El lloguer a Sant Cugat es dispara i creix 200 euros en un any
El lloguer mitjà a Sant Cugat ha passat de 888 a 1.499 euros en deu anys
El preu del lloguer a Sant Cugat s'ha disparat durant l'últim any i ja frega els 1.500 euros mensuals. Segons dades de l'Institut Català del Sol del tercer trimestre de 2023, llogar un habitatge a la ciutat costa de mitjana 1.499 euros i Sant Cugat s'ha situat com el segon municipi de Catalunya més car. Per posar en context aquesta xifra, cal recordar que el salari mínim és de 1.260 euros bruts al mes, mentre que el salari brut mitjà a Catalunya se situa en els 2.345 euros.
En només un any, el preu del lloguer ha augmentat més de 200 euros a Sant Cugat. Al tercer trimestre de 2022 es trobava en els 1.285 euros, mentre que aquest 2023 s'ha enfilat fins als 1.499. És un creixement del 16% en només dotze mesos.
Segon municipi més car
Sant Cugat s'ha convertit en la segona població catalana amb el lloguer més car (fa un any era la sisena). Només Sant Vicenç de Montalt es troba per sobre, amb un lloguer mitjà de 1.989 euros. Si es compara amb municipis de l'entorn, Sant Cugat multiplica per dos el lloguer de Rubí (728 euros), Sabadell (753) o Terrassa (678). També es troba molt per sobre de Cerdanyola (873 euros) i del de Barcelona (1171). La mitjana catalana és de 850 euros mensuals.
La proximitat amb Barcelona, les bones comunicacions ferroviàries i per carretera, la qualitat de vida, les zones verdes, els serveis públics o les escoles són alguns dels elements que sovint expliquen l'atractiu de Sant Cugat. A més, l'elevat número d'empreses multinacionals també fa que vinguin molts treballadors qualificats a la ciutat i que tenen rendes més elevades i es poden permetre lloguers més elevats.
600 euros en 10 anys
En només deu anys, el lloguer mitjà a Sant Cugat ha augmentat més de 600 euros, passant de 888 a 1.499 euros. “La població santcugatenca pateix com poques la gentrificació, que impossibilita, en especial als joves i grans amb menys ingressos, seguir vivint al municipi”, va alertar Xavier Soler, de Soler Finques, en declaracions en un reportatge sobre el sector immobiliari al TOT Sant Cugat.
Tot plegat, ha provocat que en els últims anys hagin hagut de marxar les rendes més baixes, mentre que els nous santcugatencs tenen perfils socioeconòmics més elevats, tal com s'exposava l'estudi Dinàmiques residencials i riscos de substitució de població a Sant Cugat elaborat per Oriol Nel·lo.
Des del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat alertaven que l’increment “desorbitat” dels preus del lloguer en els darrers anys havia provocat un moviment de “desnonaments invisibles” de santcugatencs que han hagut de marxar de la ciutat: “Els preus expulsen els veïns de casa seva”. Per Mariona Bota, del Sindicat, l’èxode obligat de molts santcugatencs pel preu de l’habitatge “trenca el teixit associatiu i comunitari dels barris”: “Fa que tinguem un Sant Cugat sense coneixement entre veïns, on es viu de forma aïllada i individualista”.
Bota: “Les persones viuen amb certa culpa el fet de no poder viure aquí i marxen de forma silenciosa”
Mariona Bota denuncia que molts santcugatencs que es veuen obligats a marxar ho fan en silenci: “Les persones viuen amb certa culpa el fet de no poder viure aquí i marxen de forma silenciosa”. En aquest sentit, denuncia que s’ha creat un “imaginari” d’un Sant Cugat “idíl·lic i benestant, on només els que s’ho poden permetre hi poden viure”. “S’ha fet veure que sigui un luxe viure a Sant Cugat”, resumeix.
La llei del lloguer
El govern espanyol va aprovar aquest 2023 una nova llei de l’habitatge que busca facilitar l’accés i frenar els increments de preus del lloguer. A més, el 2021, Catalunya també va establir una llei pròpia que posava un límit al preu del lloguer, que va ser derogada. Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris, considerava que els diferents canvis normatius que busquen frenar el preu del lloguer han fet reduir l’oferta i apuntava aquest com un dels motius de l'increment del preu.
“Si només ens limitem a regular o topar el preu del lloguer tampoc resoldrem el problema de l’accés a l’habitatge”, alertava el director general d’Amat Immobiliaris, que assegurava que limitar els preus provoca que menys propietaris vulguin posar el seu pis en lloguer. Xavier Soler també es mostrava crític: “No només no han servit per regular ni abaratir preus, sinó tot el contrari: han posat a la defensiva propietaris i inquilins, han provocat que els preus pugin per defensar-se de futures limitacions”. “El primer problema a l’accés no és el preu, sinó la falta d’oferta, i el segon problema sí que és el preu. Es poden topar els preus, però els immobles tampoc hi seran”, resumia Guifré Homedes.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.