Una empresa santcugatenca participa en un projecte per avançar en la transició ecològica
Vuit PIME de la demarcació participen en aquest projecte internacional
Vuit empreses de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa participen en el projecte internacional EnergyEffiency4HORECA per ajudar les PIME de la cadena de valor del sector de la restauració, l'hoteleria i el càtering a avançar en models més sostenibles i resilients. Entre elles, hi ha una empresa santcugatenca, Llegums Cervoles SL, que representa un dels diferents segments dins del sector HORECA. Les altres empreses estan situades a Terrassa, Castellbisbal, Matadepera i Rubí. Així doncs, la Cambra de Comerç de Terrassa lidera, conjuntament amb la Càmara d'Espanya, un Living Lab per al projecte EnergyEfficency4HORECA a Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Letònia.
EnergyEfficiency4HORECA està finançat per la Unió Europeu i té entre els seus objectius acompanyar les PIME en el camí cap a la sostenibilitat i la transició energètica. A partir del mes novembre, les empreses del sector HORECA podran accedir a tallers, seminaris web i una plataforma d'aprenentatge electrònic sobre eficiència energètica de manera gratuïta. El projecte es va iniciar el mes d’octubre de 2023 i es prolongarà fins al setembre del 2026.
En aquest sentit, la responsable del Servei de Desenvolupament Empresarial Sostenible de la Cambra de Comerç de Terrassa, Marianella Pereira, explica que “els objectius específics del programa s’orienten a crear models de negoci sostenibles i fer-ne l’avaluació amb eines de monitoratge centrades en l'ús de l'energia, en tota la cadena de valor, és a dir, des dels proveïdors i distribuïdors, passant pels mateixos establiments i fins al client final. Amb aquests mesuraments es persegueix la formulació de polítiques i regulacions orientades a la reducció de les emissions de CO2 en la cadena de valor el sector HORECA”.
Segons Pereira, altres objectius del projecte són “d’una banda, demostrar la rellevància dels enfocaments de cadena de valor per augmentar la sostenibilitat, la resiliència i la competitivitat entre les empreses” i “demostrar la viabilitat econòmica dels enfocaments col·laboratiu per fer més sostenible la cadenes de valor d’aquest sector”.
A Catalunya, hi participen un total de tretze empreses. De les quals, vuit són les de la demarcació de la Cambra de Terrassa, quatre de Barcelona i una del Masnou. Cal tenir en compte que, la Cambra de Comerç de Terrassa, en la qual s'inclou l'empresa santcugatenca, és l’única corporació catalana implicada al EE4HORECA.
Lideratge internacional
EE4HORECA és un projecte liderat per Eurochambres en què participen set països europeus, Bèlgica, França, Itàlia, Àustria, Espanya, Alemanya i Letònia i onze partners, principalment cambres de comerç i agències d’energia. La Cambra de Comerç de Terrassa lidera l’organització de cinc grups de treball a Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Letònia.
En aquest sentit, Pereira explica que “la finalitat d’aquests grups de treball ha estat l’avaluació de la transferibilitat de les bones pràctiques identificades en el sector entre les empreses participants, la potencialitat dels models de negoci col·laboratius i determinar els reptes a assolir en el canal HORECA”. La responsable de la Cambra de Comerç de Terrassa afegeix que “la metodologia usada en els grups de treball, liderada des de Terrassa, ha estat el Living Lab, un model col·laboratiu basat en la posada en comú i intercanvi de coneixements i experiències”.
Facilitar les ajudes i menys burocràcia
De les conclusions obtingudes dels diferents Living Labs celebrats als cinc països i amb un total de 220 participants, Marianella Pereira destaca que “la coincidència en què les principals necessitats són facilitar les ajudes i subvencions amb senzillesa i menys burocràcia; millorar la interacció amb els proveïdors, la col·laboració dels treballadors i clients, a través de la seva formació i sensibilització i trobar personal qualificat en eficiència energètica”.
Finalment, Pereira apunta que “les conclusions del conjunt dels cinc països es troben molt en línia, incloses les obtingudes a Espanya”. Així doncs, el sector, tot i que considera la sostenibilitat com un cost addicional, la necessita no només per reduir les emissions (impacte ambiental) sinó per incrementar el valor afegit dels negocis.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.