CDC i ERC aproven les Ordenances Fiscals que reduiran la factura de l'IBI un 2,2%
L'equip de govern assumirà la meitat de les propostes de l'oposició. "Mai ho havia vist", diu Ferran Villaseñor
El Ple municipal del mes de desembre va aprovar les Ordenances Fiscals que regularan els impostos i taxes de Sant Cugat el 2016. L'aprovació va comptar amb el suport de Convergència i Esquerra, que tenen un pacte d'estabilitat pressupostària. La rebaixa de la factura de l'IBI, l'ampliació d'ajuts per pagar determinades taxes o les bonificacions per a la creació d'ocupació són algunes de les novetats.
Els partits de l'oposició (a més de tres empreses) van presentar un total de 78 al·legacions a les Ordenances. D'aquestes, 19 ja estaven recollides a les mateixes ordenances, 7 s’han estimat i 3 més han quedat incorporades de forma parcial. Tot i això, l’equip de govern ha assegurat que ha estimat un total de 31 al·legacions des de la perspectiva política i que s’incorporaran per altres vies. D'aquesta manera, l'equip de govern assumirà la meitat de les propostes de l'oposició.
"Mai havia vist que s'acceptessin tantes esmenes", va celebrar el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. De fet, els portaveus de tots els grups municipals van felicitar al tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, per la seva actitud dialogant durant les negociacions. El 2015, quan l'equip de govern tenia majoria absoluta, es van estimar 6 de les 65 al·legacions fetes.
Les al·legacions que s’han incorporat proposen, principalment, aprofundir en la capacitat redistributiva del paquet econòmic de l’ajuntament (aposta per la tarifació social), millorar el suport a la creació d’ocupació i ampliar els ajuts vinculats a l’IBI, plusvàlues i altres impostos. Entre les iniciatives assumides, cal destacar que es crearà una línia d’ajuts per a ciutadans que tinguin dificultats per pagar l’IBI. Una de les altres novetats és que s’incrementaran les bonificacions de l’ICIO (Impost de Construccions i Obres) per contribuir a la creació d’ocupació.
La valoració política
Des de l'equip de govern, Carles Brugarolas va destacar de la rebaixa de l'IBI: "Són unes Ordenances que tendeixen a consolidar la línia d'intentar, suaument, anar reduint la càrrega fiscal als santcugatencs". Aquesta qüestió és una de les que divideix el Ple. Per Sergio Blázquez, de Ciutadans, la rebaixa no és suficient: "Ens abstindrem sobretot perquè creiem que la rebaixa de l'IBI hauria d'haver estat del 4% i no del 2,2%". Totalment diferent ho veien des d'ICV-EUiA, segons el regidor Ramon Gutiérrez: "No creiem en una baixada lineal de l'IBI. S'haurien d'aplicar criteris de renda".
Precisament l'aplicació dels criteris de renda en taxes i impostos, la tarifació social, és un dels cavalls de batalla històrics dels partits d'esquerra de Sant Cugat. Una tarifació que, segons Brugarolas, ja es produeix ja sigui a través de les Ordenances com a través de subvencions: "Tenim una fiscalitat molt redistributiva, més que la majoria de municipis". Ignasi Bea, de la CUP, va recordar que l'aposta del seu grup seguia sent la mateixa: "Criteris de renda, progressivitat en taxes, impostos i preus públics. A més, bonificacions pels col·lectius més desafavorits".
Des del PP, Álvaro Benejam va lamentar que no s'elimini la taxa de clavegueram: "És un manteniment que ha de fer el Consistori". Per Pere Soler, PSC, "hi ha hagut una millora de les ordenances fiscals" i va celebrar que l'acord entre CDC i ERC inclou algunes propostes històriques dels socialistes. En aquest sentit es va pronunciar Ferran Villaseñor: "Hem pogut modular alguns aspectes que creiem que eren importants, com les línies de subvencions per pagar l'IBI segons la renda".