Franquesa: "L’equiparació de l’empresari amb l’explotador és molt injusta"
Joan Franquesa és president de Sant Cugat Empresarial, que celebra els seus deu anys de vida
Sant Cugat Empresarial celebra els seus deu anys de vida el 17 de març al Teatre-Auditori amb un acte on hi haurà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La cultura també hi tindrà un paper protagonista, amb el concert de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat.
Joan Franquesa és el president de Sant Cugat Empresarial, després d’agafar el relleu a Frederic Boix, president de l’entitat des de la seva fundació fa deu anys
Com veu el teixit empresarial de Sant Cugat?
El món empresarial santcugatenc és una de les seves excel·lències. Molta gent pensa només en grans empreses, però la societat santcugatenca també ha generat moltes empreses emergents (start-up) i molta petita i mitjana empresa. Al nostre territori conviuen totes les realitats: de l’autònom a la gran empresa nord-americana.
Sant Cugat és un dels referents empresarials del país. Quin és el secret?
Té un molt bon model de ciutat. A més, té un sistema de comunicacions excel·lent: a pocs llocs al món tens les autopistes que t’uneixen amb el territori i la gran ciutat tan a prop, amb un port i un aeroport. Això és una posició estratègica amb què pocs territoris poden competir.
Els últims anys, mentre es destruïen empreses i llocs de treball arreu del país, a Sant Cugat ha passat el contrari. Per què?
En moments de crisi, la gent optimitza i racionalitza més els recursos. A l’hora de decidir una nova ubicació, Sant Cugat, per costos, mobilitat... és molt millor que altres punts. En temps on tot sobrava, la gent no es fixava en aquestes coses.
També ha influït la tipologia del santcugatenc?
Sí, claríssim. Pel perfil del santcugatenc i el seu nivell d’estudis, el seu dinamisme... fa que sigui gent emprenedora i molt formada i que han sabut superar la crisi millor que altres sectors.
Però la crisi també s’ha notat a Sant Cugat... Ja s’ha superat?
Estem en el camí de la recuperació, però no podem cantar victòria. És cert que a Sant Cugat hi ha sectors que han superat bé la crisi, però no tots. Per exemple, la petita i la mitjana empresa vinculada amb la construcció han patit molt i pràcticament han desaparegut. Com els professionals d’edat avançada que s’han trobat acomiadats. Dins de Sant Cugat hi ha grans drames d’empreses i particulars que han quedat molt marcats. Hem de fer que tothom participi de la millora.
Creu que ha empitjorat la imatge de l’empresari?
La simplificació és molt injusta i l’equiparació de l’empresari amb un explotador és molt també. Catalunya és un model de referència i les empreses, en general, han tingut una dinàmica social molt positiva. Estem intentant recuperar la pedagogia, explicar què vol dir ser empresari o emprenedor.
Com serà l’acte del dia 17?
Ha de ser un acte de celebració dels deu anys, però deu anys que els hem passat travessant una crisi. A Sant Cugat calia una associació empresarial i s’ha mantingut, però aquest temps no ha estat fàcil.
Per què es va crear l’entitat?
Nosaltres no érem Barcelona ni el Vallès, ens trobàvem a l’extrem de les polítiques, quan Sant Cugat i la seva àrea és una realitat econòmica que els últims anys ha fet un creixement que no ha experimentat ningú més.