de dissabte, espera arrossegar entre 300 i 350 persones. En parlem amb el president dels Gausacs, Víctor Biete, i el cap de colla dels camises verdes, Santi Pie.

Com arriba la colla a una de les cites marcades al calendari?

Santi Pie: El concurs sempre és una data important. Arrosseguem molta gent i és una oportunitat de portar més gent i fer castells més amples, i també fer una crida tant a gent del poble com de fora. El concurs és cada dos anys, així que els anys que entra dins de la programació dissenyem el calendari marcant-lo com a gran fita. No és l'única, tenim també l'actuació de Festa Major, però és una actuació molt important. 

El concurs engresca la colla?

Víctor Biete: Des que va començar la temporada hi ha hagut un augment significatiu tant en els assajos com en les actuacions. És veritat que en el llarg del calendari hem sigut la mateixa gent a les actuacions i als assajos, però necessitem també gent per a les actuacions de fora de casa. Sí que de cara al concurs hem trobat moltes cares conegudes que tornen a agafar la camisa i la faixa, i gent d'altres entitats o colles que venen a donar un cop de mà. Ho agraïm molt perquè ens ajuda a fer els castells que volem fer, en què es necessiten grans pinyes i que habitualment no podem fer a Sant Cugat si no és en ocasions especials. Poder portar aquests castells a 100 quilòmetres d'aquí amb seguretat i amb la bona feina és un gran què. 

Quanta gent pot arribar a arrossegar el concurs?

S.P: Preveiem arrossegar unes 300-350 persones. Per la Festa Major vam arribar a la fita de 230 persones, que per a nosaltres ha sigut una progressió destacable. Al concurs no només tindrem totes aquestes camises, sinó que se sumaran gent d'altres colles i d'altres entitats. 

Víctor Biete: "Hi ha un punt màgic d'il·lusió i de curiositat de veure què fan les altres colles, d'afrontar nous reptes i de conèixer molta gent. És un moment molt bonic"

El fet que el concurs sigui cada dos anys el fa més especial?

V.B: És un entorn molt diferent, és l'única actuació que es fa a un nivell més competitiu i espectacular, on hi ha grades, hi ha la televisió, et van comptant la puntuació... No és l'experiència típica de tres colles, amb tres rondes i els pilars. Hi ha un punt màgic d'il·lusió i de curiositat de veure què fan les altres colles, d'afrontar nous reptes i de conèixer molta gent. És un moment molt bonic. 

Una edició anterior del Concurs de Castells. FOTO: Castellers de Sant Cugat

Hi ha molts membres de la colla que sigui el seu primer concurs?

V.B: A cada concurs sempre hi ha força gent que és el seu primer concurs. No deixa d'haver-hi una rotació dins de la colla. La gent té uns cicles vitals dins de cada lloc, i aleshores hi ha molta gent que ha entrat i gent que ho ha deixat respecte a l'últim concurs. Creiem que la diferència és en positiu, vindrà més gent amb la colla i també intentarem que la gent que no ve habitualment aquell dia es posi la camisa i la faixa. S'han guanyat l'escut, tenen la camisa a l'armari i sempre són benvinguts perquè això és casa seva. 

La colla arriba millor o pitjor que al concurs de fa dos anys?

S.P: Una cosa que ens marca molt com a colla és la Covid. El 2017 és el nostre pic, el 2018 ens comença a costar una mica arribar al nivell que teníem i el 2019 crec que ja estàvem de baixada. Durant la pandèmia, molta gent que estava molt compromesa es va fer un replantejament de vida i va decidir deixar de fer castells. També ens vam trobar que tota la canalla ja no era tant canalla. El 2022 és quan fem el concurs i tècnicament havíem fet diverses torres de 7, 4 de 8, però ens costava poder ampliar fronts amb la formació dins de la colla perquè ens vam centrar molt en la canalla. Crec que ara arribem amb una formació més estesa, no només en la canalla, sinó també en el tronc i la pinya. El front de castells superiors al 3 de 8 el veiem molt més a tocar que el 2022.         

V.B: També hi ha un punt diferencial, i és que ara mateix la Covid ja no és una cosa que estigui present al dia a dia. La feina d'ara és la que es reflecteix ara, no és la motxilla que portàvem de la pandèmia del passat. El 2022 sí que hi havia molta gent que havia deixat la colla i teníem molta gent nova. Ara encara tenim molta gent nova i poc experimentada en castells grans. S'ha fet un gran avenç durant aquests dos anys, s'ha format molta gent. El 3 de 8 el veiem més accessible, creiem que podem plantejar un 7 de 8 o una torre de 8 amb folre. 

Teniu comptats quants sou a la colla?

V. B: Això és molt difícil de comptar. És una activitat que és gratuïta. Nosaltres no direm a una persona que no es posi a la nostra pinya perquè volem que sigui el més gran possible, no només per un tema de seguretat, sinó perquè també beneficia el castell. Hi ha persones que venen a tots els assajos, gent que ve al 90%, però també hi ha les que venen una vegada a l'any. Totes són benvingudes. En què ens basem? En la gent que ha passat per la colla al llarg de l'any. Ara mateix podríem dir que, si a Festa Major érem 230 i potser n'hi ha 20 que no van venir, estaríem al voltant de les 250 persones actives. Esperem que aquest número vagi creixent. Des de Festa Major ja haurà entrat una dotzena de persones. Creiem que la massa social augmentarà en els pròxims mesos. 

Santi Pie: "Veig la colla molt il·lusionada i molt motivada. Els números de gent a l'assaig són molt favorables i estem molt contents amb els resultats"

Com estan anant els assajos?

