L'exnadadora olímpica i empresària Erika Villaécija FOTO: Bernat Millet

TOT Economia

Erika Villaécija: "Tothom et parla de la retirada esportiva i quan passa, és com un dol"

Entrevistem a l'exnadadora olímpica i empresària Erika Villaécija, participant a les SC Trade Center Talks

Si fessis una radiografia de la seva vida, quin diria que ha estat el seu triomf, tant en l'aspecte esportiu com en el personal?
Jo sempre he pensat que és la medalla d'or dels campionats del món de Dubai, que va ser el 2010. Ara, i havent passat la transició de la retirada i el comiat, crec que ha estat això, poder fer una transició més o menys normal amb el que comporta i haver-ne sortit i haver creat una vida després de la natació. Crec que aquest ha estat el meu triomf més gran.

És dona, és esportista i a més és emprenedora, perquè va decidir emprendre? 
El món de l'esport i la natació és un esport molt individual, tot i que es planteja en equip. És veritat que t'has d'esforçar per tirar endavant i crec que això ho portes aprenent des de petit i ha estat una mica seguir en aquesta dinàmica.

Per què va decidir participar en els SC Trade Center Talks
És interessant explicar les perspectives i les vides de les persones, com hem arribat fins aquí. Què les dones se sentin reflectides i puguin agafar una mica de la teva experiència.

  Contacta amb el SC Trade Center

Què li sembla aquesta mena d'iniciatives que donen veu a les dones? Creu que són importants?

Són molt importants, la gent està molt conscienciada que tot ha d'anar cap a la igualtat, però encara ens queda molta feina per fer, crec que és molt important donar veu i sobretot veure que hi ha gent que tira endavant.

Si hagués de trobar un fil conductor entre ser dona, ser empresària i ser esportista, quin fil conductor seria?
El fil conductor és la constància i el caràcter que tenim les dones, que sempre és com més patidor, més instintiu, més conscient, per dir-ho d'alguna manera, una mica més lluitadora. I jo crec que aquest és el fil conductor en comú entre totes tres.

Per què creu que és rellevant donar veu a les dones empresàries? 
Al final, encara que ara estem lluitant més amb això, sempre estem una mica per sota. Jo ho he vist, sobretot, no a nivell esportiu, perquè mai no he tingut cap mena de problema, però quan he passat pel rol d'entrenadora en un club, he vist que sempre estàs una mica per sota d'algú que en aquest cas era del gènere masculí. I crec que és crucial donar veu, que es conegui i fer coses, perquè fent coses demostres que, que ja som vàlides, però que encara ho som més i que ho podem aconseguir.

 Erika Villaécija, en un moment de les SC Trade Center Talks FOTO: Bernat Millet



Ha viscut a Sant Cugat, molts anys al CAR. Quin record té de la ciutat? 
Jo vaig entrar amb 14 anys al CAR de Sant Cugat, després em vaig comprar un pis i vaig estar vivint aquí a la ciutat fins fa 2 anys quan em vaig mudar a Barcelona per un tema de feina. Estic molt contenta perquè aquí sempre tens aquest ambient de poble que mai se'n va, surts al carrer els diumenges a la tarda, passeges pel Monestir i tot això és un ambient que el trobo a faltar ara que soc a Barcelona.

Recentment, ha fet públic que forma l'Equip Érika Villaécija. En què consisteix aquest nou projecte? 
La idea és crear programacions en línia de natació per a triatletes, nedadors de piscines i d'aigües obertes. N'hi ha dues de diferents, una més bàsica per a gent que està començant per millorar la tècnica i saber què és la natació en si. I l'altra per a gent que ja fa temps que nada, amb objectius,ritmes d'entrenament i un seguiment més personalitzat. Era una manera de tornar a l'aigua,conservant la vida que ara porto però acostant-me a la natació.

Troba a faltar l'aigua? 
Sí, una mica, nedo de tant en tant i competeixo amb nivell màster i altres, però la part més d'entrenaments, portar gent i guiar és la que més trobo a faltar, i per això he decidit crear això.

Ha estat difícil arribar fins on ha arribat a dia d'avui? 
La veritat és que sí, perquè tothom et parla de la transició, de la retirada esportiva i fins que no ho passes no ho saps. És una part que has de passar com un dol com si diguéssim, i tu anar trobant objectius, motivacions. El dia a dia és complicat perquè al final la teva passió i la teva vida és la natació i has de trobar una cosa semblant.

  Contacta amb el SC Trade Center