Eva Virgili i Estefania Zorita a la presentació del conte a la llibreria La Salvatge FOTO: Cedida

Cultura

La vida del científic Joan Oró convertida en conte per la santcugatenca Eva Virgili

El llibre relata la biografia de Joan Oró amb il·lustracions d'una exalumna de l'escola d'Art de Sant Cugat, Estefania Zorita en l'any del centenari del naixement del científic

La directora de l'Escola d'Art i Disseny de Sant Cugat, Eva Virgili, historiadora de l'art i il·lustradora santcugatenca ha escrit el llibre Joan Oró i la recerca de la vida il·lustrat per Estefania Zorita, exalumna de l'Escola. Coincidint amb el centenari del naixement d'Oró, aquest 26 d'octubre de 2023, l'autora apropa la vida i trajectòria del científic lleidatà a tothom amb aquest llibre editat per la Fundació Joan Oró.

Virgili repassa la biografia i els assoliments científics de l'investigador d'una manera pedagògica en aquest conte il·lustrat. D'aquesta manera el llibre aborda conceptes de l'astronomia, els projectes de la NASA 'Apol·lo' que va portar l'home a la lluna i Viking, la primera missió d'exploració a Mart, on el bioquímic va col·laborar i el seu descobriment; la síntesi abiòtica de l'adenina a partir de l'àcid cianhídric i els explica d'una manera propera i popular.

El conte de 40 pàgines, 19 pàgines dobles il·lustrades, es divideix en quatre parts. La història repassa la infantesa del protagonista, els seus estudis a Barcelona i vida familiar a Lleida, les seves investigacions sobre l'origen de la vida als EUA per a la NASA i el seu llegat científic i acaba amb un glossari amb els termes més significatius i tècnics.

 

L'escriptora explica que per llegir el conte d'una manera autònoma està orientat per a nens i joves a partir dels 8 anys tot i que "en una lectura acompanyada per un pare o una mestra pot ser per tots els públics". La història no és enrevessada, però tampoc simple, "el llibre pot agradar a joves i grans, les il·lustracions són elaborades amb càrrega emocional i poètica".

Pàgina interior amb la il·lustració d'Estefania Zorita

L'autora confessa que no coneixia el personatge fins que per casualitat va poder pujar a l'observatori del Mont-Sec on es va trobar amb la placa del telescopi Joan Oró. "Em vaig adonar que era un personatge que fora de la comunitat científica no es coneixia". Tot i això, la seva vida i trajectòria és interessant per a tothom i fruit d'aquesta conclusió neix el llibre.

En aquest moment l'autora i la fundació Joan Oró estan en contacte amb el departament d'educació pel valor pedagògic del llibre i l'interès perquè entri a les escoles. Concretament a Sant Cugat, Virgili i el seu equip té interès d'incloure el llibre i una fixa didàctica d'activitats elaborades a partir d'aquest al Pla de Dinamització Educativa de l'Ajuntament.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.