L'aposta pel model cooperatiu dóna fruits a Sant Cugat
La tercera edició del Concurs d'Emprenedoria i Economia Social impulsat per l'Ajuntament de Sant Cugat selecciona dotze projectes
Dotze projectes participen en la tercera edició del Concurs d'Emprenedoria i Economia Social, que impulsa l'Ajuntament en una aposta pel model cooperatiu com a font de generació d'ocupació. La dotzena de propostes seleccionades pel jurat, que gaudiran d'una formació empresarial i dinàmiques de grup de 30 hores, s'han presentat aquest dimarts, 10 de novembre, a l'ajuntament. “Esteu ajudant a fer una economia més social i amb empreses més humanes”, ha destacat Nino Ramírez, membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que ha felicitat l'Ajuntament per la seva "aposta valenta".
Entre els projectes seleccionats, hi ha una cooperativa que treballa per la inserció de dones majors de 40 anys (40+), un projecte de consultoria d'arquitectura enfocada a l'habitatge sostenible (Cíclica) o una cooperativa de promoció del talent creatiu independent (Ona Quality Projects). “Ara és quan comença el camí de fer empresa. El primer i més difícil quan crees una empresa és sobreviure”, ha exposat Ramírez. La quantitat econòmica de la subvenció destinada als projectes guanyadors és de 80.000 euros.
L'objectiu del Concurs és oferir alternatives d'ocupació a gent que té dificultat per accedir al mercat laboral i que té idees i coneixements en un determinat àmbit; alhora que es vol difondre el model cooperatiu. A través de les cooperatives es vol aconseguir donar aquesta possibilitat de treball, alhora que es potencien empreses que basen la seva filosofia en tenir un impacte positiu en la societat. "Entre tots hem d’incitar que emergeixi el talent latent que hi ha Sant Cugat", ha indicat el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas.
"Si no hi ha feina, ens l'inventem"
Els tres guanyadors de la passada edició també han estat protagonistes. “El vostre èxit està servint d'esquer per altres persones de la ciutat”, ha agraït Brugarolas, que ha celebrat que estan col·laborant en la promoció d'un nou model econòmic que acaba generant ocupació i retorn a la societat. Les tres cooperatives han tingut una evolució favorable que ha assegurat una ocupabilitat de nou persones. Per aquest motiu, totes tres han rebut una subvenció de 20.000 euros per poder finançar la posada en marxa dels seus projectes.
Un d'ells és Actua, una societat que ofereix un servei integral a adolescents amb dificultats escolars, familiars o de qualsevol tipus. “L'impacte social més important és la millora de la qualitat de vida dels adolescents”, han destacat les seves impulsores, Eulàlia León, Mònica Marqués i Melina Belzunce, que han agraït que participar en el Concurs els ha donat “eines i recursos per gestionar una empresa”.
“Volíem una empresa democràtica, que les decisions no es prenguin pel capital”. Així han explicat perquè han creat una cooperativa Ramon Gutiérrez, Andrea Bosch i Albert Sala, impulsors de Blank, un estudi de disseny gràfic que pretén oferir serveis de qualitat i professionals a qualsevol companyia, comerç o associació, per petit que sigui. Alhora, han agraït l'aposta de l'Ajuntament pel cooperativisme, que “democratitza la creació d'empreses”.
El tercer projecte guanyador va ser Magna Magazine, una revista especialitzada per majors de 60 anys. “Estàvem a l'atur, i vam pensar: com podem trobar feina?”, han relatat els pensadors d'aquesta idea, Anna Capdevila, Eduardo Char i Sergi Malagarriga. “Si no hi ha feina, ens l'hem d'inventar”. Segons han destacat, “una cooperativa té valor de marca, perquè estàs implicat a la societat”. “Creiem en aquesta filosofia més democràtica de funcionar”, han afegit.