L'impost de la plusvàlua no s'haurà de pagar si no hi ha benefici
Els ciutadans que obtinguin benefici en la venda d'un immoble podran escollir entre dues formes de càlcul
Els propietaris que no obtinguin benefici de la venda d'un immoble no hauran de pagar la plusvàlua. El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei per introduir algunes modificacions sobre l'impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, després de la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava aquest impost. Les persones que hagin venut un immoble entre el 26 d'octubre i la publicació de la llei no han hagut de pagar cap quantitat per la plusvàlua, ja que estava suspesa. Tot i això, el tribunal va tancar la porta als ciutadans a reclamar els diners pagats en operacions anteriors. Aquesta és una de les principals vies de finançament dels ajuntaments i la seva anul·lació va generar molta preocupació.
La modificació estableix dues vies de càlcul pels propietaris que sí obtinguin un benefici: una base imposable a partir de multiplicar el valor cadastral per uns nous coeficients que tindran en compte la realitat immobiliària del municipi o a partir de la diferència del preu de venda i adquisició. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha destacat que amb aquestes modificacions la llei tornarà a ser constitucional i que es donarà seguretat als ajuntaments. L'Ajuntament de Sant Cugat va recaptar més de 16 milions d'euros per aquest concepte el 2020, el que suposa aproximadament el 14% del pressupost municipal.
Dues vies de càlcul
El reial decret llei estableix que una opció per calcular la base imposable de l'impost serà el resultat de multiplicar el valor cadastral del sòl pels coeficients que aprovin els ajuntaments, que no podran excedir els valors publicats pel govern espanyol en funció de l'antiguitat de l'immoble i que s'actualitzaran cada any tenint en compte l'evolució del mercat immobiliari. Els ajuntaments, per la seva banda, podran corregir fins a un 15% la baixa els valors cadastrals per adaptar-se a la realitat immobiliària de cada municipi.
L'altra opció per calcular l'impost serà fer-ho en funció de la plusvàlua real obtinguda en el moment de transmissió d'un immoble i que ve definit per la diferència entre el valor de transmissió del sòl i el de l'adquisició. Si el contribuent demostra que la plusvàlua real és inferior que la resultant del mètode d'estimació objectiva podrà aplicar la real.
En les transmissions d'un immoble en què hi hagi sòl i construcció, la plusvàlua real del terreny equivaldrà a la diferència entre el preu de venda i el d'adquisició després d'aplicar-li la proporció que representa el valor cadastral del sòl sobre el valor cadastral total. Una altra de les novetats serà que les plusvàlues generades en menys d'un any també tributaran. El govern espanyol considera que es pot tractar d'operacions de caràcter especulatiu i recorda que alguns municipis ja estan aplicant aquesta mesura.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.