El president amb les 8 vicepresidències de l'ens FOTO: Localpres

TOT Economia

Àmbit B30 neix amb el repte de la reindustrialització

Aquesta associació reuneix 53 ens entre ajuntaments, associacions empresarials, sindicats i universitats

Els municipis de l’entorn de la B-30 ja tenen un ens comú que els representi, defensi i els potenciï en matèria econòmica. Aquest dimarts 21 de maig s’ha constituït amb la signatura dels estatuts i la presa de possessió de tots els càrrecs l’associació Àmbit B30. L’embrió d’aquest nou ens va néixer a Sabadell i en els més de dos anys de camí fins el dia de la creació definitiva ha aplegat fins a 53 entitats entre ajuntaments, universitats, centres de recerca, organitzacions empresarial i sindicats. L’objectiu d’Àmbit B30 és que els 23 municipis que l’integren generin ocupació i contribueixin a que el país surti com més aviat millor de la crisi.

Com ens en sortim?
Xavier Mercet, conseller delegat de l’empresa LCT Projects autora de l’estudi sobre els reptes d’aquest territori, ha explicat que en analitzar en què pot excel·lir aquesta zona del país s’han trobat amb una resposta clara. “Hem de fer una aposta central per la manufactura avançada. Aquesta és la bandera que hem d’aixecar des de l’àmbit de la B-30”. Amb aquest concepte al que Mercet es referia a una reindustrilització d’aquesta zona que comprèn municipis del Baix Llobregat i els dos Vallesos amb un enfocament diferent: centrat en la innovació i enfocat a l’exterior. L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona amfitriona de l’acte celebrat al Sincrotró Alba, ha subratllat que parlem d’una zona amb 5 universitats, 9 clústers i amb infraestructures de primer ordre.

La feina que s’ha de fer
Àmbit B30 neix amb deures per fer des del primer dia. Entre els reptes que s’han fixat destaca la creació d’un centre de dades que aglutini les empreses de la zona per mostrar-se al món, el foment de la relació entre les universtats, les empreses i els ajuntaments i la creació d’un programa per a emprenedors. També es vol constituir una xarxa d’innovació oberta i potenciar molt més tot el que envolta el sector de les ciutats intel·ligents.

L’associació està presidida per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs i l’alcadessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ocupa una de les 8 vicepresidències. Monràs ha agraït la implicació del govern de la Generalitat i ha desitjat que “el que ara és una oportunitat s’ha de convertit en una realitat. Des del govern català el secretari d’Empresa i Competitivitat Pere Torres, ha convidat als integrants a oblidar i deixar de banda la competència interna i ha encoratjat tothom a lluitar contra la crisi plegats amb projectes compartit com aquests. Torres veu possibilitats d’èxit a la iniciativa tenint en compte que els 23 municipis d’Àmbit B-30 generen el 17% del PIB català.