Martí: "L’abandonament de la dona del món laboral està molt relacionat amb tenir fills"
Mercè Martí va ser guardonada amb el premi a la trajectòria d’ADE vallès
Mercè Martí ha estat distingida per l’Associació de Dones Directives, Empresàries i Professionals amb el Premi a la Trajectòria. Martí viu a Sant Cugat i és presidenta executiva de la firma internacional Kreston Iberaudit a Espanya, Portugal i Andorra i té una llarga trajectòria en el sector de l’auditoria, que ha estat reconeguda amb diferents guardons. També ha destacat per la seva lluita per la igualtat i actualment és presidenta de la Comissió d’Equitat de Gènere del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya.
"És molt important donar visibilitat a les dones professionals, com fa ADE Vallès"
Què suposa el reconeixement d’ADE Vallès?
Em fa molta il·lusió, és un honor. És molt important donar visibilitat a les dones professionals, com fa ADE Vallès. És molt important la seva tasca d’ajudar a les dones a arribar a llocs d’alta direcció, a promoure la igualtat dins de les empreses i a promoure el talent femení. Esperem que algun dia associacions únicament de dones no siguin necessàries.
Quina és la realitat de la dona a l’empresa?
Dista molt d’haver-hi igualtat. Hi ha molt poca dona en els consells de direcció i l’alta administració. A Catalunya hi ha moltes empreses que no compleixen la normativa, tot i estar-hi obligades. Quan diem que la societat és igualitària no és veritat.
"Els homes són els primers que han de promoure la igualtat"
Per què passa?
Fa molt de temps que tenim aquesta realitat i la societat no canvia d’un dia per l’altre. Durant molts anys, qui ha manat han sigut els homes. No els poso com a enemics, al contrari, són els primers que han de promoure la igualtat. Estem demanant la igualtat i la visibilitat de dones perquè els homes ja ho són; no els volem fer invisibles. Ens estem perdent el 50% del talent de la societat. Les dones estan molt preparades i, que en el camí professional es perdin, és molt fort.
Les quotes són la solució?
Quan parlem de quotes, no volem dir el 50% de dones i el 50% d’homes. Vol dir que, quan optem a una plaça, si hi ha igualtat de formació i de mèrits, hi ha d’haver igualtat d’oportunitats i de presència en llocs de direcció. I has de primar el gènere menys representat. Però no volem dones florer. El que hem de fer és visibilitzar les dones i ajudar-les a no tirar la tovallola. Quan comences la carrera professional i et van posant traves, moltes ho deixen. A més, encara hi ha estigmes: si li dius a una dona que és ambiciosa, sembla que l’insultis; per un home és positiu. És tot això el que s’ha d’anar canviant.
Ha parlat en alguna ocasió d’empreses amb caràcter femení. Què aporten les dones a les direccions?
Tenim sensibilitats i maneres d’abordar els problemes diferents. A les direccions de les companyies és bo que hi hagi homes i dones. No estic d’acord en una empresa només de dones. Ens complementem, fem molt millor equip i això fa que les solucions que es prenen siguin millors.
Deia que la societat s’està perdent el 50% del talent.
Com a societat no ens ho podem permetre. Les dones representen el 50% dels estudiants a la universitat i si les empreses no som capaces de retenir aquest talent... L’economia és una roda i tot aquest talent que desapareix és una pèrdua de diners importantíssima, per la inversió feta en la seva formació i pel valor que deixen de generar. Però sobretot és un tema de justícia social, per néixer dona no haig de tenir menys drets.
"Ara la societat ja rebutja obertament actituds masclistes"
Ha millorat en els últims la posició de la dona al món empresarial?
Fa trenta anys, teníem moltes més traves i ara la societat ja rebutja obertament actituds masclistes que abans es consideraven normals. Per exemple, quan jo anava a una reunió, donaven per fet que era la secretària. Fa vint anys, anava a reunions amb algun soci perquè l’entrada fos millor. Avui tot això ha millorat.
Quina és la principal trava que es troben les dones?
És una trava que es repeteix: la cura de la família. Les dones continuen portant el pes més important de la maternitat i el manteniment de la casa, de la cura dels fills i dels avis... Hi ha dones que abandonen perquè quan poden pujar a l’alta direcció és quan són mares: si la societat, l’empresa o la família no t’ajuda és molt difícil... L’abandonament de la dona del món laboral està molt relacionat amb tenir fills. La societat ha de canviar. En el nostre sector hem fet una enquesta per saber perquè les dones deixen la carrera i hi havia dos motius: promocions internes que no es consideraven justes i la conciliació familiar. Les empreses hem d’entendre que la maternitat no és un problema. El problema és la conciliació. I si els pares assumeixen més responsabilitat, la conciliació ja no serà només un problema de dones. És un tema educatiu de la societat.
"El teletreball, combinant la feina des de casa i des de l’empresa, ha vingut per quedar-se"
El teletreball pot fer millorar la conciliació?
La pandèmia ha estat horrorosa. Però intento buscar el cantó positiu i ens ha ensenyat que podem treballar d’una altra manera. El teletreball, combinant la feina des de casa i des de l’empresa, ha vingut per quedar-se. És una manera per flexibilitzar l’horari i poder organitzar-te millor. Serà un pas important per reduir l’abandonament de la dona del món laboral.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.