El llibre conté imatges i fragments d'obres d'Espriu. FOTO: Cedida

Cultura

Ramon Balasch publica un nou llibre sobre Salvador Espriu

'Espriu i Barcelona. Al principi va ser Lavínia' és el text que signa l'autor santcugatenc, editat per l'Ajuntament de Barcelona

Portada del llibre.
L'escriptor santcugatenc Ramon Balasch ha publicat el llibre Espriu i Barcelona. Al principi va ser Lavínia. Un llibre editat per l'Ajuntament de Barcelona en el que Balasch, qui va ser secretari personal d'Espriu, explica la relació que l'escriptor tenia amb la ciutat comtal, a la que anomenava Lavínia.

El llibre comença amb un pròleg en què Balasch explica que el poeta va renyar Maria Aurèlia Capmany perquè aquesta va escriure que el pare d’Espriu, el notari, no havia abandonat les seves habituds d’home de poble.

La part central de l'obra es divideix en quatre parts, fraccionant la vida d'Espriu en quatre períodes cronològics. 1913-1929: Barcelona, la ciutat on va créixer; 1930-1939: el mite de Lavínia; 1940-1959: el mite de Sinera, al cor de l’Eixample de Barcelona, i 1960-1985: El comunicador, entre el crit i la càbala.

Al final, s'hi troba un epíleg en què Balasch recupera el tema del principi del llibre i defensa que els Espriu, pare i fill, eren el prototip del perfecte urbanita.

A més, en cada capítol del llibre hi figura un fragment del mapa de la ciutat on hi ha localitzats els punts de Barcelona relacionats amb l’escriptor i amb la seva obra, i també es reprodueixen fragments d’obres de l’escriptor que ajuden a entendre la seva relació amb Barcelona.

Tot i haver nascut a Santa Coloma de Farners el 1913, Salvador Espriu es traslladà a viure a Barcelona de petit, ja que el seu pare era notari i va guanyar una plaça a la capital catalana en unes oposicions.