Llambordes en record de les víctimes del nazisme. FOTO: ACN

Cultura

Sant Cugat tindrà 6 llambordes a la tardor en record dels deportats als camps nazis

Les llambordes retran homenatge a la figura dels sis santcugatencs deportats als camps nazis

El Memorial Democràtic col·locarà un centenar de llambordes stolpersteine en record dels deportats als camps nazis a la tardor i sis d'aquestes les instal·larà a Sant Cugat. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement.

Aquesta tardor la nostra ciutat s'estrenarà a la llista de poblacions que compten amb aquesta llamborda commemorativa de l'holocaust nazi i d'aquesta manera es retrà homenatge als sis santcugatencs que van ser deportats al camp d'extermini nazi, com detalla l'historiador local José F. Mota en el seu treball "Els santcugatencs als camps nazis".

Més info: Mauthausen i Gusen, l'infern dels 6 santcugatencs que van viure l'holocaust nazi

A banda de Sant Cugat, el Memorial Democràtic instal·larà 17 a Vilanova i la Geltrú, 15 a Mataró, 14 a Súria, 11 a Rubí i Figueres, 9 a Vilafranca del Penedès, 7 a Esparreguera, 4 a Ripollet, 3 a Montornès i Cardona, i una a Santa Perpètua de Mogoda.

Des del 2017 se n’han col·locat 184 en 29 municipis de Catalunya que ho han sol·licitat. Les stolpersteine són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme.

Què són les stolperstein?

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina.

Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l’objectiu de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.

També són un recurs pedagògic per treballar la memòria de la deportació als centres educatius.

Actualment a Catalunya n’hi ha a una trentena de localitats com Castellar del Vallès (5), Granollers (7), Lleida (11), Manresa (24) o Sabadell (61).

El Memorial Democràtic és una institució de la Generalitat de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.