CUP i FTC denuncien "incompliments" en la reindustrialització de Delphi
La formació política i la Federació de Treballadors de Catalunya denuncien que no s'han contractat els 208 extreballadors de Delphi que s'havien promès
La CUP i la Federació de Treballadors de Catalunya han denunciat que les quatre empreses que es van quedar amb la planta de Delphi de Sant Cugat no estan complint els acords de reindustrialització. Asseguren que dels 208 extreballadors de Delphi que havien d'assumir les quatre societats, només se n'han precontractat 178.
Va ser fa un any quan, després de mesos de negociació, les empreses catalanes JJuan, Gutmar, Guilera i ISEE es van quedar definitivament amb la planta santcugatenca i van formar la societat conjunta AMTA. L'acord preveia bonificacions i ajuts directes de la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat a les quatre empreses. Delphi encara manté una mínima activitat a la planta amb 16 treballadors, que hauria de finalitzar el 30 de juny.
"Volem que d'una vegada per totes, AMTA i les administracions facin complir els acords dels 208 treballadors. Si no, que no rebin ajudes públiques", ha defensat Antonio Martín, portaveu de FTC a Delphi. Martín ha recordat que AMTA es va quedar en propietat el terreny de 44.000 metres quadrats, les naus i tota la maquinària. "L'únic que havien de fer era contractar 208 extreballadors de Delphi i ho han incomplert".
"Queda molt per fer"
El regidor de la CUP, Ignasi Bea, ha volgut alertar de "l'incompliments" i ha reclamat a les admistracions que exigeixin a les empreses que compleixin amb els acords. "S'han donat unes ajudes directes i indirectes, 2 milions de la Generalitat i 1 milió de l'Ajuntament, i el que no farem ara és no exigir les contrapartides, que només eren garantir 208 llocs de feina", ha afegit.
Tot i això, Martín ha assegurat que AMTA considera que ja ha complert l'acord: "Ells fan la lectura que no han de ser 208 llocs de feina sinó 208 ofertes. Però no pot ser que incloguin les quatre ofertes que cada empresa li ha fet al mateix treballador i que tres constin com a rebutjades".
A més, el portaveu sindical denuncia una altra situació: "JJuan està començant a agafar extreballadors de Delphi a través de contractes amb ETT, perquè diuen que ja han complert amb l'acord de 208. No els han ni de formar, els posen a la mateixa màquina que estaven abans i tampoc compleixen ni amb l'acord econòmic que es va arribar de les condicions laborals".
Un altre fet que denuncia Martín és el suposat favoritisme pels treballadors de determinats sindicats: "Tots els membres del comitè d'empresa i delegats d'UGT i Comissions Obreres tenen ja oferta de treball".
Amb tot, Martín ja no veu el projecte tan "il·lusionant" com semblava en un primer moment: "La reindustrialització és mínima. Hi ha molts pocs treballadors en total, la nau està gairebé buida, hi ha dos petits nuclis de feina. Queda molt fer".
Crítiques
A banda de tot aquest procés de reindustrialització, la CUP també ha assenyalat algunes situacions que, "tot i no ser il·legals", no consideren que siguin correctes.
Són casos particulars, com el d'Antoni Maria Grau. Era el director general d'Indústria de la Generalitat quan van començar els problemes a Delphi i, actualment, és el director general d'Amta, la societat que s'ha quedat amb la planta.
També mencionen el cas de Rafael Ortiz, que va ser director dels inspectors del Centre de Mediació i Arbitrarge de Catalunya i actualment és el responsable del departament Laboral de Garrigues i la persona dessignada per Delphi per negociar els EROs del tancament de la plantilla. "Havia de ser l'àrbitre i s'ha posicionat clarament a favor de les empreses", ha lamentat Bea.
Amb tot, Ignasi Bea ha recordat també el polèmic i judicialitzat tancament de Sharp i la venta que es va fer de la planta per un euro: "Fa un mes va sortir una conversa del senyor Prenafeta amb Artur Mas on es parlava de facilitar coses amb un emprseari controvertit, que va ser el que es va quedar per un euro la planta de Sant Cugat".
"No són qüestions il·legals, però es simptomàtic de com funcionen les coses en aquest pais. Mentre els treballadors es queden amb una mà davant i l'altra darrera, hi ha gent que fa un bon negoci", ha finalitzat el regidor cupaire.
"S'acabarà complint"
El diputat de la CUP Albert Botran ha preguntat avui en sessió parlamentària al conseller d'Empresa, Jordi Baiget, per la situació de la planta i els "incompliments" que s'estan produint.
Baiget ha assegurat que 88 treballadors ja tenen contracte, 92 tenen un compromís signat, nou estan pendents de resposta, 26 han rebutjat les ofertes que se'ls ha fet i hi ha 38 ofertes no cobertes "per falta d'experiència".
Pel que fa a les places no cobertes per falta d'experiència, el portaveu sindical ha assegurat que es deu a què, en ser quatre empreses, s'estan buscant quatre financers, quatre encarregats de logística i que a Delphi només hi havia una plaça de cada. "Tot i que siguin quatre empreses, és la mateixa planta i només cal un lloc de feina per cadascun d'aquests perfils".
"El pla evoluciona bé, estem fent seguiment i s'acabarà complint", ha rematat el conseller Baiget.