'Jugues com una noia' es converteix en un clam a l'orgull i la igualtat
Tres dones exposen la seva experiència en la darrera xerrada de l'any de les SC Trade Center Talks parlant de l'evolució en el futbol femení
El darrer SC Trade Center Talks de la temporada ha pres la sala gran del Trade Center per exposar com i s'han trencat sostres i barreres en el futbol femení. Les SC Trade Center són un cicle de xerrades que té per objectiu donar veu a les dones relacionades amb l'esport perquè exposin les seves experiències i vivències i que aquest dijous, 16 de novembre, han donat veu a Maria Teixidor, advocada, presidenta de la comissió de Dona i empresa – PIMEC i exdirectiva del FCB; Alicia Arévalo, periodista esportiva a TVE, narradora de la Copa Mundial de la FIFA i jugadora de Aniquiliadoras FC; Ainara Acevedo, àrbitra de futbol professional a la FIFA, que a través d'un vídeo ha exposat com es va iniciar en el món de l'arbitratge i Marta Feliu, jugadora del Sant Cugat FC i resident de Medicina Familiar i Comunitària. L'acte que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallés, ha estat conduït pel periodista esportiu Marc Martín.
Feliu també ha posat de manifest que "sempre es pot fer més i és important que la resta d'equips també creixin, el Barça ha fet i fa molta cosa, però falta que els altres també creixin". La jugadora del Santcu ha recordat que el que va viure i cridar en els partits femenins "no ho havia sentit mai amb els masculins" i que l'envaeix "emoció i un orgull". Feliu ha reclamat igualtat de condicions.
Arévalo ha celebrat que "ja era hora que es fes ressò del futbol jugat per dones" i que has de "demostrar el doble per ser dona". La també primera dona a narrar un partit de futbol masculí i posar la veu del mundial femení ha argumentat que "tenim una responsabilitat molt gran per trencar barreres" i que "la dona entén de futbol i el sap explicar el futbol perfectament". Durant la seva intervenció Arévalo ha indicat que "és important fer allò que vols i que de moment no tenim possibilitat de viure del futbol en segona o tercera divisió pel que o aspirem a ser l'elit o res i en aquesta direcció ha volgut deixar palès que "el reconeixement és fonamental".
Una feina d'anys
Teixidor ha volgut deixar palès que ha estat emocionant veure fins on hem arribat des del 2015 en al·lusió al primer equip del Barça femení i que "tot això va de creure-ho, no falten recursos, si no lideratge i ha costat molt alinear a tothom cap aquest objectiu". L'exdirectiva del Barça ha exposat que per aconseguir-ho es van haver de generar espais de conversa amb les persones implicades, tenir una visió holística perquè el projecte es difongués com s'havia de difondre i que en definitiva que les esportistes han "ocupat un estai que per simple justícia els correspon".
Les ponents han coincidit amb la importància de professionalitzar el futbol femení tenint en compte també els sous perquè les esportistes puguin tenir una carrera. Així, Teixidor ha explicat el conveni de 2020 marca un sou de 16.000 euros bruts, i que en l'últim acord s'ha augmentat fins als 21.000 euros. "Això no és professional, hi ha clubs que no tenen estadis", ha indicat. A aquest fet, Arévalo ha afegit que primer han de "demostrar abans de poder-se professionalitzar" i que ha sentit coses com guanyeu i us canviarem les pilotes, pel que cal "invertir l'ordre" en les seves pròpies paraules.