Govern i oposició negociaran uns impostos municipals que aniran a la baixa
El Ple municipal va aprovar de manera inicial la proposta d'ordenances fiscals del govern municipal, que inclou una rebaixa de l'IBI del 2%
Govern i oposició van acordar, durant el Ple municipal celebrat aquest dilluns, 19 d'octubre, treballar conjuntament per acabar de definir les ordenances fiscals a Sant Cugat i que, com a principal novetat, preveuen una rebaixa del rebut de l'IBI d'un 2,2%. D'aquesta manera, el Ple va aprovar inicialment (amb els vots a favor de CiU, el vot en contra del PP i l’abstenció de CUP, C’s, ERC-MES, ICV-EA i PSC) la proposta d’Ordenances Fiscals reguladores dels tributs locals per a l’any 2016 de l'equip de govern.
Ara, s'obre un període on el govern de CiU haurà de buscar complicitats entre l'oposició, ja que no disposa de majoria absoluta i necessita el suport d'alguna formació per acabar aprovant definitivament les ordenances, ja sigui a través de l'abstenció o votant a favor directament.
Proposta de Ciutadans
La principal novetat és la rebaixa del rebut de l'IBI de més d'un 2% per l'any vinent. Aquest fet és possible gràcies a l'aplicació d'un coeficient reductor del valor cadastral, que ha provocat una rebaixa de la base imposable d'un 18%. Va ser Ciutadans qui va portar al Ple del juliol la proposta d'acollir-se a una actualització del valor cadastral.
"Jo mateix no tenia del tot clar aplicar el coeficient reductor", va assegurar durant el Ple d'aquest dilluns el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas. Tot i això, finalment se'n va convèncer, ja que no tenia clar que es podrien acollir a la rebaixa en el futur. "Hi ha molta gent que encara pateix una crisi intensa i si es pot baixar la càrrega tributària, fem-ho", va reflexionar.
Des de Cituadans, el regidor Sergio Blázquez va assegurar que estaven "contents" i que se sentien "els pares de la criatura" de la baixada de l'IBI. Malgrat això, per ells "la disminució de l'IBI hauria d'haver arribat fins al 4%". En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu del PP, Álvaro Benejam: "Hauria pogut baixar una mica més, fa molts anys que està pujant. Podríem haver fet un esforç".
L'esquerra reclama criteris de renda
Els partits de l'esquerra del Ple municipal es van abstenir en l'aprovació inicial de les ordenances a l'espera de poder "millorar" la proposta del govern. La prioritat, per tots ells, és assolir la tarifació social en les ordenances fiscals i que els santcugatencs paguin els impostos en funció a la renda.
El regidor de CUP-PC, Ignasi Bea, va demanar més justícia social i criteris de renda: "Una cosa són bonificacions, que són pedaços. Però això no és tarifació social, que és qui menys té, menys pagui. El nostre cavall de batalla serà el carnet de renda". "Les ordenances fiscals han d'aprofundir en la progressivitat. Que es tingui en compte la renda", va indicar Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA. "La tarifació social s'ha d'abordar", va concloure Villaseñor.
Des de l'equip de govern, Brugarolas va assegurar que disposen molt poc marge a les ordenances per aplicar criteris de renda. "Allà on el tenim, l'apliquem molt a fons. En els grans equipaments comercials, indústries i oficines el tipus impositiu de l'IBI és més del doble".
Pujar o baixar els impostos?
En el marc de la tarifació social, hi ha el debat sobre si els impostos han de pujar o baixar. Debat, que des de la CUP volen trencar: "No es tracta de fer titulars, es tracta de veure a qui se li pugen o a qui se li baixen els impostos".
"En termes generals, no som partidaris de rebaixes de l'IBI, però no creiem que calguin pujades", va defensar Gutiérrez, que va recordar que la rebaixa de l'IBI suposarà una pèrdua d'ingressos d'un milió d'euros per l'Ajuntament. "Els injectem directament a la butxaca del ciutadà, que pot consumir, invertir o estalviar. És la millor política per a la creació de lloc de feina", va respondre Blázquez.