S.P: Vam començar el setembre molt intensament. La colla va reaccionar molt bé, vam dissenyar una campanya on posem una puntuació a cada assaig que fem i al final de tot hi haurà uns premis. Veig la colla molt il·lusionada i molt motivada. Els números de gent a l'assaig són molt favorables i estem molt contents amb els resultats. Hem preparat uns assajos especials en què veiem que, si en un assaig normal de divendres som 125 persones, a l'assaig especial arribem gairebé a 160. Esperem que de cara al concurs aquest número vagi creixent notablement i poder plantejar bons lligats de 7 de 8, plantejar moments en què poder traspassar el 7 de 7 i poder lligar el 2 de 8 amb folre. 

Són els castells que veurem al concurs?

S.P: El que hem estat treballant tota la temporada i el que dèiem que podríem treballar de cara al concurs era mínim la clàssica de 8, que ja vam fer a la Diada de la Llotgeta, i hem ampliat la línia al 7 de 8 i el 2 de 8 amb folre. Ja veurem si arribem o no. El 2 de 8 amb folre ara mateix ens està constant una mica tot el nucli. El 7 de 8, més enllà de la qualitat tècnica, és difícil perquè es necessiten unes 160-200 persones. Al calendari has d'escollir bé els dies que podràs fer això per poder portar el castell. Aquest setembre ha sigut molt intens. 

Una edició passada del Concurs de Castells. FOTO: Gausacs

Una de les actuacions va ser per la Festa Major de Valldoreix. Ha afectat la caiguda del 3 de 8 a la colla?

S. P: L'any passat el vam poder fer més vegades, aquesta temporada l'hem descarregat tant a la Festa Major com a la Diada de la Llotgeta. Crec que a posteriori, una vegada ja caigut, veig que l'hauríem d'haver treballat una mica més a l'assaig abans de portar-lo a plaça. Haurem de veure la progressió i com mentalment afrontem aquesta caiguda. Aquesta temporada hem caigut més del que estem acostumats. Normalment, caiem unes dues o tres vegades per temporada, i aquest any ja en portem quatre. Hem de veure com afrontem aquestes caigudes perquè la colla no desitja caure i hi treballarem. 

La colla li ha agafat por?

S.P: No. Veníem d'una setmana que els assajos eren una mica més relaxats perquè no teníem actuació aquell cap de setmana. En els assajos abans del concurs només entrar a la Sala Canigó i veure que hi ha 160 persones ja estrenys el cul. Segur que anirà molt bé. 

Seran assajos especials?

S.P: L'especial serà el de dijous. Serà més reduït. Normalment, duren entre tres i tres hores i mitja. Aquest durarà dues hores, però anirem a tope

Víctor Biete: "Nosaltres portem el nom de Sant Cugat arreu, com fan els clubs esportius i les entitats. Al final, és una manera de traslladar el sentiment de poble i de la vila arreu de Catalunya"

El concurs representa una oportunitat per continuar creixent?

V.B: I tant. Ens aprofitem del concurs per créixer. Estem amb la campanya de venir als assajos, però en paral·lel contactem amb les entitats, clubs esportius i associacions que tenim més a mà perquè hi volem anar com a Gausacs, però en representació de Sant Cugat. Volem que tota la gent que senti seu el poble i vulgui participar vingui tant al concurs com als assajos. Nosaltres portem el nom de Sant Cugat arreu, com fan els clubs esportius i les entitats. Al final, és una manera de traslladar el sentiment de poble i de la vila arreu de Catalunya. 

Us importava anar a la jornada de dissabte o a la de diumenge?

S.P: Crec que teníem la colla força dividida. Anar diumenge és un orgull com a colla, però també agraeixo molt anar dissabte. Crec que podrem anar un punt més relaxat. Quan vas diumenge el focus és molt diferent, l'energia a plaça és molt diferent, l'espai per a la canalla... Anar dissabte ens permet tenir un espai per a la canalla força decent comparat amb el de diumenge. Des de la Covid hem renovat molta gent, moltes posicions noves. Tenim tota aquesta il·lusió, però també ens manca l'experiència. Aquest punt de treure nervis crec que a la colla li anirà bé. 

V.B: Ell pensa amb el cap i com a cap de colla. Jo com a president hauria de pensar més o menys igual, però a mi em tira molt el fet d'anar diumenge. Som entre les 15 millors colles del centenar del món casteller. Som una colla que som a la part alta, potser no per jugar la Champions dels castells, però sí a Primera Divisió. És veritat que diumenge toca matinar, toca estar al mig durant molta estona fent castells que per a nosaltres són límit en ronda conjunta on hi ha altres colles que estan fent castells en el mateix moment que tu. Portar per primera vegada un castell que no has fet en tota la temporada i fer-lo mentre una altra colla està fent el seu castell, potser és veritat que com a colla no estem preparats. Però hi ha aquest punt de voler estar actuant i veure que en la mateixa actuació on estic fent el meu castell límit hi ha una altra colla està fent un castell de 10, un castell net, i poder dir que nosaltres estàvem allà. Això ja ens ho trobarem un altre any. 

Després del concurs, què li queda a la colla?

S.P: Tenim tres principals actuacions. Anem a les Corts just la setmana següent amb Sants i Barcelona. La següent és la diada dels Saballuts i actuem amb ells i els Castellers de la Vila de Gràcia. Després descansem dues setmanes que farem alguna activitat per la Festa de la Tardor i rematem tota la temporada amb Diada de la Colla.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.