Reduir o mantenir impostos: el debat sobre les ordenances a Sant Cugat
El govern d'ERC-MES, PSC i CUP defensa la necessitat de mantenir impostos per poder redistribuir la riquesa i l'oposició reclama una rebaixa per afavorir la reactivació econòmica
Els impostos i taxes de l'Ajuntament de Sant Cugat pel 2021 es mantindran congelats. El govern municipal d'ERC-MES, PSC i CUP ha aprovat inicialment la proposta d'Ordenances Fiscals, que no preveu canvis en tributs com l'IBI (que l'any passat es va incrementar un 3%), l'Impost de Construccions i Obres o les plusvàlues. Com a novetat, les famílies nombroses amb ingressos superiors als 50.000 euros anuals no tindran bonificació en l'IBI i els ajuts seran en funció de la renda.
Junts per Sant Cugat i Ciutadans hi han votat en contra, argumentant que les ordenances no tenen en compte la situació de pandèmia i crisi i reclamant una rebaixa del nivell impositiu per tal d'afavorir la reactivació econòmica i la supervivència de petites i mitjanes empreses. Des del govern, han defensat la necessitat de mantenir els impostos com a forma de redistribució de la riquesa i poder donar suport a les persones amb més dificultats.
Pere Soler: "L'objectiu és no augmentar la pressió fiscal als ciutadans"
"L'objectiu és no augmentar la pressió fiscal als ciutadans", ha esgrimit el tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, que ha destacat que la voluntat és impulsar "noves bonificacions socials, ambientals i de suport al petit comerç". "Aquestes ordenances estan emmarcades sota el pla d'actuació municipal del mandat i contra la crisi de la covid-19", ha assegurat.
Soler ha defensat la nova proposta de tarifació social per les famílies nombroses, amb ajuts per l'IBI del 25 al 90% segons la seva renda. "El seu govern de dretes [en referència a Junts per Sant Cugat] bonificava les famílies nombroses només per ser-ho", ha afegit. Així mateix, ha destacat una tarifa reduïda de l'ICIO per les obres d'elements d'aprofitament d'energia solar, biomassa, geotèrmic o sistemes per estalvi d’aigua i la bonificació del 50% de l'IBI pels habitatges amb plaques solars.
El tinent d'alcaldia ha emfatitzat que es modificaran les taxes de recollida de residus, mercats municipals i ocupació de la via pública per permetre una reducció de fins el 80% per comerços i restauració en cas de produir-se una situació excepcional (com per exemple un confinament o un tancament parcial de l’activitat).
Junts per Sant Cugat, molt crític amb la proposta
Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, s'ha mostrat molt crític amb la proposta d'ordenances del govern municipal i ha assegurat que "empitjorarà" la crisi econòmica provocada per la pandèmia. "Congelar impostos equival a pujar-los en la situació actual", ha defensat Brugarolas, que ha demanat que s'utilitzi tot el superàvit disponible (ara que s'ha suspès la regla de la despesa i l'estabilitat pressupostària) per poder alleugerir la càrrega fiscal.
Entre altres, ha apostat per posposar l'IBI a les persones en situacions precàries, eliminar les taxes d'ocupació de la via pública i de recollida de residus per tot el comerç local o crear una taxa covid per grans empreses. "No tenen una estratègia econòmica ni planificació financera. La seva proposta no toca pràcticament res de les ordenances dels últims anys", ha assegurat.
Benefici pels patrimonis més elevats
El regidor ha criticat la nova tarifació social a les famílies nombroses, ja que entén que castiga les rendes mitjanes i beneficia aquelles amb patrimonis més elevats, ja que, segons ha argumentat, abans el topall per rebre la bonificació eren els valors cadastrals. Des de Junts per Sant Cugat tampoc veuen amb bons ulls la bonificació del 80% de les taxes pel comerç en situacions excepcionals, ja que entén que només té en compte una aturada de l'activitat i no la crisi i reducció d'ingressos.
Ciutadans reclama una reducció dels impostos
"El que hauríem de fer és abaixar els impostos per deixar respirar als ciutadans, autònoms i pimes", ha defensat Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, que ha considerat que les Ordenances Fiscals presentades pel govern tripartit, a qui acusa "d'insensibilitat i ceguesa",no tenen en compte ni la pandèmia ni la crisi. "Empreses i ciutadans es quedaran sense ingressos i els seguirem gravant", ha afegit.
Per Blázquez, la reducció dels impostos "és la millor forma d'incentivar la reactivació econòmica". A més, ha coincidit amb Junts per Sant Cugat en utilitzar el superàvit i els romanents per permetre aquesta rebaixa fiscal. "Quan intentin salvar l'economia local, ja haurà mort", ha etzibat.
"El govern d'ERC, PSC i CUP desatén el seu deure d'incentivar l'activitat econòmica"
"El govern d'ERC, PSC i CUP desatén el seu deure d'incentivar l'activitat econòmica. S'esborra del partit i deixen abandonats a autònoms i petites i mitjanes empreses", ha insistit.
Pla anti-covid i redistribució
Davant les crítiques per no rebaixar els impostos, el tinent d'alcaldia d'Hisenda ha defensat la seva proposta: "No és moment d'eliminar impostos o taxes, això només ho fa la dreta, no els governs progressistes". En aquest sentit, ha defensat les ordenances com la millor manera de redistribució i s'ha oposat a eliminar o abaixar impostos per tothom sense tenir en compte la seva situació.
"Els serveis es paguen i per poder fer una redistribució, s'ha de cobrar", ha afegit Pere Soler.
A més, ha reivindicat la tasca de l'Ajuntament per pal·liar els efectes del coronavirus, posant d'exemple els 600.000 euros d'ajuda directa als comerços, els 300.000 en ajudes a empreses i autònoms, els 200.000 per a entitats o els 2 milions d'euros de Serveis Socials per atendre les persones amb més dificultats.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.